Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

„ÁCIÓ, OVÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ!” (1.)

AKIKNEK NEM KELL MOTIVÁCIÓS TRÉNING – mivel ők tartják
dr. Borbély Zoltán
|
ProfimEdia-Red Dot
|
2020.10.22.
|
Olimpiai és világbajnokaink, éremhalmozó sikersportolóink már „csak” a markáns egyéniségükkel, kiemelkedő teljesítményükkel, az általuk elért eredményekkel is motiválnak minket. Példaképekké válnak, ezzel minket is többre, jobbra inspirálnak. De vajon ők honnan és miként merítenek időről időre erőt a rájuk váró kihívásokhoz, és a közvetlen környezetükre hogyan hat a személyiségük? Ennek az odavissza működő folyamatnak, ha úgy tetszik, energiacserének az apró titkait próbáltuk kideríteni, amikor hagyományos magyar sikersportágak klasszisaival beszélgettünk a motivációról.

 

[token global site-name]Nagy Tímea
 
kétszeres olimpiai, hatszoros világbajnok, hatszoros Universiade-győztes, Európa-bajnok párbajtőröző
– Nehéz kérdés! Ha az embernek folyamatosan motiváció kell, az már régen rossz. Ha meginogsz, esetleg a földre kerülsz, akkor valóban kell a motiváció. Nekem éppen a sport volt a cél, az igazi motiváció! Az a fontos, hogy aki motivál, aki mondja, az számodra hiteles legyen. Engem általában nem kellett motiválni, én mindig motivált voltam, különösen, ha láttam, hogy Horváth Mariann milyen elkötelezetten áll az edzésekhez.
– Neked ki volt a „motivációs trénered”, ha most így kellene hívnunk?
– Nekem a volt kedvesem, a gyermekeim édesapja, Sanyi (Varga Sándor kiváló újságíró, riporter, az MLSZ Kommunikációs Osztályának munkatársa, a MOB médiabizottságának elnöke, „Titi” korábbi férje – a szerk.) volt az igazi motiválóm. Volt, amikor írt nekem vagy küldött egy verset. Emlékszem, amikor holtponton voltam, mert megbántottak, elküldte nekem Ady Endre A muszáj Herkules című versét!
– „Dőltödre Tökmag Jankók lestek”…?
– Akkor valószínűleg úgy éreztem… És egy vers is lehet motiváló, és nem is biztos, hogy egy edző szájából hangzik el.
– Volt olyan, amely éppen az edződ szájából hangzott el?
– Az 1996-os olimpia után – ahol egyéniben ötödik, csapatban negyedik helyen végeztem és nagyon csalódott voltam, különösen a csapat miatt – Udvarhelyi Gábor felhívott telefonon, és csak annyit mondott: „Nekem a mai napig a világ egyik legjobb vívója vagy!”, majd letette a telefont. Ez akkor nekem felért egy motivációs tréninggel.
– Legendás edződ, Móna István mivel motivált?
– István motivációja fél kiló kézműves csokoládé volt. Amikor edzésen nem nyertem asszót, csak annyit mondott: „Siessél a győzelemmel, mert megeszem az egészet!”. Szerintem a pályafutásom alatt egy budai villa árát elköltötte a kézműves csokikra!
 
A teljes cikk a Presztízs Sport 8/10-es számában olvasható.
Még nincs értékelve
Archívum