Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Egy karakteres karatés naplójából

Badár Sándor sporttörténetei Ázsiától Európán (egy kicsit Amerikán) és Afrikán át Ázsiáig
dr. Szász Adrián
|
ifj. Nagy György
|
2019.02.20.
|
Hogy mi a szentesi lélek titka? Badár Sándor szerint: ha egy szentesi elé letesznek egy atombombát, az úgy reagál, hogy „nem tudom, mi ez, de bármikor megcsinálom fából!”. Nos, a Csongrád megyei városban felnőtt (élet)művész számára sincs lehetetlen. Ha csak azt vesszük, Sándor hány helyen fordult meg a világban, akár át is költhetnénk a népmesei fordulatot: ahol a Badár se jár. Mi most három földrészre tett négy utazásáról csevegtünk vele – a sztorikban közös, hogy a sporthoz kötődnek. Ahogy a főhősük is ezer szállal.

 

[token global site-name]– Azt mondtad, fotózzunk nyugodtan, de gíben, azaz karate-ruhában nem fogsz pózolni…
– Elvből nem húzom már fel. Ha nem csinálok valamit százszázalékosan, azzal ne is kérkedjek! Márpedig jó ideje nem edzem, csak a lelkemben hordozom a kyokushin-t…
 
Szentes és a kezdet
 
– Mióta is?
– ’79 körül kezdtem, amikor még mindenki marha erősen jött ki a moziból, ha hármat ütöttek egy filmben. Tele voltunk kocsma ördögeivel, utca bajnokaival, ment a diszkóban az angolspárga meg a parasztlengő, csak a mesterét nem ismertük senkinek.
– Neked, azaz nektek viszont gyorsan lett karatés mentorotok, nem is akármilyen!
Szentesen összeverődtünk harminc-negyvenen edzeni „önvédelmi sport” címszóval. Egy padon öltöztünk a ligetben, klottgatyában futottuk a köröket. Aztán megjelent egy Somogyi József nevű srác, aki addig Németországban kungfuzott, mutatott egy olyan katát, azaz formagyakorlatot, hogy elhűltünk, majd megkérdezte, ki a legkeményebb. Aki jelentkezett, azt két perc alatt lerendezte. Mondta, hogy ez a kyokushin stílus. A mesterünkké fogadtuk, bár nem ígért mást, csak vért és könnyeket, mint Churchill. Megtanított minket köszönni a teremnek, tisztelni a másikat – addig csak sportolgattunk, de tőle nemcsak edzéstervet, hanem tartást is kaptunk.
– Később szó szerint még ütősebb nevekkel hozott össze a sors…
– Szolnokon a magyar karate legendájánál, Furkó Kálmánnál vizsgáztunk az övekért. Somogyi József utódja edzőként pedig az a Brezovai Sándor lett, aki később Eb-n, vb-n is indult. Sándor is Szolnokon tanult, és ami verést Kálmántól egyik nap kapott, azt másnap szétosztotta köztünk. Másoknak is fájt, ha nézték edzésen, ahogy minket ver. Minket pedig lehetett, mert próbáltuk bírni. A vasútnál dolgoztam, amikor kijött dumálni, és látta, hogy gyertyándeszkákat szállít egy vonat. Nem eshetne le az egyik? – kérdezte, mondván, a deszka kemény, kipróbálhatnánk, mi is azok vagyunk-e. Beszéltem egy mozdonyvezetővel, másnap „véletlenül” leesett vagy kétmázsányi. Edzésen törésdeszka-méretűre fűrészeltük őket, Sanyi egymásra pakolt ezekből az egyenként öt centi vastagokból hármat, és eltörte az egészet ököllel. Eltört mondjuk az ökle is, de az, hogy meg tudta csinálni, tudatformáló győzelem volt önmaga és az anyag felett.
 
A teljes cikk a Presztízs Sport 7/2-es számában olvasható.
 
Még nincs értékelve
Archívum