Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Kihívás a Balaton partján

Gy. Szabó Csilla
|
ifj. Nagy György
|
2019.08.28.
|
Százkilencvenszeres magyar válogatott, a Nemzeti Kézilabda Akadémia ügyvezetője, Felsőmocsolád polgármestere. Napjai a Budapest, Balatonboglár, Felsőmocsolád háromszögben telnek. Mocsai Tamás, ahogy egykoron a pályán, úgy most a civil életben is maximalista, a céljaiért pedig a végtelenségig hajlandó küzdeni. A strapát pedig, köszöni szépen, nagyon jól bírja.

 

[token global site-name]Hosszas előkészítő munkákat követően, a Balaton-part egyik legkellemesebb kisvárosában, Balatonbogláron talált otthonra a Nemzeti Kézilabda Akadémia 2013 nyarán. Az első valódi sportági akadémia jelenlegi „szíve”, a közvetlen vízparti, egykori vasutasüdülőből kialakított modern lakófalu azonban csak 2017 elején, egy évvel az új sportcsarnok megnyitását követően tárta ki kapuit a növendékek előtt. Ez a két dátum meghatározó lett a kiemelkedő utánpótlás-nevelő bázis történetében, hiszen ezzel teremtődött meg a magas színvonalú szakmai munka hiánytalan infrastrukturális alapja, amit idén, már sikerekben lehetett mérni. Tíz csapatuk hét bajnokságban, három arany-, három ezüst- és egy bronzérmet nyert.
 
Boglártól Budapestig
 
A nemcsak a vonat ablakából, de még a mellette futó 7-es útról is szembetűnő modern, visszafogottan egyszerű, hófehér épületegyüttes megjelenésében is az akadémia letisztult, mégis igényes életét tükrözi. A piros-fehér-zöld háromszögekből formált logó a maga egyszerűségével is határozottan magára vonja a kíváncsi tekintetet. A kerítés mögött pedig az edzésre vagy iskolába igyekvő, esetleg onnan éppen „hazatérő”, zömében tizennégy-tizennyolc éves növendékek élik nem éppen mindennapos életüket. A fiatalok között rendre feltűnik az ügyvezető, Mocsai Tamás jellegzetes, magas, sportosan szikár alakja. Az egykori válogatott kézilabdázónak mindenkihez van egy kedves szava, munkatársainak és játékosainak nemcsak örömében, de gondjaiban is igyekszik osztozni. Számára az akadémia ugyanis sokkal több, mint munkahely. Küldetés és kihívás is egyben.
 
– Az akadémia ötlete édesapámé, Mocsai Lajosé volt, s jelenlegi sportszakmai vezetőnk, Hajdu János szegődött partneréül a tervek kidolgozásában – mesél a NEKA indulásáról az ügyvezető, miközben a példásan rendben tartott lakófaluban vezet körbe bennünket. Szerencsés időben érkezünk, hiszen a nyár eleji zöld még valóban zöld, a napsütötte ég felhőtlenül kék, a Balaton vize pedig kedve szerint váltogatja ezt a két alapszínt. A két olimpiát is megjárt válogatott kézilabdázó, játékos korából hozott lelkesedéssel beszél ezekről az évekről. – Amikor öt esztendeje, végleg letettem a lantot Veszprémben, itt már egy éve folyt a munka. Testhezállóbb feladatról nem is álmodhattam, mint az úttörő szerepet felvállaló sportági akadémián dolgozni, két évvel később pedig annak vezetőjévé válni. Teljes mértékig azonosulni tudtam a kitűzött céllal, vagyis a magyar kézilabdázás utánpótlásának felnevelésével, és az értékrenddel is, amely a mi esetünkben nemcsak sportolókról, de teljes emberek képzéséről is szól. Olyan kihívást kerestem, amelyben nemcsak képességeimet bontakoztathatom ki, de hasznos és értékteremtő munkát is végezhetek. Az itt lakó, tanuló és kézilabdázó közel száznegyven fiatal sportoló számára biztosítani a zavartalan körülményeket, pedig egyértelműen ilyen tevékenység.
 
 
A teljes cikk a Presztízs Sport magazin 7/8-as számában olvasható.
Még nincs értékelve
Archívum