Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Adakozó sztárok – ők is egyek közülünk

B.P.
|
Ps-archív-Profimedia-Red Dot
|
2020.03.23.
|
Körülbelül olyan sokat vitatott kérdés, hogy a futball van a szurkolókért vagy a szurkolók vannak a futballért, minthogy a tyúk volt előbb vagy a tojás. Ha van valami pozitívuma a sportolókra és drukkerekre egyaránt vadászó koronavírus-járványnak, akkor az az, hogy újra lehet érezni, hogy előbbieknek is fontosak az utóbbiak. Mi több, tenni is hajlandóak értük.

 

[token global site-name]A modern sport, benne is kiemelt helyen a labdarúgás, a világ egyik legjobban jövedelmező biznisze. A klubok multinacionális cégekkel egyenlők, a játékosok pedig vezérigazgatókat megillető anyagi forrásokkal és hatalommal rendelkeznek. Itthon ezt a közvélemény elrendezi annyival, hogy „túl vannak fizetve azok a falábúak”, de ha jobban belegondolunk, a piramis csúcsán lévő, valóban nemzetközi csúcsteljesítményt nyújtó futballisták fizetése sem fenntartható vagy arányos. A Forbes szerint a világ két legjobbja közül Lionel Messi évi 80 millió eurót kap a Barcelonától, Cristiano Ronaldo pedig 64 milliót a Juventustól. Ők persze a fizetési listán is külön kasztot képeznek, de a legjobbak hét-kilencmillió euró körül keresnek évente.
 
Mindez érinthetetlenséget kölcsönöz nekik. A legnagyobb sztárok közelébe férkőzni szinte lehetetlen egy átlagos szurkolónak. Csak néhány szerencsés, illetve a kiváltságosok juthatnak olyan helyzetbe, hogy megszólíthassák, megérinthessék bálványaikat. Egy másik világban élnek és léteznek, és a legtöbben csak kétdimenzióban láthatják őket a tévé képernyőjén keresztül. Bizony sokszor érezheti úgy a szurkoló, hogy a szentimentális frázisokkal teljes ellentétben, ebben a kapcsolatban teljes mértékben ő van a sztárért és nem fordítva. Kell, hogy piaca legyen, kell, hogy a futballbiznisznek ebből pénze legyen, de a drukkerek véleménye nem számít, a hangjukat lenémították a távirányítón.
 
Mit kapnak cserébe a rajongásukért? Gólokat, élményt, szép stadionokat, jobb esetben izgalmas meccseket, de párbeszédet, emberséget, egyenrangúságot, személyes kapcsolatot, elmélyülést szinte semmit. Aztán jött ez a világjárvány, amely megbénította a megszokott életünket, benne a sportvilágot is, és a sztárok előbújtak az eléjük emelt védőbástyák mögül, kimerészkedtek a falak biztonságából, és megmutatták az emberi oldalukat. Hogy ők is ebben a világban élnek, ők is egyek közülünk és kiveszik a részüket a közösből.
 
Sorra hallani az adományokról, amiket felajánlanak, és ezek mértéke nem csekély. A Ferencváros labdarúgói és edzői 15 millió forintot, a válogatott kapusa, Gulácsi Péter ötmilliót adott kórházaknak. Külföldön is megy az adakozás, a Bayern München sztárjai közül Robert Lewandowski, Leon Goretza és Joshua Kimmich egy-egymillió eurót ajánlott fel hasonló célból. Hála ég, ez nem a teljes lista, csak néhány kiragadott példa. De jó látni, hogy a sportvilág elitje, amely jólétet, fényűzést, kényelmet és gondtalanságot köszönhet az embereknek, most nem felejti el, hová tartozik és mi a felelőssége.
 
Még nincs értékelve
Archívum