Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Húzós húzások

Hegyi Iván
|
alamy.com
|
2018.10.29.
|
Ember meg nem mondhatja, melyik volt a futballtörténelem öt legnagyobb edzői „dobása”. Legföljebb fel lehet idézni néhány húzós húzást, amelyik döntő hatással volt egy-egy mérkőzés vagy torna kimenetelére. Lapunk a világ- és Európa-bajnokságok, illetve a Bajnokok Ligája készletéből merített olyan mesterektől, mint az olasz Ferruccio Valcareggi, a spanyol Vicente del Bosque, továbbá Baróti Lajos, a brazil Luiz Felipe Scolari, a német Helmut Schön.

 

[token global site-name]Feldobott állapot
Az 1968-as Európa-bajnokság favoritja az olasz válogatott volt mindenekelőtt azért, mert a négyes döntőt Itáliában rendezték. A házigazdák nagyon készültek, hiszen feledtetni akarták az (amúgy sosem felejthető) 1966-os vb-blamázst, az észak-koreaiaktól Middlesbrough-ban elszenvedett 1:0-s vereséget. Eleinte nem sikerült. Az Eb-negyeddöntőben a magyarok ellen 0:2-vel és 3:0-lal továbbjutó szovjet csapat Nápolyban megkeserítette az azúrkékek életét, és a 0:0 után pénzfeldobás határozott a döntőbe jutásról. 
Naná, hogy az olaszok javára... 
Ha a Szovjetunióban rendezik a négyes döntőt, a kopejka alighanem másként fordul, ám ez csak feltevés, a lényeg: az itáliai együttes formája a döntőben sem javult. Rómában a jugoszlávok sokáig vezettek Dzsajics góljával, mígnem a nyolcvanadik percben Domenghini egyenlített (1:1). Ferruccio Valcareggi szövetségi kapitány azonban nem könnyebbült meg, s mivel a döntőben már nem volt pénzfeldobás, a két nappal később megismételt meccsre a fél csapatot kicserélte. A Ferrini, Lodetti, Juliano középpályás hármas helyett a Salvadore, Sandro Mazzola, Rosato triót vetette be, míg a védelemben Castano posztján Picchit, a csatársorban Pratién Rivát szerepeltette.
Volt választék, az kétségtelen...
Ettől még a szakvezető érdeme is, hogy az újrajátszott találkozó fél óra alatt eldőlt (2:0), és hogy az első gólt a kalapból előhúzott Luigi Riva szerezte. 
A szardíniai balszélső egyébként „a mi fiunk”: hatvanöt júniusában Budapesten, a magyar–olasz-találkozón játszott először a válogatottban.
Kevésbé örült, mint hatvannyolc nyarán: a Népstadionban honfitársaink nyertek 2:1-re...
Még nincs értékelve
Archívum