Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

„Már kívülálló vagyok”

Aki összeadja a brazil és a magyar érmeket az olimpián
Bogáth Patrik
|
ProfimEdia-Red Dot
|
2016.07.14.
|
Az olimpiai rendezés nehézségeiről, a brazil emberek hangulatáról, a Zika-vírusról és a gasztronómiai különlegességekről is beszélgettünk a legbrazilabb magyarral, Leandróval a riói játékok kapcsán.

 

[token global site-name]Volt idő, amikor Leandrót azzal a gúnynévvel heccelték a lelátóról, hogy „műbrazil”. Ma már senki sem mond rá ilyet, mindez még a 2000-es évek elején történt. Akkor, amikor előbb a Haladásban, majd a Ferencvárosban meghatározó NB I-es labdarúgóvá vált. Akkor, amikor a brazil futball a pengésségével még nemcsak uralta, hanem le is nyűgözte a világ labdarúgását. Leandro ellenben úgy játszott, mint egy európai, ami nem véletlen. Tinédzserként került Magyarországra, és az MTK-nál az a Henk ten Cate volt az edzője, aki később Frank Rijkaard segítője lett a Barcelonánál. Ő nevelte bele a holland stílust, így a „műbrazil” a cselek helyett inkább passzolt.
 
Az adott szó nem garancia
 
Most a riói olimpia kapcsán beszélgettünk Leandróval, akinél autentikusabb személy talán nincs Magyarországon, aki nyilatkozhatna a brazíliai helyzetről. Miközben jellegzetes akcentusával válaszolgat a kérdéseinkre, egy kicsit ráerősít a „műbrazil” jelzőre, persze, negatív jelentéstartalom nélkül. „Nem sok minden köt már Brazíliához, a családon és egy-két megmaradt gyerekkori baráton kívül lényegében semmi sem. Amikor hazautazunk, kell egy kis idő, hogy átálljak. Az emberek sokkal lazábbak, ami jól hangzik, de megvan ennek a rossz oldala is. Például ha megbeszélsz valamit, az még nem garancia semmire. Kicsit már kívülállónak érzem magam Brazíliában – vallja be Leandro, aki legutóbb decemberben egy teljes hónapot töltött a szülőföldjén. Évente egyszer egyébként is igyekszik hazalátogatni, de mivel az NB I-ben a téli szünet a hosszabb, így a karácsonyt a szüleinél töltötte a családjával. – Hat éve nem volt erre lehetőségünk, hiszen amíg Cipruson futballoztam, inkább csak nyáron tudtunk utazni. Most a közelebbi rokonok mind összegyűltek, úgy 50-60-an jöttünk össze, és csaptunk egy nagy bulit” – mosolyog Leandro, akinek a szülei már nyugdíjasok, így ők is sokszor repülnek Magyarországra látogatóba; ezen a nyáron egy-másfél hónapot töltenek 16-szoros magyar válogatott fiuknál.
 
A teljes cikk a Presztízs Sport 4/7-es számában olvasható.
 
Még nincs értékelve
Archívum