Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A testszobrász és a fizikum szépsége

Berkes László szerint olyan, hogy lehetetlen, nem létezik
dr. Szász Adrián
|
Lékó Tamás
|
2017.08.23.
|
„Nem vagyok oda a tengeri herkentyűkért, de itt nagyon jól készítik a rákos rizottót” – mondja Berkes László, a tavalyi év legeredményesebb testépítő- és fitneszedzője, mielőtt rendelnénk az étteremben, ahol találkoztunk. Majd megdicséri a pólómat, amelyen egy bokszmérkőzés jelenete látható. Látszik, hogy figyel a részletekre. Ez a tulajdonsága mindkét hivatásában – főállása rendőr százados, kiképzőtiszt – jól jöhet. Amíg elkészül és elfogy a két adag rizottó, sikerei részleteiről is beszélünk. Van miről: 2014 óta minden esztendőben volt világbajnok, valamint profi kártyás versenyzője, sőt csapata, a Fitbalance Berkes Team is rendre a legjobbnak bizonyul a magyar mezőnyben. Mi lehet a titka?

 

[token global site-name]Hogyan telik egy átlagos napja?
 
A készenléti rendőrségen hivatali munkaidőben tréningezem az állományt, intézkedéstechnikát – ellenállások megtörése, kényszerítőeszközök használata és hasonlók – tanítok nekik. Fél négy után irány a terem, jönnek a csajok, estig őket edzem. És ha van időm, magamat is: progresszív súlyzós és funkcionális edzéssel, hogy az izomzatom készen álljon a mindennapok kihívásaira.
 
Ilyen kihívásból, gondolom, volt elég a rendőri pályája során… 
Csak ilyen volt! A Somogy megyei „kommandónál” kezdtem, nyaranta miénk volt a déli part, elfogtuk a rosszfiúkat. Sokszor a moziból vagy a Balaton mellől felpattanva kellett akcióba lépnem. Aztán felköltöztem Budapestre, a „sólymokhoz”. A reptérről indulva biztosítottuk a veszélyeztetett járatokat, hoztuk-vittük a kiutasított személyeket. Igaz, a világból jóformán csak a reptereket láttam, de érdekes volt ezek miliője, szubkultúrája. 
 
Ezután – saját szavaival élve – a fekete ruhát öltönyre cserélte.
A kormányőrséghez kerültem afféle testőrmunkára. Amikor Magyarország lett az unió soros elnöke, Brüsszelben, az Európa Tanácsnál láttunk el személyvédelmet. Olyan emberekét, mint Merkel vagy Berlusconi… Közvetlen viszonyba, persze, nem kerülhettünk velük.
 
A testszobrász
 
Hogyan indult be mindezek mellett a sportpályafutása?
Apukám bokszoló volt, és már tízévesen levitt a Kaposvári Dózsába. De a rendőrsulival jobban összeegyeztethető volt az erőemelés, amelyben junior magyar bajnok lettem. Sokan mondogatták, hogy testépítéssel kellene foglalkoznom, erről az győzött meg végképp, hogy az indianapolisi rendőr- és tűzoltó-világjátékokon erőemelésben megvert egy amerikai fiú, de a testépítést én nyertem…
 
Izgalmasnak hangzik ez a verseny!
Kétévente rendezik meg, az olimpiai és az újkori sportok keveréke. Van, hogy többen indulnak, mint az olimpián. Már ötször sikerült nyernem – ennyiszer talán senki másnak! Rendőrként ez óriási presztízsverseny. A pályám csúcsának tartom, amikor Adelaide-ben az erőemelést és a testépítést is megnyertem súlycsoporttól függetlenül és egy ausztrál hölggyel párosban, sőt felhúzásban (az erőemelés része – a szerk.) világcsúcsot döntöttem.
 
A teljes cikk a Presztízs Sport 5/8-as számában olvasható.
 
Még nincs értékelve
Archívum