Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Erős közepes? Na ne már!

B.P.
|
herthabsc.de
|
2019.05.20.
|
Az elmúlt hétvégén egy 22 évig tartó korszak zárult le Dárdai Pál életében: elköszönt a Herthától, amelynek 1997 óta játékosként, utánpótlás-, majd vezetőedzőként folyamatosan a tagja volt. Maga a búcsú nem volt szép, hiszen a berlini Olimpiai Stadionban 5–1-es vereséget szenvedett a csapata a Bajnokok Ligájába igyekvő, és győzelmével oda be is jutó Bayer Leverkusen ellen. De ez volt az a meccs, amelyen a Hertha szempontjából az eredmény teljesen másodlagos volt: közel 60 ezer ember éltette és tapsolta meg magyar kedvencét, és maga Dárdai is elérzékenyült. Nem csoda: élete eddigi 43 évének több mint a fele a berlini klubhoz kötötte.
[token global site-name]Sokan sokféleképpen fogják elemezni és értelmezni a vezetőedzői munkásságát a Herthánál, és ezt német újságírói kérdésre ő maga is megtette az utolsó meccse után. „Egy erős közepest, hármast adnék” – válaszolta a felvetésre, hogy ha osztályoznia kellene a saját teljesítményét, hányast írna be az ellenőrzőjébe. 
 
A sikeres emberek általában kritikusak magukkal szemben, néha talán túlságosan is, hiszen az önajnározástól még senki sem jutott egyről a kettőre. Ahhoz alázat, szorgalom, munka és a tanulás iránti olthatatlan vágy kell. Dárdai Pál ilyen ember, már tervezi is, hogy megy Jürgen Klopphoz Liverpoolba és Thomas Tuchelhez Párizsba tanulmányútra. Nem tartja magát tévedhetetlennek, sőt nem titkolja, hogy van még miben fejlődnie, és nem szégyell ellesni fogásokat azoktól, akik előrébb tartanak nála. Ezért is vagyunk biztosak benne, hogy látjuk őt még európai topligában edzősködni – talán a Herthánál erősebb csapatnál is…
 
Most azonban egy kicsit vitatkoznánk Dárdai Pállal. 2015 februárjában egy kiesés elől menekülő csapatot vett át Berlinben, amelyet az első fél évében benntartott a német élvonalban. Első teljes szezonjában a hetedik helyen végzett, így kivezette a Herthát a nemzetközi porondra, az Európa-ligába. Hogy ez mekkora bravúr volt, azt Németországban is elismerték, 2016-ban a nagy presztízsű Kicker magazin az év edzőjének választotta meg a Bundesligában. A rá következő szezonban ezt is megfejelte: sokáig a dobogóért is harcban volt a Herthával, végül hatodik lett a csapat, amivel bejutott az El csoportkörébe.
 
Ezután jött egy törés, az előző szezonban már „csak” a tizedik, a mostaniban pedig a 11. helyen zárta a bajnokságot az együttessel. Ha viszont a klub anyagi lehetőségeit és a keretértéket nézzük, akkor ebben a két idényben került oda a Hertha, ahová nagyjából tartozik a Bundesligában, az azt megelőző időszakban viszont komolyan felülteljesített a csapat Dárdaival. Összességében tehát ez a bizonyítván biztosan nem erős közepes. Ha minket kérdeznek, akkor csillagos ötös, amiben persze a szívünk elfogultsága is benne van. De valószínűleg annak a 60 ezer embernek a többsége sem mondana mást. Dárdai nem bukott edzőként, hanem legendaként távozott.
Még nincs értékelve
Archívum