Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A londoni férfi

B.P.
|
ProfimEdia-Red Dot
|
2017.08.07.
|
Emlékszem, sokan a 2012-es londoni olimpián figyeltek fel először Baji Balázsra. Olyat tett akkor az angol fővárosban, amivel világszerte milliók szimpátiáját vívta ki. Most pedig olyasmit vitt véghez szintén Londonban, ami miatt az jár neki, ami még a szimpátiánál is fontosabb – elismerés.

 

[token global site-name]2012-ben az első olimpiáján indult Baji Balázs. 110 méteres gátfutásban 34. lett, ami az akkor már állatorvosnak tanuló 23 éves sportolónak nagy élmény lehetett, de ahhoz kevés, hogy átlépje a széles közönség ingerküszöbét. Ugyanakkor az előfutamban Liu Hsziang mellett futott. A kínai 2004-ben Athénban lett olimpiai bajnok, majd 2008-ban Pekingben sérülés miatt nem versenyezhetett. Ezután Londonban újra nagy dobásra készült, ám a start után nem sokkal elbukott. Balázs a futam után odament a sérült ikonhoz, és tisztelete jeléül felemelte a kezét. 
 
„Nagy hatást gyakorolt rám, hogy visszaküzdötte magát, újra jó volt, erre elesett. Szinte minden interjúmban előkerül ez a téma, nem értem, miért kapták fel ennyire. Én azt szerettem volna, ha azért beszélnek rólam, mert jól futok” – mondta akkor az esettel kapcsolatban Baji Balázs.
 
Eltelt öt év, és a földkerekség legjobb gátfutói ismét Londonban sorakoznak – ezúttal nem az olimpián, hanem a világbajnokságon. A békéscsabai sportoló tavaly Európa-bajnoki ezüstérmes volt, és most a vb-előfutamban az akkori egyéni csúcsát (13,28 másodperc) öt századdal megjavítva bejutott a nyolcfős döntő mezőnyébe.
 
Hogy ez mekkora bravúr? Gátfutásban nem Európa a meghatározó, az amerikaiak és a karibi térségből érkező versenyzők dominálnak, az Eb-második hely nem garancia semmire. 110 gáton eddig egyetlen magyar finalista volt, a legelső vb-n, 1983-ban Helsinkiben Bakos György hatodik lett. Az összes 5000 méter alatti futószámot nézve azóta magyarként csak egyvalaki volt döntős a vébén: 1987-ben Kovács Attila negyedik lett 100-on Rómában. Baji Balázs akkor még meg sem született… 
 
Ma este rendezik a 110 gát döntőjét Londonban. Mi pedig innen üzenjük Balázsnak, hogy már szinte mindegy is a helyezése (neki persze biztos nem), mert most azért beszélünk róla, mert jól futott. Nem másért.
 
 
Még nincs értékelve
Archívum