Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Bűn és bűnhődés, dicsőség és szégyen

B.P.
|
ProfimEdia-Red Dot
|
2018.04.16.
|
Nemrég cunamiként söpört végig a magyar sport partjain a hír, miszerint az olimpiai bajnok kalapácsvető Pars Krisztiánt doppingvétség miatt eltiltották. Ahogyan az a természetben is lenni szokott, egy ilyen vihar után nem maradt más, csak pusztulás.

 

[token global site-name]Akármilyen szert is használt, akármiért is tette, Pars Krisztián már az életben nem mossa le magáról a bélyeget, miszerint doppingolt. Mindettől függetlenül nagyon nem mindegy, hogy milyen szert használt és mért tette. Bűn és bűn között igenis van különbség, és mielőtt végérvényesen pálcát törünk egy 15 éven át tisztességesen készülő magyar sportoló felett, nem árt megnézni ezeket a különbségeket.
 
Először is fontos tisztázni, hogy London olimpiai bajnoka valószínűleg nem teljesítményfokozó szer használata miatt kapott eltiltás. A Magyar Antidopping Csoport vezetője, Tiszeker Ágnes azt ugyan nem árulta el, hogy pontosan milyen tiltott szert használt a kalapácsvető, de sejtette, hogy nem a szó szoros értelmében vett „doppingról” volt szó. „A tiltólistán vannak olyan anyagok, amelyeket elsősorban nem teljesítményfokozó hatásuk miatt nem lehet használni, hanem egészségkárosító szerepük van, vagy a sport szellemiségével összeegyeztethetetlenek” - árulta el.
 
Ezt erősíti a tény, hogy versenyidőszakon kívül történt a vétség, amikor nincs különösebb értelme a teljesítményfokozásnak. Ha pedig mindehhez hozzávesszük Pars Krisztián nyilatkozatát, kirajzolódhat bennünk egy kép: „Sportolói pályafutásomnak, de valójában az egész életemnek egy nagyon nehéz pillanatában hoztam egy rossz döntést, amit soha nem tudok megbocsátani magamnak.”
 
Vannak pletykák, melyek szerint nem Pars Krisztián, a sportoló, az olimpikon, a bajnok botlott meg, és követett el a fair play szellemisége és a tiszta verseny elleni vétséget, hanem Pars Krisztián, a magánember hibázott. Egyértelműbben: talán valamilyen tiltott élvezeti szerhez nyúlhatott.
 
Ha így történt, sportrajongóként talán könnyebb elfogadni és megbocsájtani neki. Hiszen nem egy előre kitervelt csalásról van szó, amivel érdemtelenül szerzett dicsőséget magának, hanem egy emberi hibáról, ami bármelyikünkkel megtörténhet. Talán nem pont ebben a formában, de valamilyen más bűn, hanyatlás, gyengeség révén.
 
Egy bajnok nem attól lesz bajnok, hogy mindig nyer és sosem hibázik. Hanem attól, ahogyan a vereségeire és a kudarcaira reagál. Pars Krisztián az első lépést megtette: egyenes gerinccel kiállt a nyilvánosság elé és a hibáját vállalva bocsánatot kért. Sokan nem tették ezt meg hasonló helyzetben… Szurkolunk neki, hogy miután 2019 júliusában lejár az eltiltása, ugyanígy, bajnokhoz méltón térjen vissza a dobókörbe.
 
És akkor a cunami után újra kisüt majd a nap.
 
Még nincs értékelve
Archívum