Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Amit sem a Győrnek, sem Ambros Martínnak nem kívánunk

B.P.
|
gyorietokc.hu
|
2018.05.15.
|
Aludva egyet-kettőt a Győri Audi ETO újabb, fantasztikus Bajnokok Ligája-győzelmére, egy érdekes párhuzamra is felfigyel az ember. Egy váratlan, végjátékbeli kapuscsere hogyan bénítja meg lélektanilag az ellenfelet?

 

[token global site-name]Zseniális edzői húzásnak tűnt Ambros Martín részéről, hogy a BL-finálé hosszabbításának második félidejére, az utolsó, mindent eldöntő 5 percre kapust cserélt. Utólag aztán az érintettek bevallották, hogy ez nem a Győrtől ezzel a meccsel búcsúzó sikeredző, hanem a két kapus döntése volt. 
 
Akár így, akár úgy, könnyen elképzelhető, hogy ha nem történik meg ez a csere, és az addig kiválóan védő Kari Aalvik Grimsbö helyén nem lép pályára Kiss Éva, akkor most a Vardar Szkopje lenne az aranyérmes. A magyar válogatott kapus ugyanis hét másodperccel a vége előtt óriási bravúrral védett ki egy ziccert. Lényegében ezzel lett bajnok a Győr.
 
Hogy mekkora jelentősége volt a védésnek, az Stine Oftedal visszaemlékezéséből jön le a leginkább: „Miközben futottam vissza, már láttam, hogy a Vardar ziccert fog lőni, nem tehettem mást, mint imádkoztam, hogy Évi védje ki, és meg is tette. Utána egyből odamentem hozzá, és megköszöntem neki.”
 
Erről eszünkbe jutott a 2014-es labdarúgó-világbajnokságról a Hollandia–Costa Rica negyeddöntő, amelyen tizenegyespárbaj döntött a győzelemről. Egészen addig – Grimsbőhöz hasonlóan – kiválóan védett a gól nélküli találkozón a hollandok kezdő kapusa, Jasper Cillessen. 
 
Egy árva lélek nem gondolt volna arra, hogy pont a tizenegyesek előtt kapuscsere következik majd, de Louis Van Gaal meghúzta ezt edzőként. A Cillessen helyére érkező Tim Krul minden tizenegyesre jó irányba vetődött, és kettőt ki is védett, amivel nyertek a hollandok.
 
Egyik sportágban sem megszokott, hogy egy ilyen kiélezett meccs ilyen kiélezett hajrájában kapust cseréljenek. Ahogyan Krul négy éve, úgy most Kiss is hős lett, de igazából már a bravúrjaik bemutatása előtt nyertek. Pusztán azzal, hogy pályára léptek, ez ugyanis a váratlansága miatt valahol mélyen biztosan megzavarta az ellenfelet.
 
További párhuzam a két eset között, hogy Louis van Gaal a 2014-es vb után távozott a holland válogatott éléről, csakúgy, ahogyan most Ambros Martín elhagyja a Győrt. Reméljük, hogy ezen a ponton véget ér a történetek közti hasonlóság, mert a holland válogatott 2014 óta csak szenved és Van Gaalnak is balul sikerült a következő munkája a Manchester Unitednél.
 
Ilyen jövőt sem a Győrnek, sem Ambros Martínnak nem kívánunk!
 
Még nincs értékelve
Archívum