Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Derűsen veszi az akadályokat

dr. Szász Adrián
|
ifj. Nagy György
|
2019.08.28.
|
Van egy huszonhárom éves lány Debrecenben, aki kis túlzással csak akkor nem mosolyog, amikor éppen fut – pedig azt is nagyon élvezi –, vagy amikor holtpontja van a sok edzés közepette, és ettől „hisztis”. Egyébként olyan benyomást kelt, mintha mindenre meglenne az A-, B- és C-terve, s bármelyiket kell is végül követnie, ő nem zökken ki a nyugalmából. Idén márciusban a glasgow-i fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon, a női 60 méteres gátfutás középdöntőjében magyar csúcsot futott, ám a célba érkezve úgy pattant vissza a szivacsfalról, hogy földet érve megsérült a bokája, és nem indulhatott el a döntőben. Majd még hetekig nem, vagy csak óvatosan tudott edzeni, így az A-terve ezúttal tényleg borult, de Kozák Luca derűs maradt. Pályafutása első évtizedéről, az edzőjéhez, a családjához, a barátaihoz – és a tanuláshoz – való viszonyáról, na meg a terveiről is beszélgettünk vele.

 

[token global site-name]– Van, hogy együtt készültök a riválisoddal, Kerekes Grétával. Vele milyen a viszonyotok?
– Gréti négy évvel idősebb nálam, akkor kezdtem vele versenyezni, amikor hazajött Amerikából, előtte utánpótlásszinten nem kerültünk össze. A száz gát egyike azoknak az igen ritka atlétikai számoknak Magyarországon, melyben egynél több versenyzőnk is odaérhet nemzetközi szinten bárhova. És sokkal motiváltabb vagyok így, mintha tudnám, hogy bármit csinálok, itthon úgyis nyerni fogok. Gréti is nagyon szívós, én is az vagyok. Neki is köszönhető, hogy tavaly és idén nagyon jó idő kellett ahhoz, hogy OB-t nyerjek. Ezek az idők nemzetközileg is erősek, de nem jönnének ki belőlünk, ha csak egy jó futónk lenne az országban. Szóval, motiváljuk egymást.
– A tavaszi, külföldi edzőtáborok monotonitását hogyan viseled?
– Egyre jobban bírom őket, mert bár dolgozni megyünk, jár velük egy afféle nyugis rész is. Hogy nem neked kell kitalálnod, mit egyél, mert főznek rád, nem kell a sulival sem foglalkozni, csak az edzéssel. Dél-Afrikában és Tenerifén nagyon jó az idő, a pálya, az ellátás, persze, volt már, ahonnan pár nap után haza akartam jönni, mert túl ingerszegény volt a környezet.
– Látsz is valamit azokból a helyekből, ahová akár edzőtáborozni, akár versenyezni eljutsz?
– Leginkább a reptér, hotel, pálya háromszöget. Sokan mondják: ezt nézd meg, azt nézd meg, és persze, ha több verseny van egy helyen, vagy hosszabb időre megyünk, el is indul az ember egy kicsit sétálni, és máris lát dolgokat, de ez sokszor kimarad. Verseny után általában erőm sincs ilyesmire. Jó azért sok helyre eljutni, és különböző emberrel találkozni, más-más kultúrákból.
– Melyik típusú, stílusú népek állnak hozzád közel?
– Versenyszervezésben a precíz németek és britek, de életstílusban inkább a déliek, akik nyugisan indítják a napot, és este pörögnek, mint én. Az időjárásuk is jobban fekszik nekem.
 
A teljes cikk a Presztízs Sport magazin 7/8-as számában olvasható.
 
Még nincs értékelve
Archívum