Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Dárdai Palkó: Apám hitte

B.P.
|
ProfimEdia-Red Dot
|
2018.05.02.
|
„Apám hitte az otthon melegét, Apám hitte az ünnep örömét, Apám hitte az apja örökét, S úgy hiszem, ez így volt szép” – kezdődik Zorán életművének talán egyik legszebb, férfi lelkekben legmélyebbre ható száma. Visszacsengett a fülünkben a dallam és a szöveg, amikor Dárdai Pál legidősebb fia, Palkó az elmúlt hétvégén debütált a Bundesligában apja csapata, a Hertha mezében.

 

[token global site-name]Piszkosul nehéz lehet Dárdai Pál fiaként futballistának lenni Berlinben. Az apa ugyebár élő legenda a német fővárosban, 286 Bundesliga-meccsével a Hertha klubrekordere, ráadásul a szurkolók emlékezetében még élénken él az emléke szívós, fáradhatatlan középpályásként, hiszen még csak hét év telt el a visszavonulása óta. Dárdai Pál azóta már a kispadon is letette a névjegyét a Herthánál, amelynek 2015 óta a vezetőedzője.
 
Tehát Dárdai Palkónak nemcsak az apjával való összehasonlítások próbáját kell kiállnia, hanem azt is, hogy a közvetlen főnökével a családi vacsoráknál is egy asztalhoz kell ülnie. El tudjuk képzelni, hogy folyamatos megfelelési kényszerben éli az életét, ami azért is nehéz lehet, mert a maximalista apja többet követel tőle, mint mástól, nehogy azt mondják, kivételezik a saját fiával. Persze így is kivételezik, csak éppen ellenkező előjellel…
 
„Nekem a legnehezebb, mert apaként is felelős vagyok a későbbi karrieréért. Már betehettem volna korábban, az edzéseken mutatott teljesítményével ugyanis rászolgált. De az apámtól azt is megtanultam, hogyan segíthetem a későbbi boldogulását” – fogalmazott fiával kapcsolatban Dárdai Pál, miután az Augsburg elleni meccs 71. percében, kétgólos hátránynál pályára küldte Palkót. A végeredmény 2–2 lett, és a 19 éves középpályás kiharcolt egy kiállítást.
 
Ahogyan megfogalmazta, maga Dárdai is volt a fiáéhoz hasonló helyzetben, hiszen kezdő labdarúgóként az ő édesapja is klublegenda volt Pécsett, rövid ideig ráadásul az edzője is volt a Baranya megyei felnőttcsapatban. „Apám hitte az apja örökét” – énekli Zorán a rá jellemző mélabús hangon, és ezzel alighanem Dárdai Pál is így van: hisz azokban az értékekben, amiket az apjától kapott. 
 
Magyarországon mindenki tudja, hogy milyen labdarúgó, milyen edző és ami a legfontosabb, milyen ember vált belőle. Nem tudjuk, hogy mi lesz Palkóval, miután leérettségizik, mert –valószínűleg apja hatására – addig nem beszél a futballjövőjéről. Nem kívánunk neki 286 Bundesliga-meccset, legendastátuszt vagy válogatottságot, mert elég csak annyit kívánnunk, hogy legyen olyan ember, mint az apja.
 
„És én hiszek hiszek hiszek apámban” – szól a Zorán-dal utolsó sora. Hát higgy apádban, Palkó! 
 
Még nincs értékelve
Archívum