Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Két magyar akcióhős

A Novák-Török elitzsaru-páros Hollywoodban is járt, de a sztorijukat az élet írja
dr. Szász Adrián
|
Lékó Tamás
|
2019.10.03.
|
A veszély, az adrenalin az életük része. Bajnokok és – már tíz éve – barátok, pedig először ellenfelekként találkoztak. Együtt dolgoznak a Terrorelhárítási Központnál (TEK), ahol egymás mellett van a pihenőhelyük is, a társak „bunyós sarokként” emlegetik a kis szegletüket. Imre a thai boksz világából jön, használja is a térdét meg a könyökét, Jenő kick-boxerként indult, főleg az öklei kemények, de „ha kipattan a lába”… Nem hiába vár el félpercenként hatvan rúgást a tanítványaitól! Merthogy ők ketten személyi edzők is. Szelíd egyéniségek, ha kell, tudatosan csalogatják elő magukból az „állatot”. Török Imre interkontinentális bajnok százados és Novák Jenő világbajnok törzszászlós néha egymásra is lecsap, közben egymásnál szinte családtagok. És mindketten elitzsaruk. Edzés közben kerestük fel őket.

 

[token global site-name]Jenő és a veszély
 
– Hétévesen, Szolnokon mentem haza egyedül, busszal. Leszálltam hátul, ám ahogy kiléptem a takarásból az útra, jött egy Dacia. Felugrottam, átperdültem rajta, elhajtott. Cserbenhagyásos gázolás. Ketten leszálltak és haza akartak vinni, de nem hagytam, mert tartottam a szüleimtől, akik kőkeményen fogtak. Csak meg ne tudják! Tizenhét helyen tört el a combcsontom… Kemény környéken nőttünk fel, a lánytestvéreimre testőrként kellett vigyáznom. Volt, hogy a nővéremet egy fához kötve találtam, ahogy „hülyéskednek” vele a fiúk. Adtam nekik… Az úszni nem tudó húgomat az uszodában lökte bele a vízbe egy srác, akit egy jobbegyenessel a kórházba küldtem. Még nem tudtam verekedni, de már kijött, „élesben” mire vagyok képes. 2007-ben egy kick-box világbajnoki meccs elején duplán eltört az állam, az edzőm kérdezi, abbahagyjuk-e, mondom: nyerni jöttem! Még két menetet lehoztam, nyertem. Aztán összeestem. De ha nagy ritkán elmegyek szórakozni, és rálépnek a lábamra, én kérek bocsánatot. Mert ha lökdösődés alakulna ki és elindulna a kéz, a bíróságon megkapnám: világbajnokként, kommandósként nem tudtam máshogy megoldani?
 
Imre, a sport és a hivatás
 
– A küzdősport egyéni műfaj, ahol szemtől szemben állsz az ellenfeleddel, senki nem szavatolja a sikered. A hivatásunk viszont csapatmunka, ahol adott esetben hátraléphetsz, és jön a váltás, vagy ha nem tudod megfogni az ember karját, a másik megfogja. A TEK-nél sokat gyakorlunk együtt, ami megalapozza a kölcsönös bizalmat. Ha új társ jön, úgy építjük be a csapatba, akár egy új igazolást a fociban, hogy felvegye a ritmust. Mindenki rendelkezik egy alaptudással, de megvannak az erősségeink. Én is kipróbáltam már magam több szakágban, de a specialitásom a közelharc. Akinek a műszaki érzéke jó, az nyitja a zárakat, aki jól úszik, az merül. Ahogy egy újságnál is van riporter, fotós, szerkesztő, nyomdász, mi pedig megkapjuk a kész újságot, úgy a TEK-nél is több mozzanatból áll a csapatmunka, a tévénézők pedig már csak a végeredményt látják, azt, hogy a bűnöző le van tartóztatva, „a csomag át van adva”, és kész.
 
A teljes cikk a Presztízs Sport 7/9-es számában olvasható.
 
Még nincs értékelve
Archívum