Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

„Nem szeretem, ha ünnepelnek, de a pást az más!”

– interjú Siklósi Gergellyel
dr. Borbély Zoltán
|
ProfimEdia-Red Dot
|
2019.08.28.
|
Tizenöt éve, 2004-ben, „korengedménnyel”, hétévesen kezdett el vívni Tapolcán. Tizenhárom éven keresztül Szalay Gyöngyi, hétszeres világbajnok, olimpiai bronzérmes párbajtőrvívó, a Balaton Vívóklub és a Tapolca Vívóklub alapítója volt az edzője, akitől egy évvel tragikus halála előtt váltak el útjaik. A magyar vívósport második legfiatalabb egyéni világbajnoka, őt csupán a tokiói olimpia bajnoka, Dömölky Lídia előzi meg, aki tizenkilenc évesen nyert női tőrben egyéni világbajnoki címet. Gergő világviszonylatban is előkelő helyen áll, mindössze Alexander Pusch, korábbi „nyugatnémet, azaz NSZK-s” olimpiai, világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívó „előzi meg”, aki húszévesen, éppen Budapesten nyert egyéni világbajnoki címet párbajtőrben.

 

[token global site-name]– Amikor néztünk a családdal, akkor nem tűntél egyáltalán izgatottnak a döntőben sem. Előtte ugye legyőzted, többek között, az aktuális Ázsia-bajnokot, Yamada Masarut, a 2016-os olimpia bajnokát, Park Szangjongot, az elődöntőben pedig az olimpiai és Európa-bajnoki ezüstérmes olasz Andrea Santarellit, majd a döntőben 15-14-re az Európa-bajnok orosz Szergej Bidát is. Miért nem izgultál?
– Mert abban a pillanatban, amikor elkezdesz azon stresszelni, hogy mi van, ha nem szúrod le, rágörcsölsz és kikapsz! A bokszban, ami nagyon rokon sportág a vívással, sem szabad befeszülve várni az ütéseket, hanem el kell táncolni. A vívás játék, ezt élvezni kell, ez nem olyan, mint egy teljesítménysport, amilyen az úszás is. A magánéletben mindig szeretem tudni, hogy minek mi a következménye, hogy miért mi jár. A páston azonban ez tilos, mert amint a következményekre gondolsz, vesztettél. Kifejezetten éreztem, hogy az Ázsia-bajnok Yamada Masaru kicsit tart tőlem, de az olasz Santarelli arcán is látszott a félelem és a megilletődés. Egyedül a döntőben, az orosz Bidán nem éreztem a félelmet, vagy azt, hogy tartana tőlem, igaz, nem is láttam az arcát. A döntőben 4-1-re vezettem, majd 6-9 volt az orosznak, később 10-13, aztán innen tudtam fordítani 14-13-ra, és az első együttes találattal, végül 15-14-re győztem.
– Úgy éreztem, hogy úgy vívsz, mintha nem lenne tét…
– Mert nem volt!
– Na, neee!
– Természetesen volt, de teljesen félre tudtam tenni. Párizsban a legutolsó válogatóversenyünkön még a csapatban sem voltam, és be kellett kerülnöm a nyolc közé. Ott jött ki először a tehermentes vívás, amit élveztem, és nem gondolkodtam a következményeken! Ez egyébként, mint korábban is elmondtam, a való életben nem jellemző rám, lásd például a katonaságot, a rendet, de a páston nem lehetsz tisztában a következményekkel, ott egy pillanatig sem szabad gondolkodni ezeken.
 
A teljes cikk a Presztízs Sport magazin 7/8-as számában olvasható.
Még nincs értékelve
Archívum