Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A mérleg nyelve

Kovács
|
ProfimEdia-Red Dot
|
2020.11.26.
|
Nemrég az Amerikában versenyző Borics Ádám boldogan számolt be a közösségi médiában arról, hogy a felkészülése lezárult, a súlyhozás is jól sikerült, a másnapi mérlegelés előtt már csak 4-5 font van rajta, ami maximum 2-2 és fél kilót jelent. Egy a sportban kevésbé jártas ember talán csodálkozik, hogy közvetlenül a verseny előtt még több kilót kell leadnia egy versenyzőnek, pedig ez csak természetes velejáró, mondhatni a szükséges rossz minden súlycsoportok szerint működő sportágban. Hogy mekkora szerepe van a szisztematikus súlycsökkentésnek, és mekkora veszélyt hordoz, ha valakinek nem sikerül jól a fogyasztás, arra sajnálatos, de remek példa Lakatos Pál, a magyar ökölvívás 10-szeres magyar bajnokának története, aki Atlantában 10 dekagrammal „átesett” az előírt 48 kilogrammos súlyhatáron, és nem indulhatott az olimpián, de napjaink egyik legkiválóbb harcosa, Saul „Canello” Alvarez is esett már össze a dehidratáció miatt a mérkőzést egy nappal megelőző mérlegelésen.

 

[token global site-name]Kötelező fogyasztás
 
Arra a kérdésre, hogy mi a legnehezebb a küzdősportágakban, egyértelmű a válasz: a fogyasztás. Az ütések, dobások, rúgások elviselése, a harc lélektanának megtanulása vagy a vereség, győzelem feldolgozása megtanulható, és az esetleges fájdalom is az évek alatt szerethetővé válik. A küzdősportágakban, súlycsoportokra osztott sportágakban szinte kötelező fogyasztás viszont soha nem tud jólesni, hiszen nem arról van szó, hogy egy kívánt cél érdekében az embernek a felesleget kell lefaragnia magáról, egy picit vissza kell vennie az étkezések során, hanem a normális emberi funkciók ellátásához szükséges víz-, zsírmennyiséget kell vészesen alacsony szintre hozni. Az a testsúly, ami a hétköznapi életben normális anyagcsere-folyamatok mellett kialakul, nagyon távol áll attól, amire ezekben a sportágakban azt mondják, ez lesz a te versenysúlyod. 
Az eredményes szerepléshez elengedhetetlen a megfelelő súlycsoport kiválasztása, és ez szinte kivétel nélkül a normális (nem a karácsonyi) testsúlynál általában 5-10 százalékkal alacsonyabb kategóriában való versenyzést jelent. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a sportoló az év háromszázhatvanöt napján a versenysúly közeli állapotban él, de azt igen, hogy a versenyidőszakban, a legkeményebb fizikai és idegi terhelés mellett kénytelen diétázni vagy akár étlen-szomjan edzeni. Felvetődik a kérdés, hogy mi értelme van a szenvedésnek, hiszen ha legyengül a fogyasztástól, akkor garantáltan nem tud jó formában, jó erőben versenyezni. A válasz igen is meg nem is, mert a mérlegelés és a verseny közötti időben van lehetőség a visszatöltésre. Ez az idő sportáganként ugyan változó, van, ahol csak fél nap, de a profi ökölvívásban akár 24-30 óra is lehet, azaz a mérlegre felálló, magából minden csepp folyadékot kiszorító sportoló a verseny kezdetére már akár 4-6-8 kilóval is nehezebb lehet, főleg akkor, ha már nem vár rá több mérlegelés. Ez pedig olyan erő- és méretkülönbséget jelent egy nem fogyasztó ellenféllel szemben, ami döntő fontossággal bír. 
A teljes cikk a Presztízs Sport 8/11-es számában olvasható.
Még nincs értékelve
Archívum