Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A mélység királynői

Bepillantás a szinkronúszás rejtelmeibe
Kiss Franciska
|
Pálfi Balázs
|
2016.06.07.
|
Mint a pillangó szárnycsapásai, oly könnyednek és természetesnek tűnik a kűr. A felszín alatt viszont megváltozik a világ. Minden mozdulatnak hatalmas az ára, és ez nem csak a több száz kőkeményen átgyakorolt órát jelenti.

 

[token global site-name]Elbűvölő mosolyok, fantasztikus sminkek, óramű-pontossággal végrehajtott gyakorlatok, melyek olyan látvánnyal ajándékozzák meg a nézőt, amelyhez foghatóra egyetlen vízi sport sem képes. Nem csoda, hiszen a szinkronúszás olyan, akár a balett: kecses, lágy, és jóval több rejlik benne, mint első pillantásra sokan gondolnák. 
 
Díszes úszás pislákoló dicsfényben
 
Úszónemzet a magyar, szokták mondani, mégis nehéz érvényesülnie a szinkronúszásnak a többi sportág között, már ami a támogatás részét illeti. „Ki kap először gyakorlásra szabad medencét? Az úszó és vízilabdázó. A fennmaradó vízre pályázik a többi úszó- és vízilabda-egyesület, végül a szinkronúszó-válogatott és -egyesület kerül medencébe – mondja Horváth Erika, a BVSC szinkronúszócsapatának edzője. – Amíg ez a helyzet fennáll, nehéz a dolgunk, de hát a sport szépsége a küzdés” – teszi hozzá mosolyogva. 
Az uszodai hierarchia mellett a támogatottságot a szinkronúszószabályok is ellehetetlenítik, ugyanis a kűrdresszen nem lehet szponzorációs logót feltüntetni, a befektetőnek ezért nem éri meg a sportoló mögé állnia. Állami támogatást csak a válogatott kap. Az egyesületi versenyzők számára adottak a feltételek, de semmi mást nem kapnak kiemelkedő teljesítményükért cserébe, sőt a havi úszóbelépőt is maguknak kell megvenniük. 
Mindezek ellenére a BVSC szinkronúszóinak lelkesedése töretlen. Rendszeresen szerepelnek az Európa-bajnokságokon, dobogós helyezést érnek el a regionális versenyeken, és az idei Hungarian Open nemzetközi megmérettetésén is indulnak. Ráadásul a BVSC három kiváló junior szinkronúszója is tagja a válogatott tizenkettőnek, akik a jövő évi vizes-vébén képviselik hazánkat. 
 
A teljes cikk a Presztízs Sport 4/6-os számában olvasható.
Még nincs értékelve
Archívum