Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

IL PERSONAGGIO – A SZEMÉLYISÉG

Interjú Faragó Tamással
dr. Borbély Zoltán
|
mob.hu
|
2020.09.22.
|
Kárpáti György június 17-i halála miatt a helyére új Nemzet Sportolóját választott a 11 szavazásra jogosult tag, név szerint: Balczó András, Hammerl László, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Monspart Sarolta, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál és Varga János. A 68 éves Faragó „Tonó” minden feltételnek megfelelt: elmúlt hatvanéves, sportolóként kimagasló eredményeket ért el, és versenyzői pályafutása után is meghatározó szerepet töltött be a magyar sportéletben, de talán, ami a legfontosabb: a magyar vízilabda egyik legnagyobb egyénisége. Már a szocializmus éveiben is „hosszú haja lebbent a szélben”, szándékosan, de kontrolláltan hökkentette meg a nagyérdeműt. Németországban például mindig figyelt arra, hogy lábbal is rúgjon néhány gólt…

 

[token global site-name]– Mi jut eszedbe a Quaranta Otto „névről”? (48 olaszul – a szerk.)
– Az 50-es méretű lábam, ami ugye elég nagy. Olyannyira, hogy amikor 17 évesen – 1970 áprilisában –, az első válogatottságom idején Nápolyban kerestem magamnak cipőt, akkor legalább tíz cipőárus összefutott és nézegette a lábam! Pedig „szerénységből” csak 48-ast mondtam… Cipő persze erre a méretre nem volt, csak nézegették tovább. Ahogy Salamon Béla bácsi megjegyezte, nem mondtam ötvenest, csak negyvennyolcast, hadd szorítson!
 
Vitathatatlan
 
– Első válogatottságod idején ki volt a szövetségi kapitány?
– Akkor még Rajki Béla bácsi, de a segítői között ott volt már Gyarmati Dezső és Kárpáti György is.
– Kárpáti György, vagy ahogy mindenki hívta, „Gyurika” halálával megüresedett egy hely a Nemzet Sportolói között, és elég egyértelműen rád esett a választás, már az első körben megkaptad a szükséges szavazatszámot…
– Gyurika halála egyértelművé tette, hogy egy kilencszeres olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok és tizenháromszoros Európa-bajnok sportágat képviselek, és ez nagy nyomaték volt! Tudod, én mindig a nemzet sportolójának tartottam magam, csak nem volt róla papírom. Az életem a hatalomtól függetlenül megfelelt a nemzeti eszméknek. Én soha nem dörgölőztem a hatalomhoz, nem fogadtam el és nem kértem semmit, mert akkor előbb-utóbb tőlem is kértek volna valamit, és nem akartam úgy járni, mint Pelikán… (Bacsó Péter Tanú című filmjében Virág elvtárs mondogatta Pelikán elvtársnak, aki gátőrből lett tanú, hogy „egyszer majd kérünk magától valamit” – a szerk.)
– Meg sem próbálták?
– Volt kísértés, de a Vasas mindig megoldotta. Szerencsére a hatalom ezt az extravagáns hozzáállásomat egy – legalább is remélem – okos bolond hozzáállásaként kezelte.
 
Az ábécétől a PhD-ig
 
– Tudod, hogy Gyarmati Dezsőn kívül nem volt olyan vízilabdázó, aki játékosként és edzőként is olimpiai bajnok tudott lenni?
– Szokták mondani, hogy aki nagy játékos volt, az nem lehet nagy edző. De ez a „szürkék fordulata”! Nagyon hálás dolog, ha olyan játékosaim vannak, akik nyernek helyettem.
– Voltál férfiaknál, nőknél és junioroknál is edző, ez elég széles skála…
– A nők ugyan nem okosabbak, mint a férfiak, de nagyon racionálisak! A férfiak makacsok, mindig tudnak egy rövidebb utat, a nők pedig végrehajtják, amit mondasz nekik, igaz, egy nőnek mindig kell a harmónia. Én nem bratyiztam a csajokkal, de észrevettem, hogy ha valami bántja őket, akkor nem mondanak semmit, csak társakat gyűjtenek maguk köré. Ezt a női vízilabdát is „kitaláltam magamnak”, és a csajok nem hagytak cserben, nagyon jól megértettük egymást, a játékosaim jó edzőt csináltak belőlem. Ez is talán egy ilyen „faragós fordulat” volt az életemben. A gyerekeket pedig nagyon szeretem, de elsősorban férfiakat szerettem nevelni – megtanítottam őket köszönni, gondolkodni, viselkedni, és megtanítom őket vízilabdázni is, ha akarják. Velem meg lehet tanulni az ábécét, sőt velem a PhD-t is meg lehet csinálni, én egyet nem szeretnék: a dolgozók esti gimnáziumában tanítani, mert ott senki nem akar tanulni, csak a papír kell mindenkinek!
 
„Rajban támadnak”, megvédik egymást
 
– Az eredménylistád mellett talán a legfontosabb, hogy 2001-ben hármasikreid születtek…
– Már 19 évesek! Sokan mondták nekem, hogy „sajnos már nem láttam a Faragót játszani, de tudhatott valamit”… A két lány Berta és Emma, a fiú Tamás. Mindhárman a Toldi Gimnáziumban végeztek, a lányok a Corvinusra járnak, ösztöndíjat kaptak, tehát nem nekik kell fizetniük a tanulásért, hanem még nekik fizetnek! Jó tanulók, kitűnővel végeztek. A fiam az ELTE jogi karára jár, és noha még csak első éves, elhatározta, hogy IT jogász lesz, amivel nyilván sok pénzt tud majd keresni, mint egy igazi „yuppie”. Dolgozzon 12-14 órát, és keressen sok pénzt!
– Mennyire szoros az ikrek kapcsolata?
– Nagyon jó testvérek! A Halak jegyében születtek, de Oroszlán az aszcendensük. Ez azt jelenti, hogy „rajban támadnak”, és mindig megvédik egymást. Az ikrek olyanok, hogy amikor nem látják egymást, akkor is tudnak a másikról, szinte egymás terében élnek. Tudod, az apukájuk idáig is nagyképű volt, de most, hogy a Nemzet Sportolója lett, már van is mire! (nevet) Minden egyes kitüntetés vagy győzelem igazi értékét az adja, ahogy a szurkolók megnyilvánulnak. Most voltunk Zamárdiban, és annyian jöttek oda hozzám gratulálni, hogy magam is meglepődtem, nem gondoltam volna, hogy ilyen sokan lesznek! És amiket mondtak, az különösen jól esett, például, hogy milyen sokat tettem a sportágért. Ezek a nagy dolgok! Persze ilyenkor azon is elgondolkodom, hogy milyen ember az, akit mindenki szeret?
 
A teljes cikk a Presztízs Sport 8/9-es számában olvasható.
 
Még nincs értékelve
Archívum