Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Legendák földjén…

Roger Federer és Rafael Nadal a sportág valahavolt két legjobb férfi teniszezőjévé emelkedett idén
B. Molnár László
|
ProfimEdia-Red Dot
|
2017.10.12.
|
Vélhetően orvost hívnak ahhoz az emberhez tavaly ilyenkor, aki azt állította volna, hogy az idei esztendő ismét Roger Federerről és Rafael Nadalról fog szólni a férfi teniszben. Ahhoz képest, hogy egy ideje már mindenki kettejük visszavonulásáról beszélt, a két legenda 6-6 hónapos kihagyást követően 2017 eddig eltelt hónapjaiban nemcsak leteniszezte az egész világot, valamennyi Grand Slam-tornát ők nyerték meg – az Australian Opent és Wimbledont Federer, míg a Roland Garrost és a US Opent Nadal –, hanem már mindketten kijutottak az év végi világbajnokságra, a spanyol hat, míg a svájci öt tornán nem talál legyőzőre. Már csak az kérdéses, 2017. december 31-én ki lesz kettejük közül a világranglista éllovasa és ki a második helyezettje. Ráadásul pályafutásuk során először egy éles páros meccsre is összeálltak.

 

[token global site-name]Szeptember 23-án végképp a fehér sport hallhatatlanjává vált Roger Federer és Rafael Nadal. A profi tenisz két legeredményesebb játékosa ugyanis 35 megnyert Grand Slam-trófeát követően – Federer 19, míg Nadal 16 alkalommal győzött a négy major tornán – az idén életre hívott Laver Cup során pályafutásuk első éles páros meccsét is megvívták egymás oldalán. Természetesen győzelemmel debütáltak, a történelmi hűség kedvéért álljon itt az eredmény: Federer, Nadal (svájci, spanyol)-Querrey, Sock (amerikai) 6:4, 1:6, 10-5.
Azt nem tudni, lesz-e ennek a párosnak folytatása – bemutatókon egészen biztos –, de arra mindenki nagyobb tételben fogadhat, hogy a 2017-es játékukat elnézve a trónkövetelők várni fognak még egy ideig. Pedig sokan már temették a két legendát…
A tavalyi esztendő második felében szinte mindenki azt találgatta – amikor mindketten hosszú hónapokat hagytak ki sérüléseik miatt –, vajon egyáltalán pályára lépnek-e az idei szezonban. Nos, az azóta eltel kilenc hónap alatt megkaptuk a választ: nemcsak pályára léptek, de egyszerűen – nincs rá jobb szó – leigázták a teljes férfi mezőnyt. Az idei négy Grand Slam-tornából kettőt Federer, kettőt pedig Nadal nyert – az Australian Open-en egy feledhetetlen döntőt vívtak egymás ellen –, és emellett messze kimagaslottak a mezőnyből. A svájci zseni megnyerte a két legfontosabb keménypályás mesterversenyt márciusban, kilencedik alkalommal győzött a hallei füves pályás viadalon, valamint abszolút csúcsként nyolcadszor ért csúcsra Wimbledonban, ugyanakkor a spanyol végigverte a mezőnyt salakon úgy, hogy megcsinálta a háromszor tízest: a Roland Garroson, Monte Carlo-ban és Barcelonában is tízedik tornagyőzelmét aratta, ami abszolút rekord. Majd tökéletes teniszt bemutatva pályafutása során harmadszor is megnyerte a US Opent. Amíg a GS-trófeák esetében Federer áll jobban 19-16-ra, addig kettejük egymás elleni csatájában a spanyol vezet (23-14).
Tették ezt úgy, hogy pontosan tudják, 36 és 31 évesen már nem bír annyit a szervezetük, így most, teljesen egészségesen is hosszabb-rövidebb pihenőkkel megszakították a szezonjukat. Federer kihagyta a teljes salakos szezont, Nadal a füves idényből kizárólag Wimbledonban indult el, ugyanakkor lazább versenynaptárral futottak neki az augusztus végén rendezendő US Open-nek, ahol sajnos most sem jött össze a két gigász csatája. New York után mindketten rápihentek a szezon végére, ugyanis a Laver Cup-on kívül egyikük sem nevezett egyik tornára sem szeptember végéig. Október elején viszont Nadal elindult a pekingi tornán, és a 2005-ös sikere után 12 évvel ismét győzni tudott a China Open-en. Egyébként utoljára 2010-ben fordult az elő, hogy valamennyi GS-trófeát ők ketten nyerték meg, ugyanakkor hosszú idő után biztosan az ő nevükkel fog kezdődni a világranglista az év végén, csak az a kérdés, hogy milyen sorrendben. Jelenleg Nadal, Federer a sorrend, de a tavalyi kihagyásuk miatt egyiküknek sincs megvédendő pontja.
 
A NAGY SPORTÁGVÁLASZTÓ
 
[token global site-name]Kettejük pályafutásában, természetesen amellett, hogy a sportág két talán legjobbjáról beszélünk, érdekes megnéznünk, melyikük honnan érkezett a tenisz világába. Ugyanis amikor annak idején egy bizonyos Roger Federer 1998-ban, vagy egy Rafael Nadal 2001-ben első profi évét elkezdte, ugyan sokan állították, hogy nagyon tehetséges teniszezők, ám arra kevesen gondoltak, hogy éppen a világ valahavolt legeredményesebb játékosai bontogatják a szárnyaikat.
Federer a baseli kantoni kórházban látta meg a napvilágot egy svájci édesapa (Robert Federer) és egy dél-afrikai édesanya (Lynette Durand) gyermekeként. A kis Roger vallásos nevelésben részesült, hithű katolikusként eddigi élete egyik legmeghatározóbb élmények tartja, hogy a 2006-os római viadalon találkozhatott XVI. Benedek pápával. Sosem űzött komolyan más sportágat, mint a tenisz – tollasozott és kosarazott gyermekként –, és nagyon hamar kiderült róla a tehetsége. Ezért „alkalmatlannak” minősítették a katonai szolgálatra – a polgári védelmi erőben szolgált, és alternatívaként köteles volt az adóköteles jövedelmének 3% -át az államkasszába fizetni – hogy a sportolói karrierjét ne kelljen megszakítania.
Nadal esetében a sport szinte az ifjú mallorcai vérében volt, ugyanis az egyik nagybátyja Miguel Ángel Nadal profi labdarúgóként volt a Mallorca, majd a Barcelona játékosa, aki a spanyol válogatott meghatározó játékosa volt, illetve a másik nagybátyja, Toni Nadal, aki korábbi profi teniszezőként szerzett hírnevet magának. Nos, az ifjú Nadal háromévesen már mindkét sportág alapjait elkezdte elsajátítani, majd később a két sportágat közösen űzte egymás mellett. Toni Nadal azonban választás elé állította, és Rafa a tenisz mellett döntött, ráadásul nagybátyja tanácsára az abszolút jobbkezes Nadal megtanult balkézzel teniszezni. 
A foci szeretete azonban mindkettőjükben megmaradt, nem véletlen, hogy ma már Federer az FC Basel, míg Nadal a Mallorca támogatója is egyben, sőt, a spanyol médiaértesülések szerint 10 százalékban tulajdonosa is a klubnak.
 
FEDERER MIATT KEZDETT EL JÓTÉKONYKODNI NADAL
 
[token global site-name]Mindketten nagyon korán megtalálták életük párját, és a svájci már elvette a szerelmét, Miroslava Vavrinecet – akivel a 2000-es Sydney-ben rendezett olimpián ismerkedtek össze –, míg a spanyol 2005 óta van együtt barátnőjével, María Francisca Perellóval, aki egyre többször kíséri el Nadalt a versenyekre. Federer már büszke édesapa, hiszen az évek során Mirka két ikerpárral ajándékozta meg: 2009-ben születtek a lányok, Myla Rose és Charlene Riva, valamint 2014-ben a fiúk, Leo és Lennart. Hogy van valami a levegőben a Federer-családban, azt jól mutatja, hogy Roger nővérének is ikrei vannak…
A pályán kívül mindkettő igazi példakép, hiszen példás a magánéletük. Még sosem hozták hírbe egyetlenegy botránnyal sem őket, sosem szóltak be ellenfeleinek, és ha a helyzet úgy hozza, bizony mindig segítenek azokon, akiknek erre szükségük van. Az esetek többségében közösen… Nem véletlen, hogy mindketten rászoruló gyermekek megsegítésére alapítványt hoztak létre – anyagilag is támogatják egymás szervezetét, sőt, Rafael Nadal sosem titkolta el, hogy annak idején éppen a svájci tanácsára kezdett el jótékonykodni. Nagyon sokszor vesznek részt közösen különböző akciókban – gálákat szerveznek, közös árveréseket tartanak, hogy a bevételeket a rászorulóknak eljuttassák, mint például a 2010-es Haiti földrengés által földönfutóvá emberek számára, amikor az Australian Open előtt szerveztek egy bemutatót –, de egymástól függetlenül is megpróbálnak mindig segíteni főleg a gyermekeken. Természetesen ott voltak, mint kezdeményezők, szervezők és játékosok a "Match for Africa" akciónál 2010-ben, és a Zürichben és Madridban rendezett gálákon több mint 4 millió dollárt jutattak el az éhező afrikai gyermekeknek a Roger Federer Alapítvány és a Fundación Rafa Nadal szervezeteken keresztül.
 
IGAZI REKLÁMHORDOZÓK
 
Mindketten imádják a jó karórákat, nem véletlen, hogy világhírű szponzoruk által felajánlott órákban játszanak. Federer a Rolex partnere évek óta, míg Nadalnak 2010 óta a világhírű Richard Mille készített egy ultrakönnyű karórát – Richard Mille RM027 Tourbillon néven –, mely titánból és lítiumból készült, és 525 000 dollár az értéke. A sportruházati szponzoruk például ugyanaz, hiszen hosszú évek óta ők ketten a NIKE arcai, Federernek például Wimbledonban személyre szabott kardigánokat gyártanak a logójával, ami egy R és egy F együttese, míg Nadal a Nike Air CourtBallistec 2.3 teniszcipőjét viseli, amit csak neki gyártanak le szezononként a "Rafa" becenévvel a jobb oldali cipőn és egy stilizált bull logóval a bal oldalin.
Érdekesség, hogy a spanyol szerepelt kettejük közül eddig kizárólag egy ismert világsztár klipjében, mégpedig Shakira She Wolf című számában jelent meg még 2010 februárjában. Hogy miért pont őt kérte fel az énekesnő? Nos, a latin-amerikai Herald Tribune interjújában elárulta, hogy egy olyan partnerre volt szüksége, akivel valamilyen módon azonosulhatott, és a fiatal Rafa pont ilyen volt. De kettejük közül a spanyol volt az, aki fehérnemű-reklámhoz is adta a nevét, amikor Cristiano Ronaldót váltva az Emporio Armani fehérnemű és Armani Jeans új arca lett a tavaszi / nyári kollekcióhoz. 
Noha mindketten szeretik a focit és a golfot, az igazi területük mégis a tenisz, amelyben már aktív korukban legendává váltak. Federer felségterülete leginkább a fű, míg Nadalé a salak, ám mindketten valamennyi borításon maradandót alkottak, hiszen valamennyi GS-tornán legalább egyszer diadalmaskodtak, szinte mindent megnyertek, amit egy teniszező megnyerhet. Egy-egy nagy trófea azonban mindkettőjüknek hiányzik: a svájci sosem nyert egyéniben olimpiai aranyat – párosban igen –, míg a spanyolnak a vb-cím nem jött össze. Az idei formájukat látva abszolút nincs kizárva, hogy csak idő kérdése, mikor válik teljesé a kollekciójuk.
Ráadásul az első éles, egymás mellett megvívott párosban elért sikerük is megvan…
 
 
A MALLORCAI SZÉP NAPOK…
Jellemző a barátságukra, hogy amikor tavaly ősszel mindketten a sérüléseikből gyógyultak, Federer családostul felkereste a ragyogó éghajlatú Mallorcán Nadal éppen átadás alatt lévő teniszakadémiáját, hogy ezzel is növelje az ünnepi pillanatok nagyságát. El lehet képzelni, mit érezhettek a fiatal tehetségek, amikor ott állt velük szemben a sportág két valahavolt legjobbja. Ekkor nagy titokban egymással is játszottak, és a svájci később elkottyintotta, bizony nem úgy festett a dolog, hogy képesek lesznek majd a legmagasabb szinte teniszezni.
Aztán láthattuk, mi lett ebből 2017-ben…
 
 
[token global site-name]Névjegy
Roger Federer
Nemzetisége: svájci
Szül. hely és idő: Bázel, 1981. 08. 08.
Családi állapota: nős, négy gyermek édesapja
Magasság: 186 cm
Profi pályafutás kezdete: 1998
Ütőfogás: jobb kezes, egykezes fonák
Tornagyőzelmeinek száma: 93 (141 döntőből, ez 66%) – ebből 19 Grand Slam (Australian Open – 5, Roland Garros – 1, Wimbledon – 8, US Open – 5) és 26 mesterverseny
Vb-címek: 6
Olimpiai érem: 2012 – egyéni 2., 2008 – páros 1. (Stanislas Wawrinkával)
Egyéni karrier rekord: 1119 győzelem – 249 vereség (81,81%)
Csapatgyőzelmek: Hopman Kupa (2001), Davis Kupa (2014)
Világranglistás helye: 2.
Eddigi pénzdíja: 108.250. 560 dollár
 
 
[token global site-name]Névjegy
Rafael Nadal
Nemzetisége: spanyol
Szül. hely és idő: Manacor, 1986. 06. 03.
Családi állapota: nőtlen
Magasság: 185 cm
Profi pályafutás kezdete: 2001
Ütőfogás: bal kezes, kétkezes fonák
Tornagyőzelmeinek száma: 75 (110 döntőből, ez 68%) – ebből 16 Grand Slam (Australian Open – 1, Roland Garros – 10, Wimbledon – 2, US Open – 3) és 30 mesterverseny
Vb-címek: - (két elveszített döntő)
Olimpiai érem: 2008 – egyéni 1., 2016 – páros 1. (Marc Lopezzel)
Egyéni karrier rekord: 867 győzelem – 183 vereség (82,57%)
Csapatgyőzelmek: Davis Kupa (2004, 2008, 2009, 2011)
Világranglistás helye: 1.
Eddigi pénzdíja: 89.989.532 dollár
 
Még nincs értékelve
Archívum