Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A szurkolók szidják, az edzők imádják – mi a Szalai-titok?

B.P.
|
ProfimEdia-Red Dot
|
2018.02.12.
|
Szalai Ádám a hétvégén duplázott a Hoffenheimben, és az Opta nemzetközi futballszakportál őt választotta meg a forduló játékosának a Bundesligában. Ilyen teljesítmény után most éppen a hoffenheimi szurkolók is kedvelik a magyar csatárt, de kiderült, hogy – csakúgy, mint idehaza –Németországban is megosztja a drukkereket a megítélése. Nem úgy az edzőit…

 

[token global site-name]A Hoffenheim 4–2-re győzte le Szalai Ádám két góljának is köszönhetően a Mainzot, és a 30 éves magyar labdarúgó olyan jó teljesítményt nyújtott, hogy csapata szurkolói spontán dalt írtak róla mérkőzés közben. Magyarra fordítva valahogyan így hangzik a hoffenheimi költemény:
 
„Akár ragyog a nap, 
akár ömlik az eső,
mikor Szalai Ádám megint betalál,
minden szurkoló tudja,
jövőre az európai kupa vár.”
 
Nem mindennapi esemény, amikor egy magyar futballista előtt ilyen gesztussal adóznak a drukkerek egy topligában, de ahhoz már kezdünk hozzászokni, hogy ha valami hasonló pozitív esemény történik, annak köze van Szalai Ádámhoz. Nyolc éve folyamatosan a Bundesligában játszik, 180 bajnokin 43 gólja és 20 gólpassza van a világ egyik legerősebb ligájában. Olyan teljesítmény ez, amihez foghatót Huszti Szabolcsén kívül nem tudunk mondani a magyar futball elmúlt évtizedéből. Persze volt, aki mennyiségileg jobban teljesített (értsd: több gólt lőtt), de minőségileg elmaradt tőle (értsd: sokkal gyengébb bajnokságokban brillírozott).
 
Ennek ellenére Szalai itthon régóta a szurkolók céltáblájának számít, volt, hogy a magyar közönség fütyülte ki őt egy magyar válogatott meccsen. Mindenesetre az őt ért hazai kritikák, miszerint lassú, körülményes és csetlik-botlik, egybecsengenek azzal, amit a német Kicker munkatársa osztott meg az olvasókkal, amiért nem szeretik őt a németek sem.
 
„Sohasem értette Julian Nagelsmann vezetőedző, miért olyan ellenszenvesek a szurkolók Szalai Ádámmal” – tette hozzá a német újságíró. Merthogy a Hoffenheim edzője viszont kitartott a magyar mellett. Miután a télen elvitte a német válogatott Sandro Wagnert a Bayern München, utána sem igazolt új csatárt, annyira bízott Szalaiban. Ismerős a helyzet? Miközben Szalait itthon a pokolba kívánták a szurkolók, Dárdai Pál, majd Bernd Storck is foggal-körömmel védte őt magyar szövetségi kapitányként.
 
Mi a titok? Egyetlen szó: megbízhatóság. Ez az, amit a szurkolók nem értékelnek kellőképpen, mert nem eléggé látványos, az edzőknek viszont mindennél többet ér egy ilyen játékos. Aki alázattal és keményen dolgozik, nem a saját dicsőségét helyezi az előtérbe, hanem a csapat érdekét. Ezért kedveli őt Nagelsmann ugyanúgy, mint egykor Dárdai és Storck.
 
Néha persze felragyog a nap, Szalai lő két gólt, és a drukkerek is elismerik. Ideig-óráig…
 
Még nincs értékelve
Archívum