Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Az utolsó mohikán

Gy. Szabó Csilla
|
ProfimEdia-Red Dot
|
2020.01.29.
|
Az Európa-bajnoki nyolcaddöntős magyar női kosárcsapat tagjaként, több mint százharminc válogatottsággal a háta mögött joggal dönthetett úgy 2017-ben Fegyverneky Zsófia, hogy ezután már csak a Sopron Basket színeiben lép pályára. Két és fél éves kisfia egyre többször követelte az anyukáját, az ő szíve pedig nem mondhatott nemet a határozott, mégis kedves hívásra. Csupán egyetlenegyszer tett kivételt. 2018 novemberében. A tiranai sorsdöntő Eb-selejtező mérkőzésen még egyszer, utoljára felhúzta a címeres mezt, és huszonegy ponttal segítette győzelemre a magyar csapatot. A 2019 őszi búcsúztatás azonban biztosan az utolsó volt. A kétezres évek kiemelkedő magyar kosárlabdázónője 2017-ben is megfontolt döntést hozott, 2019 őszén pedig még inkább. Az idén 36. születésnapját ünneplő, tízszeres magyar bajnok és nyolcszoros kupagyőztes játékosnak ugyanis egyelőre esze ágában sincs befejezni karrierjét. Ám az ő korában – fogalmaz önkritikusan – két fronton már nem lehet helytállni. S ha a családot is hozzávesszük, a három már tényleg megoldhatatlan feladat lenne. Még a sportága iránti alázatáról, senki máséhoz sem hasonlítható fegyelméről és kitartásáról híres Fegyverneky Zsófia számára is.

 

[token global site-name]Észérvek kontra vágyak
 
Pedig szó sincs arról, hogy a bajnokságban továbbra is nagyszerűen teljesítő soproni karmester ne tudna a válogatottban is kiemelkedően játszani. Tudna. Akarna is. A nemzeti együttes edzőtáborai azonban a legnagyobb jóakarattal sem fértek volna bele a regenerálódásra egyre több időt fordító játékos programjába. Azt pedig elképzelni sem tudja, hogy csupán a mérkőzésekre állítson be. A kivételezett és dédelgetett sztár szerepe nem illene hozzá.
Nem lett volna tisztességes a többiekkel szemben, hogy kihúzzam magam a munkából, a dicsőséget viszont velük együtt arassam le. A csapatban annak van helye, aki a felkészülést is végighúzza. Szeretem a tiszta helyzeteket, s ha valamit csinálok, azt vagy százszázalékosan vagy sehogy. A döntésemet nem bántam meg, most pont annyi teher van rajtam, amennyit elbírok. Jó formában vagyok, még mindig harmincöt perceket játszom a Sopronban, az élet így kerek számomra. S bár hazudnék, ha azt állítanám, hogy minden napot és minden pillanatot élvezek, most még hiányozna, ha a kosárlabdát végérvényesen le kellene tennem – állítja Fegyverneky Zsófia, és az egy évvel ezelőtti, legutóbbi sérülését hozza fel példaként. Nem játszhatott a nagy rivális Szekszárd elleni meccsen, s a kispadról végignézett mérkőzés után hazatérve egyszerűen nem tudott mit kezdeni magával. Annyira hiányzott neki a játék, hogy azonnal megértette, nem tudja még elengedni kedvenc sportágát. A búcsúztató apropójául szolgáló Magyarország–Szlovákia találkozón is legszívesebben beállt volna a társak közé…
 
A teljes cikk a Presztízs Sport magazin 8/1-es számában olvasható.
 
Még nincs értékelve
Archívum