Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A Fazekas fiúk

Gy. Szabó Csilla
|
ifj. Nagy György
|
2018.12.18.
|
Nándi, Gergő, Máté és Áron. Apa és fiai, akik egyetlen sportág, a kézilabda bűvöletében élnek. Látogatás egy nem mindennapi családnál egy nagyon is hétköznapi délutánon.

 

[token global site-name]A magyar kézilabdázás egyik legszínesebb egyénisége Fazekas Nándor, nemcsak játéktudásával, de kifogyhatatlan energiájával és lelkesedésével is kiemelkedik pályatársai közül. A férfiválogatott hálóját korábban 236 alkalommal védő kecskeméti születésű kapus októberben ünnepelte a 42. születésnapját, de esze ágában sincs szögre akasztani a szerelését. A Balatonalmádi KSE NB I-es csapatában hétről hétre pályára lép, hogy fiataloknak és kevésbé fiataloknak mutasson példát a kézilabda iránti hűség fogalmáról.
 
Pedig a trónkövetelők már a sarkában állnak, és nemcsak a csapatában, de családjában is. A Fotex Veszprémnél fénykorát élő, majd Németországban, később ismét Veszprémben sikert sikerre halmozó kapus három fia is a kézilabdát választotta. A 15 éves Gergő, a 12 esztendős Máté és az idén nyolcéves Áron egyaránt az Éles Kézilabda Iskola SE játékosa. A legidősebb fiú már korosztályos válogatott, de a két másik sem marad el ügyesség és lelkesedés terén bátyjától. Igaz, a kaput egyedül a legkisebbik, Áron választotta. 
 
Iskola, edzés, meccs
 
– Semmit sem erőltettünk a fiúkra, bár mellettem nehéz lett volna más utat követniük. Gergőre, a legnagyobbikra nagy hatással volt, amikor Németországban játszottam, s néha húszezres publikum biztatott bennünket. Sohasem felejtem el, ahogy újra és újra eljátszotta a nézők skandálásával kísért bevonulásunkat. No persze nem a pályán, hanem a hálószobánk közepén. Ebből a fanatizmusból nem sokat veszített. A középső, Máté, sokáig focizott is, az iskola miatt azonban választania kellett, és gondolkodás nélkül a kézilabda mellett tette le a voksát. Áron az első pillanatban kiszúrta magának a kaput, úgy tűnik, egy az egyben szeretné a pályámat lemásolni – mesél fiairól nem titkolt büszkeséggel Fazekas Nándor, amikor a családot Balatonalmádiban meglátogatjuk. A mindennapok nehézségeiről pedig mi sem árulkodik jobban, mint az a tény, hogy heteken át tartó egyeztetés után találtuk meg az egyetlen délutánt, amikor a négy játékost – vagyis apát és fiait – közös gyakorlásra lehetett összehozni. De még így is szükségünk volt némi szerencsére. A korosztályos válogatottal sűrűn edzőtáborozó Gergő vállsérülése nélkül talán soha nem jött volna össze a négyes randevú.
 
Almádi nyugalma
 
Fazekasék egyébként nap mint nap szembesülnek az élsporttal járó terheket is vállaló nagycsaládosok tipikus gondjaival. Az iskola, edzés, meccs könyörtelen háromszögében zajlik az életük egy kis autózgatással megspékelve. A gyerekek többnyire Veszprémben edzenek, és Gergő ott is jár már gimibe, miközben a kisebbek Balatonalmádiban koptatják az iskolapadot, és a családi fészek is a tóparti város egyik kis utcájában bújik meg.
– Veszprémben laktunk, de feleségem, Kriszta beleszeretett itt egy telekbe, és azon építettünk házat. Azóta tovább költöztünk ugyan, de most már el sem tudnánk képzelni, hogy máshol lakjunk. Habár nyáron kicsit nagy a nyüzsgés, ám a szezonon kívüli nyugalmat mindennél jobban szeretjük – jegyzi meg Nándi, amikor Balatonalmádi szóba kerül. 
 
A mindennapok megszervezésében persze az édesanya, Krisztina kezében van a karmesteri pálca, ám ez korántsem jelenti azt, hogy a szigort is ő képviselné. Miközben a mindig jókedvű, mókára és viccelődésre bármikor kapható válogatott kapusról is nehéz elhinni, hogy vaskézzel tartaná fiait.
 
Korlátlan szeretet
 
– Pedig ő az erélyesebb. Én inkább fárasztó vagyok a számukra, hiszen fejben kell tartanom a programjukat és figyelmeztetni őket, ha valamit elfelejtenek – avat a családi egyensúly fenntartásának titkaiba bennünket Fazekas Nándor felesége, Krisztina, aki többdiplomás, nyelveket beszélő közigazgatási szakemberként döntött úgy nemrégiben, hogy saját vállalkozást indít. Eredeti szakmájától eltávolodva bátran és határozottan evezett idegen vizekre, s valósította meg régóta dédelgetett álmát. A legkifinomultabb ízléssel berendezett modern családi ház alagsorában rendezte be cukrászműhelyét, ahol rendelésre készíti az egyedi kézműves tortákat és süteményeket. Egy édesanya, aki saját magának is megengedi, hogy azt csinálja, ami szívének a legkedvesebb, ugyan miért korlátozná gyermekeit abban, hogy saját álmaikat megvalósítsák. A kézilabda éppen ezért soha nem képezte vita tárgyát a Fazekas családban.
 
A teljes cikk a Presztízs Sport 6/12-es számában olvasható.
Még nincs értékelve
Archívum