Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Ellenszegül a horvátok sztárja a vb-n a FIFA-nak!

B.P.
|
ProfimEdia-Red Dot
|
2018.07.10.
|
Húsz év után újra vb-elődöntőt játszik a horvát válogatott, amelyben óriási szerepe van a Monaco kapusának, Danijel Subasicnak, aki a Dánia és az Oroszország ellen megnyert tizenegyespárbajban is főszereplő volt, utóbbin ráadásul sérülten védett. Most a FIFA büntetéssel fenyegeti a játékost az Anglia elleni elődöntő előtt, méghozzá arcpirító indokkal.

 

[token global site-name]„Luka rengetegszer megmentette már a seggünket, most itt az ideje visszaadnunk neki valamit ebből. Danijel, élvezd ki, ami most következik, mert a te pillanataid lesznek” – tartott beszédet a horvát válogatottnak a csapat egyik legnagyobb sztárja, a Barcelona csillaga, Ivan Rakitic a Dánia elleni tizenegyespárbaj előtt. Az előzmény az volt, hogy Luka Modric a 116. percben lezárhatta volna a továbbjutás kérdését, ám kihagyta a horvátok javára megítélt büntetőt, így jöhetett az orosz rulett, azaz tizenegyespárbaj.
 
Rakitic amellett, hogy belőtte az utolsó, továbbjutást érő kísérletet, kiváló jósnak is bizonyult: a horvát kapus, Danijel Subasic három dán tizenegyest is megfogott, amivel igazi hőssé vált. Ezután sokaknak szemet szúrt, hogy egy halott horvát labdarúgónak emléket állító fénykép volt a kapusmeze alatt viselt pólójára nyomtatva. 
 
Amikor megkérték a Monaco játékosát, hogy meséljen erről, sírva fakadt. „Nem szeretek erről beszélni. Ott van a pólón minden” – mondta szűkszavúan a könnyeivel küszködve. Mint kiderült, a képen Hrvoje Custic van, aki 2008-ban halt meg egy horvát bajnokin, miután fejjel nekiesett a pálya széli kerítés betontalapzatának. Csapattársak voltak az NK Zadarban, azon a tragikus meccsen is Subasic állt a kapuban.
 
Mélyen emberi gesztus, hogy a horvát játékos a világbajnokságra „magával vitte” elhunyt barátját, az ilyen történések teszik a futballt többé, mint egy játék. Subasic tíz éve vesztette el csapattársát, de az azóta eltelt hosszú idő alatt sem feledkezett meg róla. A könnyeit és szótlanságát mindenki megértette, akit ért már hasonló veszteség, a gyászát pedig minden épeszű és érző ember tiszteletben tartja.
 
Kivéve egy – elméletileg emberekből álló – szervezet: a FIFA. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség hivatalosan is figyelmeztette Subasicot, merthogy a meze alatt viselt pólóval megsértette a felszerelésre vonatkozó szabályokat, amelyek szerint nem lehet személyes üzenetet közvetíteni. Persze a pénzszagú reklám más elbírálás alá esik… 
 
„Tisztelem a FIFA szabályait, de a meccsek alatt ugyanúgy rajtam lesz a dressz” – reagált a horvát kapus, mi pedig kíváncsian várjuk, hogy a figyelmeztetést büntetés is követi-e majd az Anglia elleni elődöntő után. A szabály persze szabály, de nem lehet mindent gépiesen, mérlegelés nélkül kezelni. Azzal pont azt ölik ki a futballból, amiért milliárdok szeretik: az emberséget. 
 
Főleg, hogy Subasic nem sértett azzal a pólóval senkit. Épp ellenkezőleg: méltó emléket állított vele. Mondhatni egy volt labdarúgónak a lehető legméltóbb helyen. A világbajnokságon. 
 
Még nincs értékelve
Archívum