Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

“A legnagyobb gazdagságom a függetlenségem”

Portrébeszélgetés Polgár Judittal
Csisztu Zsuzsa
|
ifj. Nagy György
|
2019.11.19.
|
Ő az, aki úgy égett bele az elmémbe, mint egy abszolút kortalan ember. Mégis közel negyven éve mindig aktuális. Valószínűleg már minden „fontos dolgot” megkérdeztek tőle, elmondtak vagy leírtak róla, ráadásul nagyjából öt kontinensen, száznál is több országban, nyilván több tucat nyelven. Őt hallgatni ugyanakkor – nekem – békesség és nyugalom, bölcsesség és finomság. Főleg azonban az intelligencia, a nyitottság ünnepe, mert ugyan válaszai tűpontosak, véleménye markáns, értékrendje kikezdhetetlen, játékstílusa támadó (is lehet), de a hangja? A hangja lágy, puha alt, humora finom, mosolya egyszerűen ellenállhatatlan, ja, és persze ragadós.

 

[token global site-name]Polgár Judit minden idők legjobb női sakkozója, aki több mint huszonöt éven át vezette a női sakkvilágranglistát, csak a személyesen megdöntött rekordjaival könyveket tölthetne meg, s töltött is már meg egy párat. A sakkvilágban kivívott respektjét – noha már öt éve nem aktív –, a versenyzésből hozott mentalitását, törekvéseit a sakkon kívüli világban is hatalmas tisztelet övezi. Energiái látszólag kifogyhatatlanok, maximalizmusa partnereinek nyilván áldás, hozzátartozóinak – gondolom – néha (édes) teher, olyasmi, amelyre betonbiztos alapok építhetők, s amelyre már most tökéletesre formált rendszereket, oktatási programot, metodológiát, egyedülálló nemzetközi sakkfesztiválünnepet alapított, roppant sikeresen. Neve hallatára a világ legelismertebb sakkozói, sportdiplomatái, tudósai, művészei mozdulnak meg, s a nyelvet, amelyet – az angol, az orosz és a spanyol mellett – talán a legjobban beszél, vagyis a sakkanyanyelvet képes a művészet, a sport, az oktatás és a tudomány kifejezéseivel is elmagyarázni a világnak. Néhány éve az általa kezdeményezett „Chess Connects Us” – vagyis a „Sakk Összeköt Minket” – programmal együtt az ENSZ főtitkárának felkérésére elvállata, hogy UNWOMEN Planet 5050 Champion első európai tagjaként képviselje a női egyenjogúságot a nemzetközi társadalmi életben, így segítve a program céljainak megvalósulását, amivel és amiért egész eddigi életében teljes lényével harcolt: tényleges hittel, az esélyegyenlőségért.
 
 
Közösen: kéz és az elme
 
– Most küldte át az egyik ismerősöm a The Telegraph-ból idézett részletet egy korábbi női világbajnoktól, aki jelenleg is az első számú női játékosa, s aki azt nyilatkozta, hogy „a nemek között lehet, hogy szűkül a távolság a sportban, de a sakkban a nők talán sosem fogják elérni a férfi versenytársaik szintjét” – olvassa fel a telefonjából a precíz idézetet, s mindehhez olyan arcot vág, amely önmagáért beszél. – Erre mondom, hogy sokszor nagyon sokat rontanak a nők a saját maguk helyzetén. Azért egy ilyen mondat nem feltétlenül pozitív irányba tolja előre a női sakkozók szekerét, nem annyira bátorítja a fiatal nőket arra, hogy elhiggyék azt, amibe minket – a nővéreimmel együtt – beleneveltek a szüleink. Hogy bármilyen teljesítményre képes lehetsz, és ezt nem a nemed határozza meg – mélyedünk bele rögtön egy olyan témába, amelyben a magunk módján, egymástól függetlenül – ő nagyobb, én jóval kisebb – Jeanne d’Arc-i harcot folytattunk az elmúlt évtizedekben, vagyis szinte félszavakból értem, mire gondol. Mégis csodálattal hallgatom, hogy az elméleten túl mi mindent tett meg az ügy képviseletéért a gyakorlatban az elmúlt évek alatt. – Az összes versenyen, amit a Polgár Judit Sakk Alapítvány rendez, a lányok és fiúk együtt játszanak. Nálunk nincs külön lány- és fiúverseny, mert ez nálam elvi kérdés. 
Naná, hogy az! – csapok le a kijelentésre rögtön, de meg is erősíti, hogy mi mindenben ölt testet mindez a szavakon túl. – A világon először alkottuk meg a páros párbajt, ahol egy nő és egy férfi együtt játszott a számtalan izgalmas program mellett az 5. Világsakkfesztiválon, a Nemzeti Galériában néhány héttel ezelőtt. A szórakozás és a showelemek domináltak, mert úgy játszottuk a „Hand and Brain-nek (Kéz és Elme) nevezett játékot, hogy a nő, vagyis az elme, az agy adta az utasítást arra, hogy mondjuk „huszár”, és a párjának – ezt az információt értelmezve – az összes lehetséges huszárvariációból ki kellett választania, hogy melyik a legjobb, és azt meg kellett lépnie. Tehát ő volt a kéz, amely a lépést végrehajtotta. A képlet úgy nézett ki, hogy a nő megindította a lépést, a férfi pedig befejezte. Istenien szórakoztunk – derül fel az arca, ahogy látszólag visszagondol egy-egy lépésvariációra. – S ilyet, ha hiszed, ha nem, még senki nem csinált korábban! Ráadásul, online közvetítés is volt a TWITCH nevű közismert oldalon. Nálam az is nagyon fontos, hogy olyan párokat, embereket hívjak meg, akik hasonlóan pozitívan gondolkodnak, akik nyitottak az újra és értik a céljainkat a sakk népszerűsítését illetően. 
 
A teljes cikk a Presztízs Sport 7/11-es számában olvasható.
Még nincs értékelve
Archívum