Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Akire senki sem mondta, hogy pudinggyerek

Bogáth Patrik
|
ProfimEdia-Red Dot
|
2020.05.25.
|
Azt is kiabálhatták volna, hogy pudinggyerek. De soha nem tették, Sitku Ernő mindenkinek csak „az én kisfiam” maradt. Még a legnagyobb riválisok szurkolóinak is. Talán sokan emlékeznek még a ’90-es évek végének Danone-reklámájára. A cég akkoriban a Honvéd kosárlabda-csapatának névadó szponzora volt, és a gárda egyik legismertebb játékosával, Sitku Ernővel népszerűsítette a joghurtját. A 208 centis erőcsatár egy doboz desszerttel a kezében beverte a fejét a csillárba, majd a reklámbeli édesanyja csak annyit mondott: „az én kisfiam”.

 

[token global site-name]Ráragadt a kifejezés, ezzel heccelték akármerre járt. Mert a ’90-es években a Körmend és az Albacomp mellett a Honvéd volt a magyar NB I legmeghatározóbb csapata – legalábbis amíg a joghurtos pénz kitartott… Sitku Ernő viszont anélkül is az ország legjobb kosárlabdázói közé tartozott. Ott volt az 1999-es Európa-bajnokságon 13. helyezett válogatottban is a Chicago Bullsba szerződő Dávid Kornél társaként. 
 
„A reklámszerepet a szurkolók alaposan megjegyezték maguknak, különösen Körmenden és Szombathelyen cukkoltak vele. Az egész nem zavart, mert szerencsére azt sehol nem kiabálták, hogy pudinggyerek” – nyilatkozta Sitku Ernő 2000 nyarán az Új Néplap hasábjain. Ha valaki, akkor ő aztán tényleg nem volt „puding”, ahogy azt a testnevelőtanárok mondják a tohonya diákokra. 149-szer volt válogatott, négyszer nyerte meg a bajnokságot és beválasztották a Magyar Kosárlabdázás 100 halhatatlan játékosa közé.
 
Mégis itt hagyott minket, fájdalmasan korán, mindössze 48 éves korában. Az autójában vezetés közben lett rosszul, és a kiérkező mentők már hiába küzdöttek az életéért. Sitku Ernőről azóta a megszólaló egykori harcostársak szinte egytől egyig azt mondják el, hogy kevés hozzá hasonlóan becsületes és jó embert ismertek. A pályáról sokan ismerték a nagyságát, de azon kívül talán még inkább az átlag fölé nőtt, mint a 208 centijével.
 
Egy apró nyírségi községből, Kállósemjénből származott, és 17 éves koráig csak „műkedvelői” szinten kosárlabdázott heti két edzéssel. Az érettségi után egy évet banktisztviselőként dolgozott, csak utána kezdte el a tanárképző főiskolát földrajz-testnevelés szakon, és tulajdonképpen ott indult be a karrierje, hogy több is lehetne, mint hobbikosaras.
 
Több lett belőle. A mi kisfiunk. És semmiképpen sem pudinggyerek. Köszönünk mindent, Sitku Ernő!
 
Még nincs értékelve
Archívum