Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A bögre üzenete

Gasparics Fanni puszit kapott Tretyaktól
dr. Borbély Zoltán
|
MJSZ-Mudra László
|
2019.05.22.
|
A magyar női jégkorong 27 éves történetének legnagyobb sikerét aratva válogatottunk először harcolta ki az A-csoportos világbajnoki szereplést, miután Norvégiát, Dániát, Olaszországot és végül Ausztriát legyőzve, egyedül Szlovákiától szoros vereséget szenvedve, bejutott a világ tíz legjobb női csapata közé.
[token global site-name]Az oroszok, a kanadaiak, az amerikaiak, a finnek, a csehek, a németek, a svájciak, a dánok és a japánok mellett a magyar női jégkorong is a világ élvonalába került, és itt az „él” különösen fontos, lévén, ezt a sportágat kiváló korcsolyatudás nélkül lehetetlen űzni. A magyar (férfi) jégkorong Sapporóban ért el hasonló sikert, amikor a 2008-as Divízió-1-es világbajnokságot megnyerve a világ legjobbjai közé csúszott. Szuper Levente, Tokaji Viktor, Szélig Viktor, Kangyal Balázs, Svasznek Bence, Ocskay Gábor, Palkovics Krisztián, Ladányi Balázs, Kovács Csaba vagy éppen Vas Márton és János nevét megtanulta egy ország!
 
A mi gyermekkorunkban, köszönhetően a „cseh 2” csatornának is, kívülről fújtuk, a Tretyak- Fetyiszov-Kasatanov-Makarov-Larionov-Krutov orosz aranycsapatot, hogy azt most gyorsan elfeledtesse a Németh Anikó-Kiss-Simon Franciska-Kreisz Emma, Horváth Tifany-Nooren Averi-Gasparics Fanni „álomsor”, hogy Huszák Alexandráról és Odnoga Lottiról, vagy a Jókai-Szilágyi testvérekről, Zsófiról és Kingáról ne is beszéljünk!
A 2008-as sapporói és az idei áprilisi siker közös pontja az a kanadai-olasz származású szakember, Pat Cortina, aki a világon egyedül juttatott férfi és női válogatottat egyaránt a jégkorong legfelsőbb osztályába.
A magyar férfiválogatottat 70 év után vezette az A-csoportba, míg a nőket, lányokat, talán mondani sem kell, története során először! A válogatott két, Oroszországot is megjárt alapemberével, a gólkirály, Gasparics Fannival és a kiváló védővel, Kiss-Simon Franciskával beszélgettünk.
 
Felsőfokon
 
– Ha azt mondom: Tretyak-Fetyiszov-Kasatanov-Makarov-Larionov-Krutov?
Kiss-Simon Franciska: – Mivel én 1995 novemberében születtem, nekem ezek a nevek nem mondanak semmit, Wayne Gretzky annál inkább! Különösen mostanában, mert tanulmányozom a sportág történetét is, mivel szeretnék az edzőséggel komolyabban foglalkozni.
Gasparics Fanni: – Most meg fogsz lepődni, de Tretyakot olyannyira ismerem, hogy még puszit is kaptam tőle! Három éve, az Agigyel Ufa játékosaként tőle vehettem át az orosz bajnoki ezüstérmet.
 
(Fiatalabb olvasóink kedvéért itt kitérőt kell tennünk, mert a legendás 20-as számú kapus gyermekkorunk nagy példaképe volt, akkor, amikor még csak kettő csatorna volt Magyarországon, esetleg az „ideiglenesen Magyarországon állomásozó szovjet hadsereg” jóvoltából fogható „orosz egy”, vagy a jégkorongot gyakran műsorára tűző „cseh kettő”. Knézy Jenőnek köszönhetően még a korongot is láttuk fekete-fehér televízióinkon, amelynek márkája is az ifjúságot idézte, lévén „JUNOSZTY”. Visszatérve Tretyakra, aki háromszoros olimpiai, tízszeres világ- és kilencszeres Európa-bajnok, akit több NHL-csapat is szeretett volna megszerezni, és életébe ugyanúgy belefér a Lenin-rend, a Munka Vörös Zászló érdemrendje, mint az, hogy 1989-ben, első „szovjet” játékosként beválasztották a Jégkorong Hírességek Csarnokába, annak ellenére, hogy nem szerepelt Észak-Amerikában.)
 
– Ha jól tudom, elég erős az orosz kötődésetek, hiszen mindketten Oroszországban játszottatok hosszú éveken keresztül…
Kiss-Simon Franciska: – Amikor az U18-as világbajnokságon szerepeltünk, majd később Finnországban, kinézett minket egy orosz edző, Arkagyij Belouszov, és elvitt minket egy próbajátékra Cseljabinszkba. Ez nagyon jól sikerült, így a Budapest Stars csapata után, ahol még fiúkkal játszottunk, kikerültünk Oroszországba, és játszottam a FÁKEL és a Bélije Medvegyci, azaz a „Fehér Medvék”, vagy inkább „Jegesmedvék” csapatában.
Gasparics Fanni: – Én is játszottam Cseljabinszkban, a Jegesmedvéknél és az Agigyel UFA csapatában. Az évek során felsőfokú nyelvvizsgát tettem oroszból, de ne feledkezzünk meg Huszák Alexandráról sem, aki a harmadik orosz „légiós”, és mindhárman nagyon jó barátnők vagyunk…
– Pádrúgi? (Oroszul barátnők – a szerk.)
Kiss-Simon Franciska: – Nekem az első jégkorong-emlékem is Fannihoz kötődik, ő a legjobb barátnőm, ráadásul 17 éve! A szüleink is nagyon jóban voltak, együtt mentünk nyaralni.
Gasparics Fanni: – Volt olyan is, hogy közösen karácsonyoztunk az akkor nagyon menő helynek számító Avar Hotelben, és meg is ajándékoztuk egymást. Még a névnapunk is egyszerre van: Franciska, Fanni. Tudom, hogy minek örül, milyen parfümmárkát szeret, de bármilyen sportruházatnak is örül. Egyébként van egy közös bögrénk is!
– Egy bögréből isztok?
Kiss-Simon Franciska: – Dehogy! Csak azonos színű, piros alapon fehér felirattal, természetesen oroszul…
Gasparics Fanni: – „Minden jóra fordul!” – ez van ráírva oroszul („Vszjo búgyet hárásó!” – a szerk., aki oroszos)
 
Még nincs értékelve
Archívum