Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Az ország legnagyobb gumikacsagyűjtője

dr. Borbély Zoltán
|
ifj. Nagy György
|
2018.10.29.
|
A ’70-es évek végén az egyik legjobb gyerekkori barátom kedvenc filmje a Konvoj volt, amelynek főszereplője, Kris Kristofferson, egy korosodó, magánfuvarokat is vállaló kamionsofőr, akinek sűrűn meggyűlt a baja a törvénnyel. Minden kamionosnak volt egy beceneve, ezen jelentkeztek be a rádiójukon, a főszereplőé „Gumikacsa”. Ő gyerekkorunk bálványává is vált, főleg a barátoménak, aki szinte csak róla tudott beszélni. Pedig olyan nevűek is szerepeltek, mint „Kocaól”, aki kamionjával disznókat szállított, vagy „Pók Mike”, Gumikacsa fekete barátja, vagy a „Fekete özvegy”, aki egy fekete kamionos nő volt. Ők együtt és a szép fiatal fotós lány (aki persze beleszeret Gumikacsába) harcolt Arizona állam gyűlölt sheriffje, „Mocsok” Wallace ellen. Gumikacsa a szabad kamionos lét megtestesítője, aki akkor még nem tudta, hogy egy fiatal hosszútávúszó életében fontos szerepe lesz…

 

[token global site-name](A Konvoj című filmnek valójában semmi köze nincs az interjúhoz, de tényleg jó film, 1978-ban mutatták be az Egyesült Államokban, 106 perc, a képarány 2,35:1)
 
Az ország legnagyobb gumikacsagyűjtőjével beszélek?
 
(Nevet.) Ez teljesen igaz! Képzeld, van egy nagy bejelentésem, ahogy mondani szokták, „breaking news”: már elértük a bűvös ötvenes számot, és azóta még öt-hat kacsa jött pluszba! 
 
Talán az is lehet egy „breaking news”, hogy te vagy az első hosszútávúszó, aki Európa-bajnokságon mindhárom távon érmet tudott szerezni: 5 és 25 kilométeren aranyat, 10 kilométeren pedig – négy századdal lemaradva – ezüstöt.
 
Egyértelműen én hibáztam! Felcsaptam jobb kézzel megszokásból, de ha a ballal elérem, vagy legalább megpróbálom, akkor egyértelműen megvan az arany 10 kilométeren is. Sokkal jobb érzés volt, hogy az olimpiai és világbajnokot megvertem… Szinte…
 
Ferry Weertmanról, a 26 éves olimpiai, világ- és Európa-bajnokról van szó, ugye, de te még csak 21 éves vagy…
 
„Telhetetlen vagyok!”
 
Örülök, hogy 21 évesen idáig eljutottam, és mindig az előző évet kell felülmúlni, ugyebár! Bízom abban, hogy a „maradék” két címből valamelyiket megszerzem, és én valamilyen szinten telhetetlen vagyok.
 
A gumikacsák terén is?
 
Az Eb után már negyven felett voltam, ott nagyon megugrott a szám, mert sok új darab került a gyűjteményembe!
 
Verrasztó Dávid a különleges kávékkal foglalkozik, és az oldtimer autókat gyűjti, te pedig a gumikacsákat. Apropó, egyáltalán láttad a Konvoj című filmet „Gumikacsa” főszereplésével?
 
Nem, de ezek után teljesen egyértelmű, hogy meg fogom nézni! Tudod, hogy mi a leglényegesebb?
 
A benyúlás?
 
Dehogy! Az a lényeg, hogy minél több legyen, és mindegyik gumikacsa különbözzön! Van batmanes, supermanes, angyalos, nővéres, ördögös, tündéres…
 
Kerek csokoládé, töltött csokoládé, szögletes csokoládé…
 
Kérlek, ne vicceljük el! A történet úgy másfél éve kezdődött, akkor Papp Márknak volt két-három gumikacsája, ő gyűjtötte. Persze ezt a hármas gyűjteményt ma már megmosolygom… Akkor csináltunk pár profilképet a Facebookra, és elkezdődött a szenvedély. Először csak egy plüsskacsát kaptam a ballagásomra, de az még csak plüss volt, nem az a klasszikus, amellyel a gyerekek is játszhatnak a fürdőkádban. Igaz, én még egyiket sem vittem be a kádba, talán majd a gyerekeim, persze csak ha beférnek majd tőlük! Legutóbb egyszerre öt kiskacsát kaptam különböző színekben, és képzeld, volt közöttük egy bíró is!
 
Büntető vagy polgári?
 
Szerintem inkább büntető.
 
A komoly témákat folytatva, kaptál egy másik plüssállatot is a Magyar Úszószövetségtől.
 
Egy „Balatoni Cápa” volt, mivel ez a becenevem, és a hátúszójára egy skótkockás masni volt kötve. Wladár Sándor elnök úr adta át, aki többször is gratulált, mint az idei Eb legsikeresebb versenyzőjének. Azt hiszem, hogy ez egy következő kabala lesz!
 
Akkor lecseréled a kacsákat?
 
Már a kérdés is sértő, természetesen mellettük!
 
Még nincs értékelve
Archívum