Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A magyar bajnokok keserédes ünnepe

Kovács
|
ProfimEdia-Red Dot
|
2019.02.20.
|
Amióta világ a világ, de legalábbis 1959 óta minden évben a szavazásra jogosult sportújságírók megválasztják az adott év sportolóját. Mivel nincs elé helyezve semmilyen melléknév, azaz legkiválóbb, legeredményesebb, legtöbbet kereső, legnépszerűbb, legcsinosabb vagy bármilyen más jelző, ezért a voksolás teljes egészében szubjektív alapokon nyugszik, azaz mindenkinek a szíve joga, eldönteni, ki az, aki valami miatt kiemelkedik a többi bajnok közül. Nincs indoklás, nincs felelősség.

 

[token global site-name]Mire ezeket a sorokat olvassa a kedves olvasó, már túl leszünk a nagyszabású díjátadó gálán, és már nem titok többé, hogy kik lettek a 2018-as év díjazottjai, nyertesei. Az idei év rekordot döntött, legalábbis a leadott szavazatok száma alapján, hiszen 439 sportújságíró küldte el az általa legjobbnak tartott sportolók, csapatok, edzők névsorát. 
 
Aki számít, itt van!
 
Napjainkra a gála külsőségei is felnőttek a sportolói teljesítményekhez. A nemzet színháza tökéletes helyszín a nemzet legkiválóbb sportolóinak ünneplésére. És itt vastagon alá is kell húzni, hogy valóban a sportolók ünnepe ez a nap, és ennek tükrében valóban a magyar sportvilág színe-java húzza fel az elegáns szmokingot, köti meg a csokornyakkendőt, vagy öltözik kisestélyibe. Aki számít, itt van, díjazottként, szervezőként, vendégként egyaránt megtiszteltetés jelen lenni.
A gála hatalmasat változott a kezdetek óta. Az elején még csak a Telesport kis rendezvényeként épphogy elérte a hírek szintjét, az átadott kitüntetések és díjak száma is csak töredéke volt a mainak. A közben eltelt hatvanegy év alatt a rendezvény bejárta az egész várost, volt, hogy egy nagy szálloda báltermében, tévéstúdióban, sportrendezvényen, a kongresszusi központban, de olyan is akadt, hogy a Budapest Sportcsarnokban adták át a vándordíjat. A kezdeti három helyett (férfi, női, csapat) ma már 14 kategóriában díjazzák a legjobbakat, igaz, azok között már megtalálhatók a labdarúgás különdíjasai is, ezzel is reménytelen kísérletet téve a magyar labdarúgás kontra magyar sport szembenállás megszüntetésére. 
 
A foci külön pálya
 
Futballunk jelenlegi helyzetét gyönyörűen tükrözi, hogy a díj megszületése idején szinte minden évben volt olyan játékos, aki bekerült a legjobb tíz sportoló közé. Sőt, volt, hogy többen is, és az év csapata megtisztelő címhez is meggyőző fölénnyel kivívott vb-részvétel (Mezey-csapat, 1985), vagy még régebben olimpiai bajnoki cím kellett (Tokió, 1964). Az elmúlt pár évben azonban már az is elég volt a díj elnyeréséhez, hogy a norvégok elleni, sikerrel megvívott pótselejtezőn kijutottunk a megnövelt létszámú Eb-re, rá egy évre pedig már kérdés nélkül megvédte a címet az olimpiai bajnok kajak kettes és négyes előtt a nemzeti tizenegy azzal a teljesítménnyel, hogy a franciaországi Eb-n nyert egy meccset, kétszer döntetlent játszott, egyszer pedig kikapott. Ja, kérem, a foci – az foci. Ne legyen kétségünk afelől, ha egyszer valamelyik klubcsapatunk eljut a BL-körig, akkor több kategóriában is befutó lesz majd a végelszámolásnál. Persze egy szubjektív döntésen felesleges számon kérni a sportértéket, mint ahogy azt sem lehet elvitatni, hogy nagyságrendekkel nagyobb hatással van a társadalomra, ha Gera Zoli betalál a portugáloknak, mintsem az akkor még felejthetetlennek hitt verseny, amiben Danutáék fél másodperccel megverték a lengyeleket. 
 
A teljes cikk a Presztízs Sport 7/2-es számában olvasható.
 
Még nincs értékelve
Archívum