Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

KENDERESI TAMÁS: „AZT GONDOLTAM, HOGY AZ EMBEREK ENGEM NEM SZERETNEK”

dr. Borbély Zoltán
|
T.L.
|
2019.11.19.
|
Kenderesi „Sajtburesz” Tamás egy őszinte, jó humorú, olimpiai bronz-, Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes, ifjúsági olimpiai bajnok 22 éves fiatalember. 200 méteres pillangóúszásban háromszoros magyar bajnok, többek közt az „Öreg Poszeidont”, azaz Cseh Lászlót megelőzve. Az olimpia után a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést is átvehette. A 2019-ben Kvangdzsuban rendezett dél-koreai vizes világbajnokság utolsó napján, a Seo-gu kerületben található Club Libertine nevű szórakozóhelyen dolgozó „táncos csoport” egy 18 éves tagjának fenekére rátette a tenyerét, a T1 asztal környékén. „A vádlott cselekedetére a sértett akarata ellenére került sor” – szól az ítélet hiteles fordítása. Egy másik fordítás a „megpaskolta” kifejezést használja, de a „szexuális zaklatás” vádja az ítélet indokolásából nem derül ki.

 

[token global site-name]A Magyarországon legfeljebb tettleges becsületsértésként minősíthető cselekménynek semmilyen szexuális tartalma nem volt, a külföldi hírügynökségek alapján azonban a magyar sajtó is átvette a hírt. A magyar sportolónak a „Szabadság Klubja” átmenetileg a fogságot jelentette, majd egy olyan súlyos vádat, amely köszönőviszonyban sincs a Magyarországon nemi bűncselekményekként értékelhető tettekkel. Fogadásból egy meggondolatlan, gyerekes, de kétségtelenül „illetlen érintés” eljutott odáig, hogy a fél világ zaklatóként kezelt egy fiatal magyar sportolót, aki az este folyamán sporttársai társaságában „aljas indokból” két koktélt is megivott.
Az ítélet: 3 millió dél-koreai von, amely 750 ezer forintnak felel meg. Az eljárás alatt anyanyelvi tolmács sem volt, igaz, a határozat lehetővé teszi a fellebbezést, precízen leszögezve, hogy az enyhítésért bejelentett jogorvoslat akár a büntetés súlyosítását is eredményezheti! Kenderesi Tamás – ki tudja, miért – nem fellebbezett, azonban több mint három hónap után megtörte a csendet, és a Presztízs Sportnak beszélt a megtépázott presztízséről.
 
– Hogy vagy?
– Már jól. Volt egy belső oldalszalag-szakadásom, így „ajándékba” kaptam egy mesterséges oldalszalagot, amelyet három ponton rögzítettek egy felszívódó csavarral. Még 2015 decemberében kiugrott a térdkalácsom Izraelben, akkor összevarrták, erre idén az OB után újra elszakadt! Egy taxiból szálltam ki, és egy padkáról csúszott le a lábam.
– Tipikus sportsérülés…
– Nagyon lazák a szalagjaim, ez jellemző a sportágra, pedig én focizni is nagyon szerettem, Aparhanton a suliban is sokat játszottam, talán jó is voltam a középpályán…
 
Az olimpián pillangóban még nincs aranyunk
 
– Olimpiai bronzérmes vagy 200 méteres pillangóúszásban, 2016-ban csak Michael Phelps és Masato Sakai előzött meg. Azt tudod, hogy az egyetlen úszásnem a pillangó, amelyben még nincs magyar olimpiai aranyérem?
– Mindig is szerettem volna olimpiai bajnok lenni, még nem is adtam fel, viszont ott van ugye egy magyar világcsúcstartó, Milák Kristóf, és én még Cseh Lacit sem írnám le! Ki gondolta volna, hogy 2015-ben, Kazanyban világbajnok lesz 200 pillangón, százon ezüstöt, ötvenen bronzérmet szerez? Szerintem még a 2020-as olimpián is ott lesz, az, hogy most miként nyilatkozik, nem számít, ki fog jutni!
– Zavar, hogy a „sajtburesz” a védjegyeddé vált és szállóige lett veled kapcsolatban?
– A mai napig sem tudom „levakarni” magamról! Az M4 Sport meginterjúvolt a bronz után, fáradt és éhes voltam, nagyon kimerültem, és megfogalmaztam a vágyamat… Talán erről még nem beszéltem, de az első ember, akit felhívtam, a nagyapám volt, és amikor beszéltem vele, bizony elsírtam magam! Tudod, mi Aparhantról származunk, egy Bonyhád melletti, 1100 lakosú kis faluból, igaz, ott a „Rózsadombon” laktunk, a nagyszüleim pedig a szomszéd utcában, és mi a testvéreimmel nagyon szerettünk ott lenni. A „Papa”, Szűcs György húsznégy évig volt Aparhant polgármestere.
– Most is indult az önkormányzati választáson?
– Dehogy! Jelenleg nyugdíjas és horgászik. Egyébként az egész családom tanár, ő matek-fizika, nagymamám biológia-földrajz, anya pedig matek-informatika szakos. Apa fémforgácsoló céget vezet, autóalkatrészeket és faipari marószerszámokat gyártanak.
– És négyen vagytok testvérek. Tamást ismerjük…
– Öcsém, Loránd elsőéves a pécsi jogi karon, és ügyvéd vagy közjegyző szeretne lenni. Péter 14 éves, válogatott cselgáncsozó, jelenleg 86 kiló, de szerintem lesz 100 is, és már most 48-as lába van! Kis dagi gyerekként indult, de mára eltűnt a háj, és szépen „kicombosodott”, volt már Országos Bajnokságon első helyezett is. A legkisebb testvérem, Marcell kétéves, kedvenc időtöltése, hogy fodrászhoz szeret járni, és mindig narancsos fagyit kér utána. Azaz vagy narancsos, vagy kék fagyit! Már folyékonyan beszél, de sokáig „őzött”, mintha szegedi gyerek lenne. Ilyeneket mondott, hogy „félök”, „rálépök”, vagy „megölelöm”, de már leszokott róla.
 
A teljes cikk a Presztízs Sport 7/11-es számában olvasható.
Még nincs értékelve
Archívum