Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Csak egy lépésre a világűrtől

Szurmai János
|
Johnnie Walker Annapurna Expedíció
|
2016.05.17.
|
„Ezen a hegyen a csúcstámadók harminc százaléka az életét veszti a kísérlet során.” Emlékszem, milyen bosszús voltam, amikor elolvastam ezt a sort. Hogy lehet ilyen pontatlanul írni, és pánikot kelteni? Milyen harminc százalék? Három lesz az a harminc, de annyi sem, az is rengeteg…

 

[token global site-name]Ezzel a lendülettel utána is néztem az adatnak a neten, és hirtelen nagyon elcsendesedtem. Igen, az Annapurnán a sikernek tényleg ilyen magas az ára. Jószerivel minden harmadik csúcsmászó ottmarad. Ami azt illeti, van még egy szám is: négy százalék. Mindazok közül, akik egyszer erre a hegyre teszik a lábukat, négy százalék soha nem tér vissza.
 
Annapurna. Nepáli nyelven ’az aratás istennője’. A Központi-Himalája hegye, a maga 8091 méteres magasságával a világ tizedik legmagasabb csúcsa, és minden kimutatás szerint a világ legveszélyesebb hegye... Pedig ez volt az első nyolcezres, amit megmásztak: 1950. június 3-án ért fel Maurice Herzog és Louis Lachenal. A hegy tőlük is kemény árat követelt: Maurice valamennyi kéz- és lábujja lefagyott, Luis pedig nyolc lábujjával fizetett az elsőségért.
 
A teljes cikk a Presztízs Sport 4/5-ös számában olvasható.
 
Még nincs értékelve
Archívum