Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Egy az ötvenből

Bénes László: magyar szív, szlovák ész, német karrier
Bogáth Patrik
|
ProfimEdia-Red Dot
|
2017.05.25.
|
Márciusban tornádóként söpört végig a hír magyar sajtóban: Bénes László bemutatkozott a Bundesligában. Ugyanez a Bénes László áprilisban az első gólját is megszerezte a német élvonalban a Mönchengladbach mezében. És ugyanez a Bénes László két évvel korábban még az NB I-ben lépett pályára Győrben. Örülhetnénk, hogy lett egy nemzetközi sztárjelöltünk, de sajnos a futballunk nem lesz gazdagabb vele. Mint magyar a magyarnak, attól még szurkolhatunk neki!

 

[token global site-name]„Szlovákia egyik ragyogó reménysége” – ezzel a mondattal vezette be a tekintélyes olasz sportlap, a Gazzetta dello Sport Bénes László bemutatását. Mindez több mint egy évvel ezelőtt, tavaly februárban történt, amikor Magyarországon még csak kevesek előtt volt ismert a 19 éves labdarúgó neve. Miért írtak róla az olaszok? Azon a toplistán kapott helyet, amelyiken a világ ötven legjobb húsz éven aluli labdarúgóját sorolták fel mint a közeljövő nemzetközi sztárjelöltjeit. Olyan nevek között szerepelt, mint a Bayern München francia válogatott kiválósága, Kingsley Coman, vagy az azóta már a Manchester Cityben villogó német válogatott, Leroy Sané. Közép-Európából Bénes László volt az egyedüli az ötvenből. A szlovák futball reménysége.
 
„Sosem felejtem el, honnan jövök!”
Kicsit fájó ezt leírni, hiszen a neve nemcsak árulkodik, hanem egyenes üvölt arról, hogy magyar származású fiatalról van szó. 1997 szeptemberében Dunaszerdahelyen született, családja a közeli Doborgazról származik, egy történelmileg magyar községből, mely ma Szlovákia területén található. Tisztázzuk a legfontosabb kérdést rögtön az elején: akár magyar válogatott is lehetne, de nem lesz. 
„Ajánlgatták nekem a magyar állampolgárságot, de nem fogadtam el. Nem is gondolkoztam azon a lehetőségen, hogy magyar színekben futballozzak, mert már rég eldöntöttem, hogy szlovák válogatott akarok lenni” – jelentette ki határozottan Bénes László. Könnyű lenne az őszinteségéért csípőből tüzelni rá, hiszen érzékeny téma ez sokaknak, de ő sem érzelemmentes ennek kapcsán. „Még élénken él bennem az érzés, amikor Dunaszerdahelyen és Győrben játszottam. Minden hazai DAC-meccsen ott szurkoltam a lelátón... Tudom, honnan jövök, sosem felejtem el – adott képet a dolog összetettségéről, majd jött a magyarázat, hogy miért jobb neki futballistaként szlovák zászlóval a neve mellett, mint magyarral – A szlovák válogatott sikeresebb volt az elmúlt tíz évben, és azt tapasztaltam, hogy mentálisan, hozzáállásban is jelentős különbség van a két ország labdarúgói között. A nagyobb küzdőszellem és akaraterő az eredményeken is meglátszik”. 
Ahogy említette, három évig a győri utánpótlásban is futballozott, sőt 2014 decemberében – Miriuta László edzősége idején – még az NB I-ben is bemutatkozott. Aligha lesz több mérkőzése a magyar élvonalban…
 
A teljes cikk a Presztízs Sport 5/5-ös számában olvasható.
 
Még nincs értékelve
Küldje el ismerősének!
Archívum