Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Életre kel a Hargita-rali

Dobos László
|
Balázs Attila
|
2013.09.17.
|
Nyolc év után újra megrendezik a Hargita-ralit, október végén Székelyföldön ezzel a versennyel zárul a román bajnokság. Az 1982 és 2005 között 18 alkalommal került sor erre a vetélkedésre, most a kétnapos száguldás központja Székelyudvarhely lesz.

 

Több mint 30 esztendővel ezelőtt kezdődött a hagyományosnak nevezhető széria, nagy sikere volt és a romániai ralisportban emiatt is mindenki nagy tisztelettel emlékezik a néhány éve váratlanul elhunyt Dietrich Árpádra, a Hargita-rali megálmodójára, fő szervezőjére. A magyar és szász gyökerekkel rendelkező Dietrich magasra emelte a mércét, a ma is versenyző idősebb romániai pilóták nosztalgiával emlékeznek vissza a Hargita-ralikra, mint a legprofibban megrendezett romániai raliversenyekre.
Az újraindítás ötlete, bekerülése a 2013-as versenynaptárba a székelyudvarhelyi Ferencz Csaba nevéhez fűződik, aki 1999 óta raliversenyző, az elmúlt két évben pedig már versenybíróként is közreműködője a romániai futamoknak.

[token global site-name]


Kilenc állomása van az idei ralibajnokságnak, lapzártakor éppen a közepénél tart a sorozat, eddig öt verseny zajlott le, a Brassó-, a Temesvár- és a Kolozsvár-ralin a francia Francois Delecour-Dominique Savignoni kettős végzett az élen, a Tulcea-ralit a magyar Szabó Gergő-Borbély Károly páros nyerte, míg a legutóbbi, július végén lezajlott, Európa-bajnoki futamnak is számító Szeben-rali a cseh Jan Kopeczky-Pavel Dresler duó sikerével zárult. Ez utóbbin Francois Delecourék másodikok lettek, így ők állnak az élen az összetettben.
Ferencz Csabától megtudtuk, hogy a Hargita-rali első napján egy szuperspeciális és három gyorsasági szakaszt rendeznek Udvarhelyszéken, másnap nyolc gyorsaságira kerül sor. A verseny hossza 300 km, ebből 115 km a gyorsasági szakasz, murvás erdei utakon.
A Hargita Rali a Székelyföld egyik meghatározó sporteseménye 2013-ban, hasonlóan népszerű rendezvénynek ebben a térségben idén csupán az augusztus első felében lebonyolított kerékpáros körverseny számított.

 

Képgaléria

Még nincs értékelve
Archívum