Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Kell itt lent egy ország!

Kovács
|
ProfimEdia-Red Dot
|
2017.03.21.
|
2017. szeptember 13-án, magyar idő szerint éjfél előtt pár perccel érkeztünk el a kongresszus legfontosabb pillanatához. Thomas Bach kezében ott a boríték. Szép míves, a televízión keresztül is látszik, nem egyszerű postai termék, pedig a célja mindössze annyi, hogy egy ideig még elrejtse ország s világ elől a nyertes város nevét. Thomas, az egykori kiváló vívó, megadja a módját: nem először csinálja, hiszen hivatalba lépése óta már hirdetett nyertes várost, de ez most mégiscsak más, ugyanis ott lapulhat – és talán ott lapul – hazánk fővárosának a neve. Miért ne? Hiszen ott van az Agenda2020, a történelmi múlt, kiváló sportdiplomatáink, a remekül megszervezett vizes-vb és még számtalan érv, melyek miatt nekünk kell nyernünk. A boríték már nyitva, a kamera a versenyben lévő három ország miniszterelnökét mutatja, a jelen lévő olimpiai bajnokokat és persze Bach urat, aki már tudja, elvégre amint kihúzta a borítékból, látnia kellett. Ő az egyetlen az egész világon, aki már tudja, mi van a papírra írva (illetve még az is, aki a papírt a borítékba tette, de ez most lényegtelen). Az egész világ az elnök száját nézi: ha kinyitja, akkor az Lo, de ha zárt szájjal kezdi, akkor az lehet Pá vagy Bu egyaránt. És ezt a pillanatot el is nyújtja, mintha egy emberöltő telne el, mire kimondja: „The host of the XXXIII. Olimpic games is… Budapest!”. Na, ez az, ami biztosan nem hangzik el, és február közepétől már csak a sci-fi kategóriában valósulhat meg. Pedig ott voltunk a célegyenesben, sőt vannak, akik szerint nyerhettünk volna. De vajon megérdemeltük volna? És ha nyerünk, azzal mit nyertünk volna? Itt maradt nekünk számtalan megválaszolatlan kérdés.

 

[token global site-name]Szertefoszlott egység
 
Finoman fogalmazva is kijelenthetjük: most kevésbé emelkedett élmény részt venni a közéletben, látni és megélni egy végletekig manipulált társadalom küszködését, melyben semmi más nem számít, csak a hatalom és a pénz. Amikor 2015 végén a budapesti olimpiai pályázat vezetői megkerestek, hogy a MOB-bal közösen életre hívandó védnöki-tanácsadói testület tagjaként segítsem a pályázat sikerét, hihetetlen lehetőséget láttam benne. 
Lehetőségként tekintettem a pályázatra, amelyben nem a tizenhat napos sportrendezvényt, nem országimázskampányt, nem jövőbeni pénzügyi megtérülést vagy felgyorsított városrendezést láttam, hanem egy nemzet lelki megtisztulását, és gerincoszlopának kiegyenesedését. Igen, attól félek, nem az olimpiarendezés, hanem a nemzeti egység lehetősége az, amit most elvesztettünk, amit tönkretett a pályázat csúfos bukása. Lehet kozmetikázni, be lehet állítani racionális döntésnek a visszalépést, lehet szidni a momentumos fiatalokat, a tény attól még tény marad: az az egység, amit az olimpia pályázat szeretett volna megteremteni, szertefoszlott. 
 
A teljes cikk a Presztízs Sport 5/3-as számában olvasható.
Még nincs értékelve
Archívum