Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Határtalan rajongás

Hanti Gábor
|
MTI
|
2015.04.07.
|
Puskás-kupa, döntő, Pancho Aréna. A névadó, Öcsi bácsi két legkedvesebb klubjának ificsapatai közül a Honvéd – négyből már harmadszor – felülmúlja a Real Madridot. A lelátón a spanyolok mezét, sálját, tán címeres tangáját is viselő hungaromadridisták. A büntetőpárbaj után a kispestiek egyik legjobbja, a kapus így kezdi a nyilatkozatát: „A kedvenc csapatom ellen játszottunk”. Korábban, az ötödikként végzett házigazda meccsén a magyar gólszerző összetéveszthetetlen testtartásba merevedve, afféle felcsúti mini-CéRonaldóként ünnepelt.

 

[token global site-name]Összehasonlításul: anno, a kis Puskás (korábban: Purczeld) Ferenc példaképei a Kispest 30-as évekbeli ászai, Nemes (Nehadoma) József és Déri (Deutsch) Károly voltak. Igaz, a kor külföldi klasszisainak neveit ő csak a sportújságban olvashatta – míg ma az okostévék még a buta nézőket is egyetlen gombnyomással a sztárcsapatok arénájának lelátójára varázsolják.
 
Virtuálisan legalábbis. Mert szotyi helyett távirányítóval a kézben, több száz vagy ezer kilométernyi távolságból lehetetlen olyan szoros köteléket kialakítani egy klubbal vagy sportolóval, mint akkor, ha hétről hétre a helyszínen látjuk (bizony, visszajátszás, lassítás és szuperközeli nélkül is), ha meglapogathatjuk a hátát, ha összefuthatunk vele a zöldségesnél.
 
Ugyanakkor hiba a technikai vívmányokban, a modern kor személytelenségében keresni a hibát. Puskás is keresett volna magának más idolokat (ne adj’isten más sportágat), ha Nemesék történetesen nem pazar focisták. Ha 1938-ban nem vb-döntőt játszik a magyar válogatott, hanem nyolcat kap már a selejtezőben. Alberték, Tichyék az Aranycsapaton, a következő generáció meg rajtuk nőtt föl.
 
Most pedig itt van az a korosztály (a pályán és a tévé előtt egyaránt), amelynek a tagjai már nemhogy Détárit, de Lipcseit vagy Dombit sem látták játszani. Ellentétben CR7-tel és társaival, akikkel a közösségi média jóvoltából szinte együtt élhetnek.
 
Nem az ő szó szerint határtalan rajongásuk a baj. Csak a baj jele. Azért keresnek maguknak külföldi kedvenceket, példaképeket, mert közelebb már nem találnak. Visszatérve a Honvéd tehetségéhez: jól teszi, ha Casillas akar lenni (Grosicsot, Gujdárt, Andruscht nem ismerheti), és a felcsúti gólszerző sem nyúl nagyon mellé, ha Cristiano Ronaldo mozdulatait másolja.
 
Ha csak megközelítik őket, egy következő generációnak talán már ők lesznek a példaképek.
Még nincs értékelve
Archívum