Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A Tökéletességben nincs NB II.

A hónap pillanata(i)
Szurmai János
|
ProfimEdia-Red Dot
|
2018.08.13.
|
Szent háborút hirdetek. Szent háborút hirdetek mindenki ellen, aki el akarja venni tőlünk a hőseinket.

 

[token global site-name]A folyamat sok-sok évvel ezelőtt kezdődött, és eleinte apró lépésekkel haladt. „Nem számít az olimpiai aranyak száma”, kezdték mondogatni. „Szeretnénk mi a világon negyedikek lenni GDP-ben”, folytatták, aztán eljutottunk oda, hogy „Jól éreztem magam a verseny közben, végül is mindent kiadtam magamból”, nyilatkozza a B döntős versenyző.
Hát nem! Azok, akik „a legfontosabb, hogy az ember önmagát legyőzze” típusú közhelyeket puffogtatják, csak látszólag képviselik a humánumot és az emberséget.  
Az élsport, a versenysport alapját kezdik ki: a sziklaszilárd győzni akarást. Éppen nem olajat öntenek a tűzre, hanem vizet a belső lángokra. Arra a lobogásra, amelyik az élsportolót hajtja – gyorsabban, messzebbre, magasabbra.
Nem értetek ti semmit – próbáltatok volna ezzel jönni, mondjuk, Scottnak, hogy tulajdonképpen innen már vissza is fordulhatnál, innen már majdnem látszik a nyolcvanadik délkör; vagy mondjuk, József Attilának, hogy már majdnem éjfél van, ideje aludni, majd holnap megírod neki levélben, különben sem szeret.
Jó régóta kikívánkozik belőlem mindez, de most, az úszó-Eb-n döntöttem el, hogy meg is írom.
Meg is hirdetem!
Férfi kétszáz méter pillangó, döntő. Előzmények: az első ötben az előfutamok alapján négy magyar lenne, de szabály szerint csak kettő indulhat. így aztán Cseh Laci (CSEH LACI) esélyt sem kap a fináléra. A fináléra, ahol aztán Milák Kristóf úgy elverte az egész mezőnyt, de úgy…!
Mielőtt belemennénk a részletekbe, azért jegyezzük meg: Milák Kristófnak ez az első felnőtt Európa-bajnoksága, alig múlt 18 éves. És akkor a részletek: az első másodperctől kezdve úgy úszott, hogy a többieknek esélyük sem volt: erős másfél testhossz előnnyel csapott a célba, felnézett a táblára, ahol látta, hogy ő az új Európa-bajnok.
És elkeseredett! Majdnem, hogy csalódás ült ki az arcára, nem is tudta leplezni.
Ugyanis elmaradt az Európa-csúcstól (egy század) és persze, nem döntötte meg Michael Phelps világcsúcsát sem.
Még ilyet! 18 évesen, az első felnőtt Európa-bajnokságán! 
Ez igen! Erről beszélek! Ő meg aztán arról beszélt a gyors interjúban, hogy „az egyik szemem sír, a másik nevet”.
De vegyük Kapás Boglárkát. Ő is a kétszáz pillangót nyerte, majd elmondta, hogy a nyolcszáz gyors után, ahol címvédőként „csak” ötödik lett, annyira szégyellte magát, hogy alig bírt kiszállni a medencéből.
Köszönjük, Bogi!
És köszönjük, Katinka – az Iron Lady most egyetlen szívdobbanással nyert, ez lökte előre a kezét a benyúláskor. És köszönjük, Verrasztó Dávid, ahogy a négyszáz vegyes után kiugrottál a medencéből, és odarohantál a többiekhez, miközben a rendezők szinte kergettek. „Persze hogy odamentem. Ők a családom, és megmutattam, hogy még mindig kemény vagyok, pedig annyi rosszat mondtak rólam az elmúlt időkben.” És, persze, köszönjük, Rasovszky Kristóf, aki a három nyílt vízi számból két aranyat és egy ezüstöt hoztál, és a 25 (huszonöt) kilométer végén hajrával nyertél. Aztán, a mintegy ötórás verseny végén, azért annyit elmondtál, hogy „tulajdonképpen, azért eléggé fájt”.
El a kezekkel a hőseinktől!
Önmagunkat legyőzni nekünk, az amatőröknek, a hobbistáknak kell. Ilyenkor jöhet a dicséret, már amennyiben jár, ha egy egyszemélyes mezőnyben végre nem második valaki…
Az élsportoló egészen más. Ő olyan messzire akar eljutni, mint előtte még soha senki a világon.
Ez pedig már nem sport, mert egylényegű a tudománnyal, a művészettel.
A Tökéletességben pedig nincs másodosztály.
 
 
 
 
 
Még nincs értékelve
Archívum