Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

KARDVILÁGBAJNOK – 27 ÉV UTÁN

A nevét már hibátlanul írják, de még nem mindenki ismeri fel Szatmári Andrást
dr. Borbély Zoltán
|
Lékó Tamás
|
2017.09.19.
|
Péntek dél, Pasaréti úti Vasas Sportcentrum. Várady Béla fotója, az ezüstcipő, Illovszky Rudi bácsi fényképe. Egykori tanárom, aki Luxemburgban bíró. Fiatal sportolók. Fiatal sportolók bekötött lábbal dr. Tállay András rendelőjéből kijövet. Régi sportereklyék: síléc fából, ökölvívó-iskolázó kesztyű, vívósisak. A büfében gyümölcsrizs. Egy üde sportmenedzser, bizonyos Risztov Éva, pontosan tizenkettőkor vár. Lékó Tamás már a fotózás végéhez közeledik. Hősünk vívóruhában. Mosolyog. Tisztelettudó, szerény, láthatóan jó fej. Vöröses hajú, szeplős. Ha nem lenne férfi felnőtt egyéni világbajnok, megkockáztatnám, hogy gyerek, na jó, srác. Risztov Éva viszi az öltönyeit, a vívószerelést pedig ő maga. Szatmári Andrással beszélgettünk.

 

[token global site-name]- Nébald György legutóbbi világbajnoki aranya 1990-ben volt, azóta eltelt 27 év. Miért kellett ennyi egy „magyar sportág” újabb világbajnoki aranyához, és miért pont Szatmári András? 
 
- Ezen én is sokat gondolkoztam, és érdekes az is, hogy világbajnokságot szinte minden évben rendeznek – az olimpia évét kivéve –, ráadásul azóta három olimpiai aranyérmet nyertünk 1992-ben Szabó Bence, 2012-ben és 2016-ban pedig Szilágyi Áron révén. Az is érdekes, hogy kardcsapatban utoljára még régebben, 1988-ban nyertünk aranyat. Sokkal több a lehetőség tehát vébét nyerni, mint olimpiát, ugyanakkor mégsem sikerült. Itt van például Áron, aki világbajnokságot még nem nyert egyéniben, de olimpiát kétszer is…
 
- Megfejtés? 
 
- Az olimpiáig Szabó Bence volt az edzőm hét évig, de kellett a környezetváltozás, a másfajta motiváció. Gondolom, ismered Bencét.
 
- Éppen tegnap találkoztunk, de az edzőm még nem volt, és – figyelembe véve a koromat – erre már egyre kisebb az esély…
 
- Ő egy hihetetlenül jó versenyző volt, ösztönösen iskolázik, illetve inkább vív a tanítványával, ugyanakkor rengeteg más feladatot kellett ellátnia. Ő volt akkoriban a MOB főtitkára, született egy kislánya, és én meg nagyobb figyelmet igényeltem volna, több törődést. Amennyit annak idején Gyuri bácsitól kaptam.
 
- Harag?
 
- Haraggal váltunk el. Szerinte ő mindent megtett, hogy az olimpia sikerüljön, és én nem tettem érte eleget, kizárólag én vagyok a hibás, én voltam a páston. Az edző szerepe véges, a tanítványnak kell küzdenie, azt az edző már nem teheti meg helyette. Ebben igaza van. Engem azonban bántott, hogy ő egy kicsit sem érezte felelősnek magát azért, hogy nem jutottam ki a riói olimpiára. Pedig nem sokon múlt: az utolsó kvalifikációs versenyen 14–10-ről kikaptam egy olyan amerikai gyerektől, akinek már akkor nem volt tét az a meccs, és azóta el is tűnt. Ez a 32 közé jutásért történt, a vége 14–15 lett. Nagyon dühös volt rám, utána szóba sem álltunk egymással. Amikor az edzőm volt, magáztam Bencét, azóta kétszer beszéltünk…
 
A teljes cikk a Presztízs Sport 5/9-es számában olvasható.
 
Még nincs értékelve
Archívum