Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Álomból valóság

Kiss Norbert számítógépes játékok nyüstölésétől jutott el az Európa-bajnoki címekig
Bogáth Patrik
|
revesztrt.com
|
2020.10.22.
|
Régi vagy új öltözőben, iskola előtti hajnali edzéseken, a fővárosban vagy vidéken – mindenki elkezdte valahol azok közül, akik a legjobbak közé értek. Ki hol szerette meg a mozgást, és hol fedezték fel a tehetségét – erről mesélnek magyar élsportolók. Most éppen a kétszeres kamionos Európa-bajnok autóversenyző, Kiss Norbert.

 

[token global site-name]– Általános iskolás voltam, a 90-es évek elején jártunk, amikor már komolyan érdeklődtem a számítógépes játékok iránt – vágott bele Kiss Norbert, aki úgy lett később Európa-bajnok, hogy egy monitor előtt ülve kezdődött a története. – Billentyűzettel szórakoztam, autós játékokkal. A nyilakkal lehetett jobbra-balra menni, az előre nyíl volt a gáz, a vissza nyíl a fék. Sokat játszottam a barátaimmal, és sokszor nyertem, jó érzés volt.
 
Elsők között kötötték be az ADSL-t
 
Akkoriban még nem voltak bejáratva azok a ma már divatos szavak, mint e-sport vagy szimulátor. Ez a világ az internet térhódításával kezdett kibontakozni, és Kiss Norbert életében is akkor fordult komolyabbra az online versenyzés, amikor a világháló lebontotta a térbeli határokat előtte. – Addig győzködtem a szüleimet, mígnem Szombathelyen az elsők között kötötték be hozzánk az ADSL internetet, amivel már lehetett online versenyezni – árulta el Norbi. – Akkor döbbentem rá, hogy a billentyűzet már nem elég, mert hirtelen nem az öt darab barátom volt a konkurencia, hanem a világ különböző pontjairól rengeteg szimulátoros srác. Úgyhogy folytattam a könyörgést a szüleimnél, csak akkor már egy kormány miatt. 2002-ben lett meg az első erő-visszacsatolással rendelkező kormányom és a hozzá való pedálszettem.
Ezután mindössze két év kellett ahhoz, hogy Kiss Norbert szimulátor-világbajnok legyen. 2004-ben az akkor friss GTR nevű játékban virtuális GT-autókat vezetve nyerte meg a vb-nek kikiáltott nemzetközi bajnokságot. Voltak ellenfelei az Egyesült Államokból is, mögötte a vert mezőnyben pedig a finn Greger Huttu is ott volt, akit sokan a szimulátoros világ Ayrton Sennájának tartanak. Kiss azonban végül nem ennek az eredménynek köszönhetően kapott lehetőséget egy valódi versenyautóban, hanem a magyar Live for Speed bajnokságban nyújtott teljesítménye alapján fedezték fel. – Lehetőséget kaptam egy Opel Astra versenyautó tesztelésére, ami olyan jól sikerült, hogy 2005-ben már csonka szezont teljesíthettem a márkakupában, és győzelmet is arattam. A rá következő évben megnyertem a magyar Renault Clio Kupát, úgyhogy mondhatni gyors rajtot vett az autóversenyzői pályafutásom – fogalmazott Kiss Norbert. 
 
A teljes cikk a Presztízs Sport 8/10-es számában olvasható.
 
Még nincs értékelve
Archívum