Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Az évszázad házassága

SZEMTANÚVALLOMÁS 5.
Hegyi Iván
|
ProfimEdia-Red Dot
|
2019.05.22.
|
Állandó szerzőnk csaknem négy évtizedet töltött a futball világában. Válogatott és nemzetközi kupamérkőzések százairól, BEK- és BL-döntők egész seregéről, nyolc-nyolc világ- és Európa-bajnokságról tudósított. Sorozatában megannyi emléke között válogat; ezúttal az 1998-as vb norvég–brazil mérkőzését, pontosabban „az évszázad házasságát” eleveníti fel.

[token global site-name]Bágyadt meleg ülte meg Montpellier-t, még a szépséges Place de la Comedie rendre zsúfolt kávéházaiban is mérsékelt volt a forgalom; nem hittem volna, hogy történik valami rendkívüli egyhamar. Annál kevésbé láttam ennek esélyét, mert előző nap, a Kolumbia–Tunézia vb-meccsen találkoztam a kolumbiai sassal. Ornitológiai különlegességről, igazán ritka madárról beszélek. Emberből volt, felbukkanási helyeként pedig a dél-amerikai ország válogatottjának valamennyi futballmérkőzését jelölték meg. Miután három hosszú órán át beöltözött – azaz a könnyű csontú (pa)sasra felszerelték a kolumbiai nemzeti színekre festett nehéz fémszárnyakat –, a mérkőzések közben belógatták a stadionok légterébe. Először 1990-ben, Milánóban, a Kolumbia–NSZK találkozón (1-1) szállt a szemem elé, de az utcán sétálva nyolc évvel később Montpellier-ben csodálhattam meg.

Magunk közt szólva inkább Carlos Valderramáért mentem Herault megye központjába, ahol Kiss László, Törőcsik András és Zombori Sándor is futballozott. Valderrama szintén játszott a gyönyörű francia város klubjában, de 1998-as vendégjátékához képest egy évtizeddel korábban (1988 és 1991 között). A 111-szeres válogatott karmester nem is keltett csalódást – noha úgy mozgott, akár egy lépegető exkavátor, minden labdájának szeme volt, és a tizenhatos közelében olyan érzékkel adta a finom gólpasszokat, ahogyan a labdarúgás egész történetében kevesen –, a vezérletével kivívott dél-amerikai győzelem (1-0) után madarat lehetett fogatni a kolumbiai madárral.
Magam pedig a hőségtől tikkadtan olvasgattam az újságot másnap reggel, talán még el is szundikáltam volna, ha nem szökik a szemembe egy hír, ami a kánikulában úgy hatott rám, akár egy vödör jéghideg víz, amelyet hirtelen a nyakamba zúdítanak. Azt írta a L'Equipe, hogy aznap este, a Brazília–Norvégia mérkőzés előtt esküvő lesz a marseille-i Velodrome-ban. Néhány éven át volt szerencsém a L'Equipe és a France Football pesti tudósítójának lenni, azaz a legteljesebb tisztelettel viseltettem a lap iránt, elsőre mégis azt hittem, ez valami elírás. Berohantam a montpellier-i sajtóközpontba, és egy hoszteszt megkértem, legyen kedves, nézzen utána, van-e itt valaki a L'Equipe-től. Talált is egy kollégát, akitől – eléggé el nem ítélhető módon – azt kérdeztem: igaz-e az értesülés? Szerencsére nem sértődött meg, hanem telefonált, majd megértően a vállamra tette a kezét: „Nyugodjék meg, úgy van, ahogyan leírtuk.”
 
Még nincs értékelve
Archívum