Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Akit a ketrec szabaddá tesz

Borics Ádám a bunyóval fekszik és kel, közte arról álmodik – majd valóra váltja
dr. Szász Adrián
|
ifj. Nagy György
|
2019.07.25.
|
A Heves megyei Sirok községet eddig főleg a váráról és a motoros találkozójáról ismertük. Nem kétséges, hogy a várvédők is kemény legények lehettek, meg a motorosok is azok, ám most lett a településnek egy MMA-bunyósa, aki néhány hete meghódította a New York-i Madison Square Gardent. Azt a csarnokot, amelynek ülőhelyein Sirok lakossága legalább tízszer elférne. Ez pedig új élmény (nemcsak a sirokiaknak, hanem) a huszonhat esztendős főhősnek, Borics Ádámnak is. A Kölyök becenevű ketrecharcos eddig mind a tizenhárom profi meccsét megnyerte, a világ második legnagyobb szervezeténél, a Bellatornál négyből négyszer győzött. Erre már az USA-ban is csettintenek, pláne, hogy kilencszer is idő előtt zárta le a párbaját. Legutóbb az esélyesebbnek tartott Aaron Picót látványos térdrúgással kényszerítette térdre. Ádám Floridában készül – ha jól sejtjük, még nagyobb sikerekre!

 

[token global site-name]– Ez a tizenhármas szám (is) szerencsét hozott…
– Á, nincsenek ilyen kabaláim, a kemény munkában hiszek. Az mindig kifizetődik. Tegyél meg mindent, és akkor nyugodt szívvel mehetsz be a ketrecbe, kiadhatod, ami benned van! Jó, talán annyi átsuhant a fejemen, hogy most voltam először a kék sarokban, és a párom édesapja eddig mindig azzal nyugtatott: „jó, hogy a pirosban vagy, mert a kék a balszerencsés”…
– Feldolgoztad már, mit jelent a júniusi sikered?
Elég sokszor visszanéztem, és a körülöttem kerekedett felhajtás is segít realizálni, mi történt, valójában mekkora diadal ez. Szép lassan feldolgozom, és már várom a következőt! Próbálok még nem „bukásig” edzeni, hogy regenerálódjak, készen álljak az újabb nagy terhelésre. Aláírt dátumom még nincs, de elvileg október közepén léphetek újra ketrecbe.
– Mit szólt a családod és a szűk környezeted ahhoz, hogy egy olyan helyszínen arattál fontos győzelmet, ahol előtted és utánad a világ küzdősportjának legnagyobbjai is megfordultak?
– A családom nagyon büszke, de a legjobban annak örültek, hogy a mérkőzés után hazamehettem és végre átölelhettek. Meghatott, mekkora figyelem kísérte Magyarországon is a meccsemet, mind a szurkolók, mind a sajtó részéről. A médiaérdeklődés persze sok időt elvett a családdal tervezett programokból, de ez is a bunyó része, és örülök, ha ezzel is jót tehettem magamnak és talán az egész magyar küzdősportnak. Arról nem beszélve, hogy amikor elkezdtem otthon egy picit újra edzeni, és elindultam futni, még a padon ülő idős nénik is azt kiabálták, hogy „szia, bajnokunk”!
 
A Kölyök felnőtt
 
– Nagyon izgultál a mérkőzés előtt és alatt?
– Floridában élek, keddi napon utaztam át New Yorkba, pénteken volt az ütközet. Egyelőre nem engedhetek meg pszichológust, mentálisan magamat készítem fel. Minden nap vizualizáltam az egész hetet a repülőúttól kezdve a mérlegelésen át a meccsig. És meglepően higgadt voltam a ketrecben – eddig a legnyugodtabb a pályafutásom során –, de nem azért, mert Picót várták győztesnek, hanem, mert tudtam: mindent megtettem a felkészülés alatt, amit csak lehetett.
– Az ütközet a terveid szerint alakult?
– Pontosan arra készültünk a csapatommal, ami történt. Pico aranykesztyűs bokszoló, világbajnok birkózó volt, tudtuk, hogy ellenem is birkózni akar. Éreztük, hogy éppen ezért térdessel tudom majd legyőzni, méghozzá lehetőleg idő előtt. Összejött. Elég magas vagyok a súlycsoportban, a testalkatom miatt ez a fajta rúgás a fő fegyverem.
– Miben szeretnél elsősorban fejlődni?
– Az MMA azért gyönyörű sport, mert soha nincs benne vége a tanulásnak. A birkózásomon és a birkózás elleni védekezésemen, például, még sokat kell dolgoznom. Ahogy a fizikai erőmön is, bár Amerikában – hála a kemény edzéseknek – az elmúlt két évben rengeteget erősödtem. Azt hiszik, itt mindenki szteroidozik meg külön dietetikusa van, pedig semmi csoda nincs, „csak” a kőkemény edzés a titok.
– Érzed már, hogy a mostani győzelmed kapcsán odakint is jobban felfigyeltek rád?
– Sokkal több a médiamegjelenés, több cikk szól rólam, bekerültem aznap az ESPN csatorna top 10-es rangsorába is. A közösségi médiában az USA-ból is egyre többen követnek. Kint – ahogy Trump elnök is – sokan a Twittert használják, ott is foglalkoznak velem, és a szakmában is.
– Mit hozhat a jövő, szerinted meddig juthatsz?
– Mindig az volt a célom, hogy legalább egy mecset vívhassak a Bellatorban vagy a UFC-ben. Mostanra négy volt az előbbiben, és még egy biztosan lesz. A folytatást illetően is vannak már megkeresések, de konkrétum még nincs. Most már az a célom, hogy súlycsoportomban a világ legjobbja legyek!
– Mennyit tehet hozzá ehhez a sportágadban igen lényeges marketing? Muszáj-e hangzatos nyilatkozatokat tenned, kell-e például rosszfiúnak beállítanod magad az előre jutáshoz?
– Sokan tanácsolják, hogy használjam én is a „trash talk”-ot, de azzal meghazudtolnám magam. Szeretném önmagam adni, nem vagyok nagyképű srác, aki dobálja a csúnya szavakat. Egyszerű srác vagyok, és az is maradok, aki példát mutatna a fiatalabbaknak, hogy lehet ezt úgy is, hogy tisztelettudóan, sportemberként lépsz be a ketrecbe, és ugyanúgy jössz ki. Előtte és utána sincs szükség dumával megmutatni, sokkal inkább odabent a teljesítménnyel!
– Még mindig – a tengerentúlon is – Kölyöknek szólítanak?
– Mostanában már egyre többször vagyok The Man, vagyis a Férfi. Mondogatják, hogy a Kölyök felnőtt. Persze még mindig kölyökképű srác vagyok, ezért is ragadt rám a becenév.
 
A teljes cikk a Presztízs Sport 7/7-es számában olvasható.
Még nincs értékelve
Archívum