Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Kozák Danuta – Határ a csillagos ég!

dr. Borbély Zoltán
|
Lékó Tamás
|
2018.09.24.
|
– A kajak élvezetes része, hogy csak evezel, élvezed a hajó siklását, a környezetet, és nyersz! Ez öröm és boldogság, a legnagyobb öröm az életben azonban Zora születése volt. Én kiskoromban is szerettem nyerni, de amikor a belső éned elégedett, az az igazi győzelem – az ötszörös olimpiai bajnok a kulisszák mögé engedett bepillantást.

 

[token global site-name]
 
Ha azt mondom, „otthon”, akkor mi jut az eszetekbe?
Béla: Nekem először Újpest, mert Újpest-központban laktunk.
Danuta: Nekem Angyalföld, Újpest, Szolnok, mivel ott készülünk a versenyekre, és évtizedek óta ott van a válogatott edzőtábora is. Fél év Szolnok, fél év Budapest ritmusban élünk, de most már Üröm az otthonunk, ahová nemrég költöztünk.
Van olyan ember, akit becsülsz, volt egyáltalán példaképed?
Danuta: Soha nem volt példaképem, mert tökéletes ember nem létezik. Inkább több sportoló jó tulajdonságait igyekeztem lemásolni. De olyan ember van, akit nagyra becsülök, ő pedig a férjem! Intelligens, sokoldalú, és mindig meg tud újulni. Volt már krupié több kaszinóban, programozó, kenuversenyző és -edző, most pedig az edzőm és a barátom is egyben, akire mindig lehet számítani. Tudod, valószínűleg ezért sem járunk társaságba, mert nekem ez elég, különösen amióta Zora megszületett, nagyon jó síkon halad az életem. Alapból is zárkózott vagyok, nem különösebben társaságkedvelő, kerülöm az embereket, de azért vannak barátnőim, zömében kajakosok: Szabó Szilvi, Bóta Kinga, Szabó Gabi. Van azért szabadidőm, de az egész életem a kajak körül forog.
Béla: Tizennyolc éves koromtól huszonöt éves koromig krupié voltam külföldön, aztán tizenegy éven keresztül programozóként dolgoztam egészen 2012-ig, voltam utánpótlás-kenuedző is. Danával a KSI telepén ismerkedtünk meg, elhívtam moziba, de tulajdonképpen ez randi lett volna…
Danuta: Először nemet mondtam, mert más párom volt, de utána írt nekem és másodszorra már nem mondtam nemet. A Népszigeten volt az első igazi randevúnk.
Béla: Tizennégy éve vagyunk együtt és mindig megnyugtat, mert más dimenzióban tudja szemlélni a világot, van egy intelligens, kizökkenthetetlen személyisége, amit csodálok benne. Én azért nem voltam mindig ilyen nyugodt, de az évek során „hozzányugodtam”. Ideges és izgága soha nem voltam, de bele tudtam stresszelni magam dolgokba. Danától megtanultam, hogy amikre nincs feltétlen hatásunk, azokat el kell engednünk! Az edzőjénél több vagyok, és el is várja, hogy én adjam az utasításokat, én készítsem az edzésterveket, ám ebbe nem fér bele a társasági élet, a szereplés, amit nem is szeretünk, mert elveszi a koncentrációtól a figyelmet. Távlati célunk az olimpia, és ahhoz viszonyítva bontjuk le az életünket évekre. Engem leginkább Dana érdekel, hogy ki tudjon teljesedni a karrierje, minél többet nyerjen. Csak az eredmények számítanak, és van benne még potenciál. A szülés után sem tört meg a lendülete, nem látok olyan jeleket, amelyek miatt felmerülne a kajak utáni élet. Az például jó cél lenne, hogy Magyarország legeredményesebb sportolója legyen, de tudom, hogy a vívók megelőzik (Gerevich Aladár, Kovács Pál – a szerk.), a nők között pedig a harmadik (itt Keleti Ágnes és Egerszegi Krisztina előkelő társaságában – megint a szerk.). Viszont ő még aktív, és ha minden optimális, akkor a határ a csillagos ég!
– Élvezed az edzéseket?
Danuta: Ha élvezném, akkor nem lenne hatásos. Azt élvezem, ha van eredménye! Versenyezni stresszes, nagy koncentrációt igényel, ezért is vagyok zárkózott. Apukám kenuzott, ő vetette fel anyukámnak, hogy mi lenne, ha kajakoznék. Az első klubom a KSI volt, mert az volt a legközelebb. Az első emlékem, hogy Agócs Misi bácsi megtanítja a lapátforgatást, és tényleg megszerettették velünk a kajakozást. Jártunk vízitúrázni, megszerettük a természetet, aztán ki lehetett jutni világversenyekre. Én nem az a fajta ember vagyok, aki eltervezi a sikert, hanem edzettem, és jöttek az eredmények. Az első 2003-ban, az ifjúsági vébéarany, Komacuban. A kajak élvezetes része, hogy csak evezel, élvezed a hajó siklását, a környezetet, és nyersz! Ez öröm és boldogság, a legnagyobb öröm az életben azonban Zora születése volt. Én kiskoromban is szerettem nyerni, de amikor a belső éned elégedett, az az igazi győzelem.
 
Még nincs értékelve
Archívum