Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Legyenek nyilvánosak a futballfizetések!

B.P.
|
Benkő Péter & NABI & archív
|
2017.09.12.
|
Származik-e bármi jó abból, ha tudjuk, hogy Dzsudzsák Balázs egyetlen nap alatt több pénzt keres, mint az éves magyar átlagfizetés? Egyáltalán szurkolóként van-e, lehet-e közünk ehhez?

 

[token global site-name]Sajtóhírek szerint a magyar válogatott csapatkapitányának bankszámlájára évi egymilliárd forint érkezik klubjától, az al-Vahdától, amiért az Egyesült Arab Emírségekben rúgja a labdát. Ebből egy kis osztással pár perc alatt ki lehet számolni, hogy a napi jussa kb. 2,7 millió forint, ami több mint a nettó magyar éves átlagkereset (2,4 millió forint) a KSH idei felmérése alapján.

 

Hangsúlyozni kell, hogy erről hivatalos információk nincsenek, persze valószínűleg nincsen nagyságrendi különbség a sajtó által megszellőztetett összeg és a valóság között. De a kérdés itt és most nem az, hogy ez az évi egymilliárd túlzóan sok, vagy a pályafutását a PSV Eindhovenben megalapozó játékos esetében normális-e. A kérdés az, hogy van-e közünk hozzá.

 

Mások zsebében turkálni nem szép dolog, és bizony ha magunkba nézünk, mi sem vennénk szívesen, ha bárki megtudhatná, hogy mennyiből élünk. Ha kevésből, azért; ha sokból, azért. Másrészről a munkáltatók sem örülnének a nyilvános fizetéseknek, hiszen ha Marika megtudná, hogy a másik cégnél Pistike ugyanazért a munkáért többet kap, egyből jogos felháborodás ütközne ki a munkamorálján. A sportbizniszben ugyanez a helyzet, a klubok üzleti titokként kezelik a fizetéseket, mert nem akarják, hogy ezeket az adatokat ellenük fordítsák.

 

Ugyanakkor a logikusnak tetsző érvek ellenére nincsen egyetemes konszenzus az ügyben, Olaszországban például a La Gazzetta dello Sport évről évre kiadja az összes Serie A-játékos bérét, innen tudjuk, hogy Nagy Ádám évi félmillió euróért, kb. 150 millió forintért futballozik a Bolognában. Ez még mindig csak félhivatalos forrás, ellenben az Egyesült Államokban a futball-liga hivatalos honlapján bármelyik játékos fizetése lehívható – Nikolics Nemanja például 492 millió forintot kap a Chicago Fire-től.

 

Én a magam részéről az amerikai modell híve vagyok, szerintem a szurkolóknak igenis joguk van tudni, hogy melyik labdarúgó mennyit keres. A futball a világ egyik legnagyobb üzlete, de a szurkolók nélkül nem lehetne az. Ha a kutyát nem érdekelné, a pénz is kámforként tűnne el belőle, és ebben az értelemben minden egyes szurkoló befektetője a sportágnak. Még akkor is, ha nem vesz meccsjegyet vagy mezt, hanem csak a tévén vagy az interneten keresztül követi az eseményeket, lájkol és kommentál. A puszta érdeklődésével adózik a futball oltárán, amit a klubok valódi pénzre váltanak be a rekláméhes támogatóknál.

 

Ráadásul a fizetések nyilvánosságra hozatalának ösztönző ereje is lehetne. Ha nekem kategóriákkal magasabb lenne a fizetésem a kollégáiménál, és tudnám, hogy ezzel ők is tisztában vannak, akkor belső késztetésként jobb teljesítményt akarnék nyújtani. Minden nap be akarnám bizonyítani, hogy megérdemlem, ők pedig ezt látva szintén jobbak akarnának lenni, hogy ők is eljussanak erre a bérszintre. Az elmélet működik, Amerikában a gyakorlat is.

 

Kíváncsi lennék, mi lenne, ha az MLSZ az amerikai MLS-hez hasonlóan közzétenné az NB I-es labdarúgók fizetését. Szerintem szurkolóként jogunk lenne hozzá.

Még nincs értékelve
Archívum