Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

„ÁCIÓ, OVÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ!” (2.)

dr. Borbély Zoltán
|
ProfimEdia-Red Dot
|
2020.11.26.
|
Olimpiai és világbajnokaink, éremhalmozó sikersportolóink már „csak” a markáns egyéniségükkel, kiemelkedő teljesítményükkel, az általuk elért eredményekkel is motiválnak minket. Példaképekké válnak, ezzel minket is többre, jobbra inspirálnak. De vajon ők honnan és miként merítenek időről időre erőt a rájuk váró kihívásokhoz, és a közvetlen környezetükre hogyan hat a személyiségük? Ennek az odavissza működő folyamatnak, ha úgy tetszik, energiacserének az apró titkait próbáltuk kideríteni, amikor hagyományos magyar sikersportágak klasszisaival beszélgettünk a motivációról.

 

[token global site-name]DR. KISS GERGELY
háromszoros olimpiai, világ- és kétszeres Európa-bajnok, kétszeres Világliga-győztes vízilabdázó, jogász
– A rendszerváltás egyik gyereke vagyok, akinek még volt úttörő-nyakkendője, megélte a taxisblokádot, és akinek az elején még sportpszichológusa sem volt, csak a szülei és az edzője. Tizenöt évesen már OB I-es játékos voltam, Kenéz György volt az edzőm, majd tizenhat évesen bekerültem a válogatott keretbe, ahol pedig az ugyancsak olimpiai bajnok, Horkai György. Tizenhét-tizennyolc évesen találkoztam először a „masszőrkérdéssel”, és huszonöt éves koromtól, azaz 2002-től volt sportpszichológusom Vura Márta személyében. Coaching vagy menedzser akkor még fel sem merült! Magamat kellett felépíteni a saját magam nyomoraival, kishitűségével. 
– És a siker?
– Az is démon, ha valaki sikeres. 
– Miért?
– Mert emberi konfliktusokat is hozhat a siker, vagy éppen az eltévelyedés. Az igaz, hogy én mindig maximalista voltam, engem „felhúzott” a siker. Már tizenévesen az olimpiai bajnok olaszokkal kellett játszani, a magyar nemzeti válogatottban kellett képviselni Magyarországot. Már tízéves korom óta a következők motiváltak: aranyérem, aranyérem, aranyérem! Ráadásul vezéregyéniségként. Én iszonyú maximalista vagyok, a Szűz jegy minden ismérvével.
– Úgymint?
– Szőrszálhasogató, precíz, maximalista, kritikus. Ha valakitől azt hallod, hogy kritikus vagyok, akkor képzeld, milyen lehetek magammal szemben!
– És a motivátorok – persze csak, ha van ilyen szó…?
– Engem mindig „sportszakmai influenszerek” vettek körül. Kilenc egykori szövetségi kapitánnyal dolgoztam, beleértve a klubedzőimet is. Köztük Horkai György, Kemény Dénes, Faragó Tamás…
– Mi volt a mélypont?
– 1996-ban, 19 évesen, erőm teljében, junior világbajnokként egy kamaszkori szakítás, drága nagyapám elvesztése, az írásbeli és a szóbeli érettségi, az egyetemi felvételi, szeretett klubom, a Tungsram – amely szinte a családunk volt –  megszűnése, így sok-sok hónap fizetésnélküliség.
– Ennyi elég is… Mit váltott ki belőled?
– Bizonytalanságot, rossz éjszakákat, elkalandozásokat… Soha nem drogoztam, nem dohányoztam, nem jártam utcalányokhoz, de a magam maximalista énjéhez képest voltak keményebb bulik, igaz, edzést soha nem hagytam ki ezek miatt! 
 
A teljes cikk a Presztízs Sport 8/11-es számában olvasható.
Még nincs értékelve
Archívum