Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Sport Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Sport Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Sport Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Marseille és a rettegés (f)oka

B.P.
|
ProfimEdia-Red Dot
|
2016.06.13.
|
Valószínűleg nincsen olyan Franciaországba utazó szurkoló, akinek ne fordult volna meg a fejében a terrorcselekmény, mint kockázati tényező. És az is biztos, hogy most sok ilyen-olyan okból otthon maradó, az álmait gyengéden elengedő, és az Eb-t a fotel biztonságából követő drukker nyugtatja magát azzal, hogy legalább nem kell félnie attól, hogy váratlanul robban a bomba. Még csak az Európa-bajnokság elején járunk, de egyelőre úgy tűnik, hogy nem csak a terroristák miatt kell aggódni a futball kéretlen hozadékaként. Európa megrendezi saját magának is a rettegés fokát.

 

[token global site-name]Az egyik képen vérző fejű férfi. A másikon tíz orosz ugrik rá az egy szem angolra, leteperik a földre, és ott is rugdossák, mint Magdi néni a szemetet. A huliganizmus visszaköltözött a futball nyári rezidenciájába, az Európa-bajnokságra. Marseille a szombati angol–orosz meccs után úgy festett, mint egy csatatér: törmelékek, üvegszilánkok, sebesültek mindenhol. Elszoktunk már attól, hogy világversenyen ilyen megelevenedő akciófilmes jelenetekkel kelljen szembesülnünk. Az okok pedig az átlagember számára felfoghatatlanok: az oroszok már jó előre jelezték, hogy majd most megmutatják, az angolok nem is kemény fiúk, hanem csak kislányok...
 
A futball szenvedélyes játék. A legszenvedélyesebb a világon. Ahogy egy nagy ember megfogalmazta, „nem élet és halál kérdése... Sokkal több annál!” Nem baj, ha az érzelmek magukkal ragadják az embert, ha a csapatáról csak többes szám első személyben beszél, ha egy játékvezetői téves ítéletet a saját maga elleni támadásnak él meg és így tovább. Nem baj, ha kiabál, ha tombol, ha a győzelmek után vadul őrjöng, a vereségek után pedig úgy magába roskad, mintha legalábbis gyászolna valakit. 
 
Ez mind nem baj, erre mind szükség van, mert ettől lesz a futball futball. Az érzelmek vihara, a hovatartozás legőszintébb kifejezése. Ez a játék sosem lesz tenisz, amelyben visszafojtott lélegzettel, néma csendben illik ülni, és egy-egy játszma végén a taps is csak mértékletes formát ölthet. Pontosabban lehet ilyen vénaszkennerrel, magas jegyárakkal, drapériák és pirotechnikai eszközök betiltásával. De abban a pillanatban a futball meghal. Csak egy lesz a többi sportág közül elveszítve azt, ami feléjük emelte: a szenvedélyt.
 
A baj az, hogy sokan összekeverik a szenvedélyes szurkolókat a huligánokkal. Akik Marseille-ben izmoztak, nem szurkolók voltak. Csak a balhé vezette őket útjukon, nem a futball. Ők kizárólag verekedni mentek, és ehhez most az Eb adta a terepet. Ők nem szenvedélyesek, hanem végtelenül ostobák. Tőlük tényleg meg kell tisztítani a pályákat és a környéküket. De eközben ne feledjük: a színház legalább annyit árt a focinak, mint a huliganizmus. Csak máshogyan.
 
 
Még nincs értékelve
Archívum