Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Elmenni, és profivá válni

Stollár Fanny meg sem állna a világranglista tetejéig
B. P.
|
Béli Balázs
|
2017.08.23.
|
Két éve ismerte meg nevét az ország, amikor Gálfi Dalmával párosban megnyerte a junior Grand Slamet Wimbledonban. Stollár Fanny azóta rátért a juniorból profivá válás rögös útjára. Amikor arról kérdeztem, hogy szerinte mennyi időbe telik, amíg utoléri a jelenlegi legjobb magyart, a világranglista 42. Babos Tímeát, csak annyit felelt, hogy ő magával foglalkozik, nem másokkal, ez olyan „magyaros mentalitás”. Erő és magabiztosság sugárzott abból, ahogyan mondta. Sokáig juthat még az úton.

 

[token global site-name]Kamasz volt, lázadni kezdett. Apja bosszantására egy tenisztornán szakadt nadrágban, rózsaszínre rúzsozott szájjal, kifestett körmökkel jelent meg. Hajigálta az ütőjét, sört ivott, extrém frizurákat vágatott. Egyik nap a viselkedését megelégelő edzője, Nick Bollettieri megkérdezte tőle, hogy mit akar tulajdonképpen. Csak ennyit felelt neki: elmenni innen, és profivá válni – így indult Andre Agassi pályafutása. Nemrég egy magyar teniszező az extravagáns amerikaiéhoz hasonló indokkal hagyta ott Bollettieri akadémiáját: elmenni, hogy profi lehessen. Stollár Fanny elindult, és jó úton halad.
 
„Azt éreztem, hogy túlnőttem rajta”
 
Teniszben Nick Bollettieri akadémiája körülbelül olyan, mint futballban a barcelonai La Masia. Az amerikai edző keze alatt megforduló teniszezők összesen több mint 150 Grand Slam-győzelmet produkáltak, és olyan kiválóságok vannak közöttük a már említett Agassin kívül, mint Boris Becker, Martina Hingis, Marija Sarapova, Venus és Serena Williams. Három évig ezen az IMG Akadémián edzett Stollár Fanny is, aki tavaly év végén saját elhatározásából intett búcsút a neves floridai intézménynek. „Az IMG szerette volna folytatni velem a munkát, de én jobbnak láttam eljönni – árulja el a 18 éves sportoló. – A tenisszel együtt összesen nyolc sportág van az akadémián, ami egy hatalmas tehetséggyár. Két évig nagyon hasznos volt az ott töltött idő, ám a vége felé azt éreztem, hogy kicsit túlnőttem rajta: már nem voltak olyan szintű edzőpartnerek, akik húztak volna felfelé.” Nem haraggal vált el a 85 évesen is aktív Bollettieritől, akivel azóta is szinte napi kapcsolatban van, gyakran beszélnek telefonon. „Minden reggel Nickkel edzettem, benne teljes mértékben megbíztam szakmailag, hiszen elképesztő a múltja. Mindennapos dolgokról érdeklődik: hogy’ vagyok, jól érzem-e magam, és persze mindig felajánlja a segítségét” – meséli Fanny. Mindenesetre az jó jel, ha egy ilyen szaktekintély nem akarja szem elől téveszteni. Valamit lát a magyar tehetségben.
 
Világranglista-első sztár edzője szúrta ki
 
Azt a valamit Bollettieri után nemrég egy másik sikeres nemzetközi szakember is felfedezte. Stollár életében először májusban indult felnőtt Grand Slamen a párizsi Roland Garroson. Ugyan a selejtező első fordulójában kiesett, de kiszúrta őt a női páros világranglistát vezető Bethanie Mattek-Sands edzője. Az ilyen tornákon beütőpartnereket keresnek a teniszezők, és a tavaly Rióban olimpiai bajnok, többszörös Grand Slam-győztes amerikai sztár éppen Fannyhoz írta fel magát. A közös ütögetés elég is volt az edzőjének ahhoz, hogy utána a saját csapatába hívja a magyar lányt, így az Egyesült Államokba visszatérve már vele készülhet – pláne, hogy Mattek-Sands júniusban Wimbledonban horrorsérülést szenvedett, sokáig nem játszhat. „Nagyon vártam, hogy rendeződjön körülöttem a helyzet, mert 2017 eddig nem is lehetett volna zűrzavarosabb, kis túlzással hetente váltogattam az edzőket. Volt olyan verseny is, amelyre edző nélkül utaztam, ilyet soha többé nem csinálok. Úgy éreztem magam, mint egy turista, nem úgy, mint egy profi” – vall az év első felének nehézségeiről a teniszező. 
 
A teljes cikk a Presztízs Sport 5/8-as számában olvasható.
 
Még nincs értékelve
Archívum