Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A rock and roll futója

Szoó Attila
|
Sport&Move
|
2018.02.20.
|
Köztudott, hogy Lukács Lászlót, a Tankcsapda frontemberét nem hagyja nyugodni a rock and roll rugója, arról azonban kevesebbet hallani, hogy rendszeresen fut, sőt félmaratonokra is jár. De vajon mi hajtja? Mit szeret, és mit nem a futásban? Egy téli reggelen együtt futok Lacival és edzőjével, Arany Csabával a fehérbe öltözött debreceni Nagyerdőben, és a 10 kilométeres kör végére a válaszokra is fény derül.

 

[token global site-name]Hogyan jut el az ember a rock and roll életformától a futásig?
Soha nem voltam egy atlétaalkat annak ellenére sem, hogy tesi tagozatos általános iskolába jártam. A zenekarozásban azonban eljött a pillanat, amikor rájöttem, ha nem kezdek el fizikálisan is foglalkozni magammal, baj lesz. 2007 körül a koncertfelvételeinket visszanézve, már nem tetszett, amit láttam. Önmagamhoz, de leginkább a színpadhoz képest, dagadt voltam és arra gondoltam, ha ez így megy tovább, hamarosan a koncertezést sem bírom. Sok halogatás után, 38 évesen végül felkerestem egy személyi trénert. Barátaim ajánlották Csabit, és mivel az első találkozásunkkor rájöttünk, hogy egy általánosba jártunk és ismerjük egymást, rögtön megvolt a spanság, és el is kezdtük a munkát. 
Az elején csak fogyni akartam, és elkerülni azt, hogy szétfolyt sz*rrá váljak, ekkor még szó sem volt félmaratonokról. Nézd meg, például, Mick Jaggert, akkora ráncai vannak, hogy a kézéled is belefér, de hetven-akárhány évesen is olyan energikus, hogy eszedbe nem jut megkérdőjelezni, mit keres a színpadon. Sokan csak legyintenek, hogy persze, mert „jók a génjei”. De hidd el, az nem lenne elég. Fiatalon nyilván ő is benne volt a jóban, de változtatott az életmódján: sportol és odafigyel arra, mit eszik. 
 
Mi a célod a futással?
Soha nem leszek újra húszéves, de nem is ez a cél. Mivel a zenekar az első – és minden mást ennek rendelek alá –, a lényeg, hogy sem a korom, sem a súlyfeleslegem ne akadályozhasson meg abban, hogy színpadra álljak, és a megszokott szinten vezényeljem le a koncerteket. Ehhez eszköz a futás. 
 
Korsó sör a jutalom
 
Milyen volt az első edzésed?
Egy perc futás, egy perc séta. Az elején ráadásul tornacipőben nyomtam, hiába mondta Csabi, hogy kéne egy futócipő. „Minek? Hisz van egy csomó tornacipőm” – válaszoltam, aztán persze fél évvel később, amikor mégis felhúztam életem első futócipőjét, megértettem a különbséget. A futáshoz egyébként csak egy jó futócipő kell – és maximum egy jó futó zokni –, a többi csak körítés. A lényeg, hogy fuss, és kész!
 
Az egy perc futás, egy perc sétából hogyan lett félmaraton?
Nyolc-tíz hónappal az első edzés után vetette fel Csabi, hogy mivel egyre többet tudok egy huzamban futni, és a súlycsökkenésem is terv szerint halad, indulni kéne egy félmaratonon. „Hány kilométer az? – kérdeztem. – 21. – Á, te hülye vagy! Az annyi, mint Debrecentől Hajdúszoboszló. Jó, hogy nem a Holdra akarsz felfutni! – reagáltam, ő pedig rám hagyta a dolgot. Pár héttel később vetette fel ismét a témát, hogy van egy jó kis verseny. Se nem túl nagy, se nem túl kicsi, a város is szép, ráadásul nincs is túl messze Debrecentől, de a döntő érve mégiscsak az volt – és most jön a bulváros rész –, hogy a célban frissen csapolt sörrel várják a futókat. Ekkor hajoltam meg végleg az érvek súlya alatt és belevágtunk. 
Fél évünk volt a kassai félmaratonig, ezért tematikusan kezdtünk el készülni, aminek köszönhetően épphogy csak, de sikerült teljesíteni a kitűzött célt, és fél perccel két órán belül célba érnem, ahol már Csabi várt a két korsó sörrel. 
 
A teljes cikk a Presztízs Sport 6/2-es számában olvasható.
 
Még nincs értékelve
Archívum