Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Az UEFA legalizálta a minden héten háborút

B.P.
|
honvedfc.hu
|
2019.08.06.
|
Minden idők egyik legismertebb sporttémájú filmje a Minden héten háború, amelyben Al Pacino remekbe szabott alakításával egy amerikaifoci csapat életébe és személyes sorsaiba láthatunk bele. Már csak a címe miatt is kultuszfilm lett belőle, hiszen a futball (legyen szó az amerikai vagy az európai változatáról) hasonló érzéseket vált ki az emberekből, mint a háborúk. Élesen meghúzza a mi és az ők közti határvonalat, kijelöli az ellenséget, akit le kell győzni.

[token global site-name]Normál esetben ez megmarad a játék szintjén, és ha valahol túlmennek egy határon, azt súlyos büntetésekkel teszik helyre. Így volt ez hétfőig, aztán az UEFA legalizálta a minden héten háborút azzal, hogy a román Craiovát nem zárta ki az Európa-ligából a Honvéd elleni botrányos továbbjutása után. Lényegében azt mondta az európai szövetség, hogy tessék, csak tessék, mostantól robbanhat gránát, folyhat a vér. Így lett a futballból – tényleg – minden héten háború.

 

A Honvéd tiltakozik és fellebbez az UEFA döntése ellen, de mindez már nem sokat számít, mert az ügy hetekig, hónapokig elhúzódik majd, de az Európa-ligában nincsen fék, a Craiova már a héten odahaza fogadja az AEK Athént a selejtező következő fordulójában. Abban a stadionban, amelyben múlt héten a magyar klub a két mérkőzés 0–0-s eredménye után tizenegyespárbajban esett ki román ellenfelével szemben. Csakhogy a futball orosz rulettjének már nem szabadott volna megtörténnie azon a meccsen.

 

Mint ismert, a hosszabbítás utolsó percében a román szurkolók többek között hanggránáttal dobták meg Arnold Hunter játékvezetőt, a kényszerszünet alatt zajló egyeztetések során pedig a csendőrség jelezte, ha félbeszakítják a meccset, nem tudja garantálni a csapatok és a bírók biztonságát.

 

Egy ilyen gránátrobbantásos incidens után általában azonnal lefújják a mérkőzést, hiába csak percek (plusz a tizenegyesek) voltak belőle hátra, és a hazai rendezés súlyos hiányosságai miatt a Honvéd nagy valószínűséggel továbbjutott volna. Csakhogy itt nem merték félbeszakítani a meccset a játékvezetők a csendőri jelentés miatt. Megértjük őket, nem háborúba indultak, hanem egy sporteseményre – csak később „minősítették” háborúnak a rendezvényt…

 

A Craiovát ugyanis nem zárta ki az UEFA, a 60 ezer eurós pénzbüntetés, plusz a három meccses zárt kapus büntetés egyszerűen nincsen arányban az ügy súlyosságával. Főleg úgy, hogy a románok fellebbeztek az ítélet ellen, így az AEK ellen valószínűleg telt lelátok előtt játszhatnak újra. De lehet, hogy pontosabb lenne a megfogalmazás úgy, hogy háborúzhatnak újra…

 

 

 

 

 

Még nincs értékelve
Archívum