Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A nagy Dárdai-dilemma: Ferrari vs. kolbász

B.P.
|
ProfimEdia-Red Dot
|
2016.11.07.
|
Dárdai Pált a háromszor akkora fizetési ajánlat sem csábította el Berlinből. Már nyíltan is beszélt a wolfsburgi megkeresésről, és annak elutasításáról. Klubhűség, gerinc, egyenes jellem, értékrend. Hirtelen ezek a pozitív szavak jutnak eszünkbe a döntése kapcsán. De azért van ennek egy másik oldala is.

 

[token global site-name]„A Hertháért dolgozni, ez az álommunka nekem. Itt fociznak a fiaim is, az álmaimat élem. Úgy élek, mint a mesében, főleg úgy, hogy eredményesek vagyunk. Ezt nem szeretném pénzre váltani, mert a pénz nem tesz boldoggá” – jelentette ki Dárdai Pál a Wolfsburg ajánlatára reagálva. Pedig a számok meggyőzőek voltak. Németországi sajtóhírek szerint a magyar edző a Herthától jelenleg évi 700 ezer eurót kap, miközben a Wolfsburg ennek éppen a háromszorosát, 2,1 milliót ajánlott neki. Mindhiába.
 
Dárdai a saját hamisítatlan stílusában azt is hozzátette, nem zavarja, hogy nincsen két Ferrarija a garázsban, amíg van szalámi, kolbász, sonka és családi boldogság. Mindig is határozott egyéniség volt, aki a múló külsőségek helyett a belső értékeket tartotta szem előtt. Ez jellemezte az egész életét és pályafutását. A mostani döntésével semmi egyebet nem tett, csak hű maradt önmagához. Legalábbis az egyik részéhez.
 
Mert ne feledjük, Dárdai Pál sportember is egyben. A versenyszellem, a minden áron győzni akarás hajtja előre. Edzőként ez pedig hasonlatos a Forma– 1-hez: ha nincs alattad a legjobb autó, lehetsz a legjobb pilóta a mezőnyben, esélyed sincs a győzelemre. Dárdainak előbb-utóbb döntenie kell a karrierje útjáról, mert könnyen megeshet, hogy kinövi a Herthát. A berlini klub lehetőségei anyagilag erősen korlátozottak, és nem biztos, hogy ennek bilincsbe kellene vernie a Dárdaiban rejlő edzői tehetséget is.
 
A wolfsburgi ajánlat volt az első igazán ütős jel arra, hogy már a Bundesligában sem tartják őt kezdő, tanuló edzőnek, hanem felnéznek rá, lehetőséget látnak benne. Így építette fel magát az egyaránt Mainzból induló Thomas Tuchel (ma Dortmund) és Jürgen Klopp (ma Liverpool) is. Persze nem a Wolfsburg ajánlata volt az, ami miatt most hátat kellett volna fordítania Berlinnek, bár az biztos, hogy az autógyári klub előbb-utóbb kilábal a válságból – Dárdai nélkül is. 
 
Nemcsak a pénz lehetett volna vonzó ebben a lehetőségben, hanem az is, hogy olyan sztárokkal dolgozhatott volna együtt, mint Julian Draxler, Mario Gomez vagy Luiz Gustavo. A mostani „nem” ettől függetlenül érthető. A dobogóért küzd a Herthával, ezt a munkát szezon közben kár lenne félbe hagyni. Arassa csak le a babérjait! (Ha már a válogatottal nem tehette meg ezt az Eb-selejtezőkön.)
 
De ha így folytatja, egy nap megint abba az örömteli, ám nehéz szituációba kerül, mint egykor játékosként, amikor a Bayern München hívta. Akkor hűséget fogadott a Herthának elutasítva egy igazi topcsapatot. Azt mondani, hogy az idő igazolta a döntését, merő kishitűség, mert azzal eleve azt feltételezzük, hogy a Bayernben nem tudott volna jelentős karriert befutni. De mi van, ha valódi sztárrá ért volna ott? Egy még fantasztikusabb játékos-pályafutásból mennyivel többet profitálhatna most? Ezekre a kérdésekre már soha nem kapunk választ, így csak annyit mondhatunk: örülünk, hogy így is jól alakult a sorsa Berlinben.
 
Viszont ha edzőként is döntenie kell, nem biztos, hogy jó lesz, ha majd ugyanilyen kérdések maradnak utána…
 
Még nincs értékelve
Archívum