Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Karakteres karaktervadász

dr. Szász Adrián
|
Béli Balázs
|
2018.02.20.
|
Amikor a belgrádi Partizan nevét említem neki, őszintén elmosolyodik. Azt mondja, még a VIP-szektorból is a B-középpel együtt énekeli a kedvenc csapatát éltető dalokat. Amikor morgolódom, hogy válogatott labdarúgóink miért Ázsiába igazolnak, aggódó grimasszal visszakérdez: „De ha nincs más?”. Ő hozta Magyarországra edzőnek Paulo Sousát, akivel azóta is tartja a kapcsolatot. Játékosügynöktársa az a Szabó Tibor, aki középpályásként a Fradit, a Videotont, a Debrecent, a Diósgyőrt és a Honvédot is erősítette. Legidősebb fia a legmagasabb a családban: 207 centi. Filipovics Vladan Szerbiából jött, és Magyarország első számú futballmenedzsere lett. Aki azt is tudja, hol köttetnek a legjobb üzletek…

 

[token global site-name]Aktuális téma: Huszti Szabolcs hazatérése a Videotonba. Hogyan érdemes ezt kezelnünk? 
Nagy dolog, hogy magyar klubok vissza tudnak hozni egy-egy Gerát, Hajnalt, Tőzsért, Juhászt, Husztit. Szabolcsot a Videoton tervei győzték meg, plusz a legjobb barátja, Juhász Roland, és korábbi csapattársa a Zenitből, Danko Lazovic. Az utóbbi évek egyik legnagyobb igazolása ez az NB I-ben! Szabitól nemcsak a csapattársai, hanem az ellenfelek is sokat tanulhatnak. A teljes magyar futball pedig akkor profitálhat igazán a sikeres játékosok hazatéréséből, ha az MLSZ vezérkara a jövőben is támaszkodik a tapasztalatukra. Véleményem szerint idővel nekik kellene átvenniük a szövetség szakmai irányítását, például, szakmai alelnöki minőségben. Nagy hiba lenne, ha az MLSZ megengedné, hogy ezek a labdarúgók kiszálljanak a futballunk körforgásából!
 
Üzenet az utánpótlásnak, a szövetségnek és a szakmának
 
De miért nincs szinte senki, aki a hazatérők helyébe lépne magyarként külföldön?
Volt idő, amikor több mint húsz játékosom játszott erős kinti ligákban, Angliában, például, tízen. Utánuk jött Szalai, Nikolics, Dzsudzsák, de már az utóbbi sincs jegyzett helyen. A fiatalok közt alig akad, aki komoly klubhoz kerülhetne. Az kevés, hogy Nagy Ádám kimegy Olaszországba, az első évben játszik, aztán annyi. „Gerzsonék” generációját nem ez jellemezte.
 
Ha valaki, Ön képben lehet: van egyáltalán az ifjak között, akiben bízhatunk?
Szoboszlai Dominikban látom a legtöbbet, bár őt – sajnálatomra – nem én képviselem. Csoboth a Benficából, Schön az Ajaxból is ígéretes, de ez csak pár ember. Korábban Szalai Ádámot, Futács Márkót, Hajnal Tamást leszámítva nem utánpótláskorúként mentek ki a magyarok. Bizonyítottak az NB I-ben, aztán továbbléptek, és maradtak sokáig, mint ahogy Király vagy Dárdai. Mostanság, ha a tudás meg is van, hiányzik a karakter…
 
Ez veleszületett dolog, vagy formálható?
Van tehetség, akit csak terelgetni kell, míg más kemény munkával, a hozzáállása révén ér a csúcsra. Utóbbira jó példa Branislav Ivanovic, a szerb válogatott csapatkapitánya, aki évekig játszott a Chelsea-ben. De a magyar utánpótlásban borzasztó gyenge munka folyik! Pedig sok komoly klubnál sincs olyan infrastruktúra, mint a magyar akadémiákon. A fiataloknál nem az eredményt kellene hajtani, hanem úgy felkészíteni őket, hogy évente két-három játékos felkerüljön az első csapatba. És nemcsak a keretbe, hanem játsszon is! A fiatalszabály erre kötelez, de nem jó a kényszer. A játékos rájön, hogy tök mindegy, mit csinál, úgyis játszik. A következő évben kikopik, és jön a következő generációból az újabb kötelező ember. Ez tönkreteszi őket. Még nem láttam köztük olyat, aki a teljesítménye miatt játszott volna évekig, aztán eligazolt volna jobb helyre. A 18 éves középső fiam, Márkó focizik, a Vasas Kubala Akadémián nőtt fel, most Újpesten edz a felnőttekkel, Vignjevic személyében komoly edző keze alatt. Már látszik, hogy az a terhelés, amit kap, az eddigiekhez képest ég és föld… Mert nem készítik fel a felnőtt szintre a fiatalokat, az utánpótlásban mindenki csak úgy „elvan”. Kár, mert most, hogy rendben van a magyar futball háttere, illene, hogy minden évben feltűnjön néhány tehetség!
 
Ön szerint az NB I-ben is dolgoznak – még mindig – alkalmatlan edzők?
Sajnos igen. Mondjuk, nálam magasan van a léc, de tapasztalataim szerint jó pár edző még az NB I-ben sem tud olyat adni a játékosoknak – sőt a komplett csapatnak –, amitől fejlődnének.
 
Az, hogy már itthon is szinte mindenki jól él a futballból, segít vagy hátráltat?
Az addig jó, hogy a játékosok jól érzik magukat, de itt jön a karakter, amiről beszéltünk. Ha mindene megvan, szuper helyen él a családjával, és kap „száz forintot”, miért nincs benne az, hogy oké, de én kipróbálnám magam a Real Madrid, a Manchester, a Bayern vagy a Juventus ellen, ahol – nemcsak a topligákban, hanem akár Belgiumban – „ezer forintot” is megkereshetek? Át kellene kapcsolni a fejeket, mert ez lenne az alap ahhoz, hogy magasabb szinten is helytálljanak. Az lenne a normális, mint külföldön: aki a Crystal Palace-ban van, az a Citybe vágyjon, aki a Sevillában, az a Realba. Ha elérsz egy szintet, lépj az új kihívás felé!
 
A teljes cikk a Presztízs Sport 6/2-es számában olvasható.
 
Még nincs értékelve
Archívum