Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Keresd a nőt!

Kovács
|
ProfimEdia-Red Dot
|
2021.05.27.
|
A társadalmi fejlődés, a demokrácia, az emberi jogi törekvések, a feminista mozgalmak vagy ki tudja, minek a hatására, de óriásit változtak a nemi szerepek, az azokhoz tartozó normák, értékek, s ezzel együtt azoknak a viselkedésformáknak a megítélése is, amelyeket a társadalom hagyományosan a férfiakhoz és a nőkhöz kapcsolt. Nagyapáink, de még apáink idejében is egységes volt a nézet, miszerint a férfi az erős, a bátor, az okos, a harcos, a nő pedig a szép, a kedves, a gyengéd, a gondoskodó. A fél világ görcsösen ragaszkodik ezen elvekhez, a másik fele viszont ezt kikéri magának. Távol áll tőlem a gondolat, hogy elinduljak és persze eltévedjek a demográfiai katasztrófa és az LMBT mozgalom társadalom felé benyújtott követelései között húzódó százsávos autópályán, de az látszik, hogy jelen esetben ez a két roppant szélsőséges és józan ésszel nehezen értelmezhető gondolkodás feszül egymásnak. Az egyik oldal az armageddon eljövetelét látja abban, ha a nők kilépnek az ősidők óta rájuk osztott szerepből, a másik oldal pedig csípőből hímsovinisztáz le mindenkit, aki nem hajlandó egyenlőségjelet tenni a női és a férfi foci közé. Nem véletlenül használtam egy tipikusan megosztó példát az egymásnak feszülés bemutatására, hiszen a sportban érezhető és látható talán a legjobban a nők szerepének, jelenlétének változása és ennek megítélése. Van, aki gőzerővel támogatja, és van, aki lesújtó véleménnyel van róla.

 

A sport is kettészakadt
 
Én is igyekszem a sport területén maradni, itt talán nehezebb céltáblát rajzolni az ember homlokára, ha a gondolatai ütköznek bármelyik oldal véleményével. Tudom, hogy ebben a kérdésben a sport is kettészakadt, erősen érezhető és helyenként már zavaró az egymásnak feszülés. Márpedig olyan nincs, hogy így is jó, meg úgy is jó, ahhoz a mesebeli rabbi bölcsessége kell, hogy mindenkinek igazat tudjunk adni. Azt talán senki nem vitatja, hogy ha a hölgyek birkózni, bunyózni, súlyt emelni akarnak, nincs joga ezt bárkinek megtiltani. Ez eddig rendben is van, hiszen az nem kérdés, hogy ha valamiből sok (talán néha túl sok is) áll rendelkezésre, az az elvitathatatlan jog rengeteg mindenhez. Jogunk van kifejteni a véleményünket, és ha ez valakinek nem teszik, akkor neki is jogában áll az ellenkezőjét állítani. Ez a demokrácia. Szabad világban egy szabad ember azt csinál, azt mond, amit szabad. Ma már nem lehet kérdés, hogy a nőket is megilleti minden jog, építhetnek karriert, politizálhatnak és természetesen sportolhatnak is. Leírni is furcsa, de történelmi léptékkel mérve ez nagyon gyorsan bekövetkezett, hatalmas előrelépés, hiszen „nemrég” még nézőként sem lehettek jelen. Az a fajta diszkrimináció, amivel a nők kénytelenek voltak együtt élni, az a modern, felvilágosult korban elfogadhatatlan. 
Ha a BLM mozgalom vonalát követnénk, akik csuklóból lerasszistáztak mindenkit, aki a rabszolgatartás idején élt és alkotott, Jeffersontól Washingtonig, akkor Coubertin és társai sokat veszítenének a népszerűségükből. Finoman szólva is kirekesztő és hímsoviniszta módon jártak el, amikor nem várták tárt karokkal a nőket az olimpiára, az első újkori játékokon 1896-ban még nem is lehetett egyetlen női versenyző sem. Coubertin báró számára az olimpia egy újkori lovagi torna volt, ahol a győztesek egy elit lovagrend tagjai lesznek, szerinte ugyanis a játékok a férfi sport „dicsőítésének hagyományos eszközei” kell, hogy legyenek, a nők pedig maximum a versenyek végén a győztesek olajággal való koronázásában vehetnek részt. Bajban lettünk volna, ha Rióban nem indulnak a hölgyek, hiszen a hét magyar aranyból hatot ők szereztek, csak Szilágyi Áron mentette meg a férfiak becsületét, és valószínűleg Tokióban is a lányok viszik majd a prímet.  
 
A teljes cikk a Presztízs Sport 9/5-ös számában olvasható.
 
Még nincs értékelve
Archívum