Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Legyőzték Hosszú Katinkát. De a medencében vagy azon kívül?

B.P.
|
ProfimEdia-Red Dot
|
2017.11.20.
|
Öt év után először nem Hosszú Katinka nyerte meg a FINA világkupa-sorozatát, hanem az amúgy szintén világklasszis svéd Sarah Sjöström. Lehetne most szimplán gratulálni a győztesnek, elismerni, hogy jobb volt, de ennél kicsit bonyolultabb az ügy.

 

[token global site-name]Az egész történet még a tavasszal kezdődött azzal, hogy a FINA megváltoztatta a világkupa szabályait, és úszónként négy számban maximalizálta az indulás lehetőségét. A nemzetközi szövetség indoklása szerint erre azért volt szükség, mert így a számspecialista klasszisoknak is megéri részt venni a bajnokságban, akiknek addig nem volt esélyük a győzelemre az állomásonként akár tíz számban is elinduló és pontokat gyűjtögető mindenevőkkel szemben.
 
Utóbbi típus szobrát Hosszú Katinkáról lehetett volna megmintázni, aki a 2012-ben induló sorozatot egyfajta edzésnek használta – annyi számban indult el, amennyiben csak bírt. Ezt a forradalmi módszert a londoni olimpia kudarca után találta ki újdonsült edzőjével, ma már férjével, Shane Tusuppal együtt, és az eredményeik önmagukért beszéltek: Katinka azóta hat világbajnoki és három olimpiai aranyat nyert.
 
Nem mellesleg letarolta a világkupát, amelyen nemrég Tokióban a 250. győzelmét aratta a sorozatban. Hogy ez milyen bődületes rekord, az abból látszik, hogy a 2012-es indulás óta addig 368 aranyérmet osztottak ki a nőknél, és ebből került 250 Hosszú nyakába… Természetesen így 2012 és 2016 között mind az ötször ő nyerte meg a világkupát, és a pénzdíjaknak köszönhetően ő lett az első úszó a világon, aki egymillió dollárt keresett a medencében.
 
A szabálymódosítás mintha kifejezetten ellene szólt volna, hogy megdőljön az egyeduralma. Ki is akadt, amikor megszületett a döntés. „Innovatív ötlet a FINA részéről???! Maximum 4 start per úszó állomásonként a Világkupán??! Gratulálok FINA, így sikerült biztosítani, hogy nem úszhatok és nyerhetek annyit idén… de mást nem” – írta akkor felháborodottan Facebook-oldalán.
 
A dolog bejött, a nyári budapesti vb-n három aranyat nyerő, ám a vegyesúszó Katinkával szemben elsősorban csak a sprintszámokra specializálódott Sarah Sjöström a maximum négy számban való indulásnak köszönhetően magabiztosan, 147 pontos előnnyel előzte meg őt.
 
Most lehet hőzöngeni, hogy Hosszút valójában a zöld asztal mellett győzték le, mert nyilvánvaló, hogy az idei szabálymódosítás nem neki kedvezett. De ha kicsit félretesszük az üldözési mániánkat, hogy minket, magyarokat mindig csak bántani akarnak a csúnya, gonosz világban, akkor akár beláthatjuk azt is, hogy egyszerűen nem létezik igazságos rendszer.
 
Ahogyan az idei nem volt az, mert hátrányba hozta a sokoldalú úszókat (vagyis Hosszút), úgy az elmúlt öt évi sem volt az, mert az meg a Sjöströmhöz hasonló számspecialistákat lehetetlenítette el. Hogy melyik típus ér többet, azt lehetetlen eldönteni. Futballban a pályát felszántó, védekezéshez és támadáshoz egyaránt értő Luka Modric, vagy a védekezésben gyenge, de támadásépítésben ösztönös zseni Mesut Özil a jobb? Ízlések és pofonok szerint tudunk bökni egyikre vagy a másikra, de igazságos választás nincsen.
 
Ugyanez a helyzet úszásban a sokszámosokkal és a specialistákkal. Valakinek mindig lejteni fog a pálya – pardon, a medence… Öt évig Hosszúnak lejtett, most fogadjuk el, hogy másnak. Gratuláljunk neki, és közben legyünk büszkék Katinkára, hogy „idegenben” is második lett a világkupában. Ezért akkora klasszis, amekkora!
 
Még nincs értékelve
Archívum